Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Beaune - Vinskörd i Bourgogne!!!!!!!!!!
Sundström Travel Logo

Beaune - Vinskörd i Bourgogne!!!!!!!!!!


Frankrike (Pommard) 2006-09-26

Jorden runt pÄ 365 dagar - EXTENDED VERSION!!!!

Efter bara nÄgra timmar pÄ svensk mark och efter 365 dagar jorden runt Àr det dags för nya Àventyr!! Denna gÄng till Frankrike för att bl a jobba med vinskörden i Pommard, Bourgogne.

SÄ, efter resan frÄn Kuala Lumpur via Singapore och London och lunchen i TÀby körde Alvar (Anders pappa) oss till Skavsta och Ryanairs flyg till Beauvais utanför Paris. VÀl framme tog vi flygbussen till city och Metron till vÄrt hotell 16 stationer bort - nÀra Gare de Lyon. En mycket sen middag och sedan var vi synnerligen lÀttsövda!!!!!

Innan vÄrt tÄg mot Dijon gick fick vi nÄgra timmar i Paris. Vi tog en hÀrlig promenad utefter Seine mot Notre Dame och hann Àven med en RIKTIGT fransk lunch!!!! Med TGV till Dijon gick resan blixtsnabbt och Estelle kom och mötte oss med en stor kram och famnen full av blommor!! Vad kul det var att se henne igen.......Hon Àr en av vara trogna lÀsare och en kÀr vÀn.

Vi fÄr bo i rummet som heter "Clos Blanc" pÄ hennes B&B. HÀr Àr minst sagt fullt ös!!!! Det bor, förutom "vanliga" gÀster Àven 10 ungdomar frÄn Bretagne som hjÀlper till med vinskörden (+ca 10 andra hÀrifrÄn trakten som hjÀlper till med skörden och som ocksÄ skall ha lunch) och utfodras med tvÄ frukostar (!) 4-rÀtters lunch och 4-rÀtters middagar!!! Naturligtvis serveras vin till "baguettefrukosten-pÄ-fÀltet", lunch och middag!!! Och, vi höll pÄ att glömma: Pastis före maten!! Vi Àr ju i Frankrike!!

Estelle har vÀlbehovlig hjÀlp av sina förÀldrar, hon har ju som sagt sin B&B öppen och hÀr Àr alltid fullt. Ett fantastiskt stÀlle som vi besökt 3 gÄnger tidigare och som vi mycket varmt kan rekommendera.

Vi har, pÄ goda föraningar, bokat upp oss pÄ 4 timmars jobb varje dag och det Àr vi vÀldigt glada för. Estelle hade rÀtt; det Àr vÀldigt jobbigt att jobba med vinskörden. Det spelar ingen roll hur vÀdret Àr - druvorna ska in sÄ det Àr bara att bita ihop!! Första dagen pÄ "fÀltet" gav bÄde ond rygg och skÀrsÄr pÄ fingrarna och efter nÄgra dagar kÀndes det rÀtt ordentligt i knÀna ocksÄ.................Sekatören Àr vÀldigt vass och vi klipper med bestÀmda "skÀr" men har Ànnu inte sett nÄgra fingerdelar i vinskörden..................... Men.............vi tror vi vet hur man gör rosévin!!!! Med tillrÀckligt mÄnga rispor och sÄr pÄ fingrarna blir det ju en del blodflöde....och om det dÄ Àr vita druvor som skördas.......ja, dÄ förstÄr ni ju sjÀlva...!!!???

Fast vi nu jobbar sÄ hÄrt sÄ har vi mÀrkt en skum grej; Det mÄste ha varit nÄgot "medel" i vÄr nyinköpta vÀska (vi har lÀmnat vÄra tvÄ ryggsÀckar i TÀby) som gör att de likaledes nyinköpta jeansen har krympt!! *ler* Eller Àr det all hemmagjord fransk mat och all OST??? Ok, det skall erkÀnnas: - vi fullkomligt frossar i OST och ja, kanske i vin ocksÄ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vinskörden i Pommard Àr ett rent hantverk och allt görs manuellt. Det skriker i de musklerna efter dagens arbetspass. Klicka för större bild. Domaine Thierry Violot-Guillemard odlar biologiskt och ALLT handplockas!!!!! Vi förstÄr nu, Ànnu bÀttre, varför vinerna Àr relativt dyra.

Vi Àter (första) frukost vid 7:15 och beger oss sedan ut pÄ fÀltet i tre bussar/bilar och en traktor. Vid tiotiden blir vi serverade baguette och.....vin!!! - RosÚ, Blanc ou Rouge???? PÄ vÄrt första pass (2 timmar) handplockade vi tillsammans 2.500 kg och det kommer att motsvara 2.500 flaskor!!! Anders hade svÄrt att tro det - han gissade att druvorna skulle ge nÄgra hundra flaskor!!!!

Lunchen Àr efterlÀngtad och en vÀlbehövlig paus i plockandet. Vi "fuskar" ju och har eftermiddagen fri till att försöka skrubba oss rena pÄ hÀnderna (gÄr inte!) se efter vÄra skÀrsÄr ( vi har glömt vÄr fantastiska medicinvÀska i ena ryggsÀcken i TÀby :-(( ) försöka nyktra till efter lunchen och ta en stunds vila innan det Àr dags för en Pastis och middagen! Vilket tufft liv vi lever!!!!!! Och helt underbart!!!!!!!

VÄra underbara vÀnner Thierry och Estelle. Klicka för större bild. Under skördeveckan Àter familjen, Thierry, Estelle och deras tre barn: Mélie, JohannÚs och Jules, middag ihop med oss pÄ B&B, det blir för mycket att fixa mat pÄ fler stÀllen. GÀstfriheten Àr enorm och stÀmningen fantastisk och dessutom lÀr vi oss en massa franska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I lördags fick vi besök frĂ„n Sverige!!!!!!! Anders och Berit Berglund kom förbi (!) pĂ„ vĂ€g till en veckas semester pĂ„ Rivieran. Åh, vad hĂ€rligt det Ă€r att trĂ€ffa vĂ„ra vĂ€nner igen!!!!! SĂ„ Ă€ven om vi kommer hem till hösten och mörkret (och kylan brrr) sĂ„ ser vi fram emot MÅNGA mysiga middagar med slĂ€kt och vĂ€nner!!!!! NĂ„vĂ€l, vi Ă„ker till Beaune och inhandlar OST hos Thierrys vĂ€nner pĂ„ Alain Hess och besöker Hospice de Beaune, med det vackra taket. PĂ„ vĂ€gen hem köper vi gĂ„slever till kvĂ€llens sallad!! Vi dricker extra gott vin (Premier Cru frĂ„n gĂ„rden) pĂ„ kvĂ€llen och Thierry bjuder pĂ„ en "EchĂšveux Grand Cru" till osten, mums!!!!!! NĂ€sta dag Ă„ker Berit och Anders vidare mot Menton och vi tar eftermiddagspasset pĂ„ "fĂ€ltet".

IgÄr var vi fÀrdiga med skörden - totalt har man fÄtt ihop knappt 50 ton under de 10 dagar de arbetat!!!!!!! Det firades pÄ den lokala Puben hÀr i Pommard och en underbar middag hÀr hemma. Vackert dukat bord och franska sÄnger och sÄ NATURLIGTVIS: Taram Tam Tam......... STOR succé!!!!!

Det Àr klart att vi mÄste pröva pÄ nÀr vi fÄr chansen. Klicka för större bild. Idag Àr det lite segare att gÄ upp Àn vanligt men.......ett "dopp" i vintunnan pÄ förmiddagen vÀntar!!!!!! EvAnders trampar vin som rÀcker Ànda upp till armhÄlan!!! Ja, det var ett kul Àventyr, och sjÀlvklart kommer 2006 Ärs skörd av denna Premier Cru Clos Blanc att ha en underbar smak av..............ja...........EvAnders!! Om nÄgra timmar Àr det dags att hoppa ner i tunnorna igen och trampa - 7 tunnor vÀntar att bli trampade!!!!! Ni Àr vÀlkomna att smaka, om sÄ dÀr en fem-tio Är eller sÄ..... (vad ger bÀst smak tror ni - Anders eller Eva?)

IkvĂ€ll bjuder vara Bretagne-vin-kompisar pĂ„ middag. Det blir crĂȘpes!!!! Mums! Och vi delar med oss av vĂ„ra ostar!!

Sen Àr det dags för semester och att fÄ umgÄs lite mer avslappnat med familjen Violot-Guillemard och i morgon kvÀll kommer Kerstin och Bengt (som Àven var och hÀlsade pÄ oss i Malaysia) och hÀmtar hem oss och "nÄgra" (!) flaskor vin med bil till Sverige via en "Sundström Travel" tur i Bourgogne och Champagne.

Kramar EvAnders

Bilder