Sundström Travel Logo

Kadavu, Matava Resort - The Astrolabe Hideaway.


Fiji (Kadavu) 2006-04-03

Bula!

Tillbaka i cyberspace! Skriver just nu från ett Internetcafé i Suva, huvudstaden i Fiji, tillsammans med 60 ungar som alla spelar spel med MAXVOLYM!! Vilka kontraster! Föredrar lugnet på Matava Resort!
Fiji är verkligen underbart, idag har vi bokat om biljetten till Sydney och stannar här till den 1:a maj!

Har nu varit här i över två veckor. Anlände till Nadi den 15:e mars och tog oss utmed Coral Coast, Queens Road, under tre dagar till Suva. Hoppade av halvvägs och bodde på Beachfront Resort under två dagar och gjorde absolut ingenting.... bara badade och solade och låg i hängmattorna och läste. Stor kontrast till Nya Zeeland för att inte prata om hemma i Stockholm.

I Suva tog vi Air Fiji (som nästan gick enligt tidtabell!) till Kadavu där Joje mötte oss för en kort-kort biltur och en båtfärd på en timme. Så, äntligen, framme på Matava Resort!! Vi hade bokat en vecka med dykning redan i augusti men eftersom Eva fått ett "Fiji virus" i ögonen och inte kunde dyka så förlängde vi till två veckor. Viruset ger OTROLIGT röda, smärtande ögon och solglasögonen är alltid på. Detta varar i fem dagar. Oturligt nog, fast ganska väntat så smittades även Anders.......Dykningen fick därför vänta i sju dagar fast den som väntar på något gott.......

Under den första veckan var det nästan bara avkoppling till 100 %, vi passade dock på att gå ut och djuphavsfiska några gånger. Fick tyvärr ingen Blue Marlin men Eva slet ordentligt när en 2 meters "Bronce Whaler", en stor haj, glupskt slukade tonfisken som huggit vårt bete!! Hon höll nästan på att åka i vattnet efter hajen!! Kom i alla fall hem med en fem ganska stora fiskar (Wahoo, Mahi Mahi, Spanish mackerel och två olika barracudor) som alla gäster ätit av under veckan. MUMS!

När vi inte fiskade så njöt vi av lugnet, tänk att man kan leva så bra helt utan el! Alltså helt avskurna från omvärlden, inte ens telefonen fungerade. Vi kayakade till "Sagoöar", snorklade, läste, löste Sudoku, badade i 30 gradigt vatten, svalkade oss i duschen, umgicks med supertrevlig personal och gäster och traskade iväg till vår bure vid 9-tiden på kvällarna med våra fotogenlampor för att sova. Och så mycket stjärnor på himlen det är här!!!! Kan det bli mer relaxing? Förstår att de flesta av våra "stressade" vänner gärna skulle vilja (och behöva!!) prova på.

Det kräver dock att man pallar att sova i 30 gradig värme utan fläkt (det är bara att hoppas att det kommer en liten bris!), att inte kunna jogga (djungel överallt), att vara myggbiten över HELA kroppen, att veta att kommer inte färjan med varor idag så kommer den någon annan dag, att sitta hos en familj i byn och dricka Cava (en slags rot som man blandar med vatten till en brunmjölkig vätska) fast det inte är så gott och tungan och läpparna nästan förlamas, att inte bry sej ifall Air Fiji verkligen har någon tidtabell, att helt enkelt kunna BARA VARA.

Vi har provat och vi kan!!!

Två dagar innan vi skulle åka sa vinkade vi Hej till några av våra nya vänner och Matavas gäster som skulle flyga med 13-flyget till Suva. Men vad nu? De åkte inte. Hmm, varför? Jo, Air Fiji hade plötsligt (och som vanligt utan förvarning) beslutat att TIDIGARElägga flyget så det gick redan kl 8 på morgonen! De kanske har en tjänst som Logistiker ledig - he-he!? Man kan bara skratta åt det......och vi fick en dag och kväll extra med våra vänner. Nåväl, de kom vi iväg dagen efter bara tre timmar försenade. C'est la vie!

En eftermiddag gick vi till byn och vattenfallet. Alla skolbarn följde med oss dit och hjälpte oss klättra upp i fallet så att vi kunde bada i det svalkande friska vattnet. Underbart! Sikeli, Joes 12-årige son, fyllde en liten flaska med vatten och skrev ett brev om hur mycket vattnet betyder för honom och de andra barna på ön. Idag har vi skickat vattnet och Sikelis brev till Stockholm med posten för att användas under ett evenemang den 31 maj om vattnets betydelse för världen. De kommer att ta vatten från alla delar av världen och hälla in en stor "bytta" utanför Slottet.

Barnen hoppade från bergen HÖGT upp i vattenfallet och ner i små djupa "pooler". De ropade och ville att vi skulle titta på dem, hade de varit våra ungar så hade vi nog blundat, läskigt högt var det!! De hade extra kul åt "Barracuda" (Anders nya smeknamn) han är ju ganska lång och med ett nästan brutet revben (från ett hopp IN i dykbåten) relativt klumpig och osmidig i sina rörelser. - "Look Barracuda, look!! We can help You up, step here and give me your hand". Vilka starka små händer och armar!

Under vägen tillbaka blev vi "kidnappade" in till en bure (hus) i byn. Vi bjöds på Cava. Det är fredag eftermiddag och de sitter så här i en ring och chiefen berättar en massa historier, sånt härligt sätt att umgås! Vi sätter oss i ringen, den som nu skall dricka Cavan klappar först händerna en gång och säger Bula, dricker ur HELA skålen (och ibland är det riktigt "hightide") och alla klappar händerna och säger Mothe. Maggie är med oss och talar om att det är oartigt att bara ta en skål så vi tar en till. Under tiden gör kvinnorna ett blomsterhalsband som vi får runt halsen. Otroligt! Man kan nästan tro att vi är på andra sidan jorden....och det är vi ju!!

Barracuda, ja, förutom att Anders fångade en "stripped" barracuda under en av fisketurerna så hälsar han alltid Godmorgon med: Hula Bula Barracuda! (Låter rätt Fijiskt, visst gör det?) Därav Anders nya smeknamn på Kadavu OCH så är det lättare att säga än Anders.

Vi har det oförskämt bra på Matava. Maten är underbar och vår "Maggie" - gästansvarig är absolut BÄST!! Hon (Han vill helst vara en hon) har en humor som få och en riktig spelevink. Lurar oss hela tiden och kallar maträtterna för en massa kul saker. Frukosten vi fick innan vi åkte bestod av "farewell pancakes”, "flightcancelled bread" och kaffe från Air Fiji....*big smile*

Vi kom faktiskt iväg nästan på rätt tid. Ja, det kom ingen bil och hämtade oss vid båten (det var söndag och alla var i kyrkan) så vi gick till flygplatsen från båten en halvtimme i hettan med all vår packning och Evas såriga tå (knivskarpa snäckor) men tid hade vi och när vi checkat in blev vi inbjudna till lunch hos "Tema" en vän till ägarna av Matava Resort. Då slår det oss igen: varför har vi så mycket saker? När man bara behöver ett bord, tre stolar, en säng och en soffa??

Joe, vår underbare Divemaster, är också en spelevink. Under ett av dyken lägger han en stor sjögurka i Anders ficka. Eva skrattar så mycket att masken nästan trillar av, den blev i.a.f full med vatten......Crazy Joe! Joe och Eva dyker lite längre då de på något skumt vis alltid har mer luft i sina tuber än alla andra....Joe kallar Eva Mantaqueen då de två kom en Manta riktigt nära sen resten av dykarna gått upp. Det blir dock inget "riktigt" smeknamn, det är lättare att säga Eva.

Under våra åtta dyk ser vi bl a en massa hajar (som mest har vi 11 hajar runt omkring oss!), stora mantor, Eagle Rays, havssköldpaddor, Napoleon Wrasse, murenor, zillioner med fisk, nakensnäckor och vackra koraller. Eva gör ett nattdyk (Anders har ont i revbenet efter att han hoppat IN i dykbåten och trott att han var 20 år och Tarzan) och får se en väldigt ovanlig fisk: ett par (hane och hona) Harlequin Ghostpipe fish. Häftigt va!

Precis innan vårt sista dyk en dag så tappar Eva kameran i vattnet :-(( så nu funkar den inte längre!! Vi lyckades dock rädda minnet som låg i, se våra bilder, och det är vi oerhört glada över. Micke (Evas lillebror) hjälper oss att köpa en ny i Sverige (som kanske passar vårt dykhus?) och Daniel och Stefan tar ned den till oss i nästa vecka när vi är på ön Taveuni. Smuttigt va? Som Joe sa - "Det ar ju bara en kamera" och tänk så rätt han har egentligen!!!

Men, ni kommer att få se mer bilder från Fiji och Matava Resort senare, våra vänner Bryan och Jill (Kiwis) kommer att bränna sina bilder på CD och skicka den till Martin och Melinda (också gäster från Matava) i Sydney och EvAnders hämtar den i början av Maj. Bra teamwork här också. Nästan som kameraköpet hemma. Tack, Micke, Mats, Daniel och Lina.

Imorgon åker vi (om Air Fiji vill) vidare till Taveuni och Dolphin Bay Divers Resort. Dit kommer alltså Daniel och Stefan för att hälsa på oss. SKITKUL!!! Vi blir alltså ytterligare en tid under radarn utanför cyberspace. Det kanske snart blir en vana?

Skicka hemskt gärna ett livstecken hemifrån - ni vet att vi älskar att få mail eller kommentarer på vår hemsida!

Vinaka Vakalevu

Barracuda and Manta queen

Bilder