Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Papua Nya Guinea
Sundström Travel Logo

Papua Nya GuineaPNG har allt en Àventyrare kan drömma om.

HÀr finns en variation av fascinerande och unika kulturer som Àr oslagbar - betÀnk, hÀr finns över 800 olika sprÄk! FÄgellivet Àr unikt, dykningen i vÀrldsklass, naturen med alla djur Àr bedÄrande och mÀnniskorna underbara.

Av de lÀnder vi besökt Àr PNG det land som har den största potentialen - framför allt för resenÀrer som redan upplevt Sydostasien, Afrika och Sydamerika och som Àr hungriga pÄ nÄgot nytt och annorlunda.

2004 utfÀrdades 16.000 turistvisum i PNG, att jÀmföra med lilla Fijis 500.000!! Obegripligt lite med tanke pÄ vilken "skattkammare" landet Àr! SÄ hÀr glad Àr man om man Àr en vÀlutrustad Mud Man utan mask. Klicka för större bild. Antalet turister kommer att öka med tiden Àven om det sÀkert tar sin tid och gÄr lÄngsamt. Den skeva bild som framför allt Australiensiska media ger dÀr PNG och storstÀderna Port Moresby och Lae framstÀlls som stÀder med enbart gangsters förhindrar landets expansion inom bl. a turismen. Att sen övriga vÀrlden och de som aldrig varit hÀr tror att de fortfarande finns kannibaler gör ju inte saken bÀttre!

Naturligtvis Àr det samma sak hÀr som i övriga vÀrlden: de fattiga samlas i storstÀderna och i "egna" omrÄden som sÄ klart blir kriminella och visst förekommer det vÄld och problem hÀr. Men det Àr samma sak i alla storstÀder som NY, London, Sao Paulo etc etc. Vem som helst skulle gladeligen sÀtta sig pÄ ett plan till USA - dÀr dör mer Àn 30.000 personer per Är av skador frÄn olika typer av skjutvapen!!! Bara för att fÄ lite perspektiv.

Vi har trÀffat mÄnga som har bott (och bor) i Port Moresby och andra stÀder i PNG under mÄnga Är och alla Àr överens om att tidningarna överdriver och att det gÀller att undvika vissa delar av stÀderna - speciellt nÀr det Àr mörkt. Sunt förnuft bör rÄda, svÄrare Àr det dock att skydda sig mot malaria och den utbredda korruptionen i landet.

Glöm inte bort att landet Ă€r vĂ€ldigt ungt - det har bara varit sjĂ€lvstĂ€ndigt sedan 1975 – och det mĂ€rks pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. MĂ„nga skolor runt om i PNG saknar lĂ€rare, sjukvĂ„rden Ă€r ofta underutvecklad och politikerna mycket korrupta och det kommer att ta lĂ„ng tid innan detta Ă€ndras. Infrastrukturen vad avser vĂ€gar, telekommunikation, Internet Ă€r inte lika utvecklad som i övriga vĂ€rlden sĂ„ hĂ€r behöver man gott om tid – bĂ„de vad gĂ€ller planerandet och resandet.Punktering nummer 2 inom loppet av en timmme - nu Ă€r det kört sĂ„ vi gĂ„r resten till Warili Lodge. Klicka för för större bild.

PNG Àr i pionjÀrsstadiet för backpackers, andra resande och i första hand för de som har pengarna, tiden, modet och erfarenheten. Upplevelserna som dessa pionjÀrer kommer att fÄ Àr dock obetalbara och kommer att bana vÀgen för resten av Àventyrliga mÀnniskor samt hjÀlpa till att utveckla landet som resemÄl.

SÄ fort man mÄste fÀrdas med bil eller bÄt sÄ kostar utflykterna relativt mycket. Bensinen och Diesel Àr rent av svindyrt! Dessutom Àr slitaget pÄ bilar och bussar högt dÄ vÀgarna för det mesta Àr otroligt dÄliga.

Det kan gÄ nÄgra dagar mellan duscharna pÄ vissa stÀllen och toaletterna Àr mycket primitiva om man bor hemma hos folk eller pÄ mindre guesthouses sÄ en viss erfarenhet av primitiva förhÄllanden Àr en fördel!

Det finns redan nu ett antal mindre lodger/hotell/guesthouses i PNG och mÄnga familjer erbjuder övernattningar i hemmen. DÄ Àr det bambugolv med ev. en enkel madrass som gÀller.

Vi köpte en Jorden Runt biljett frĂ„n One World och fick in ett stopp i Port Moresby. Nu gĂ„r inte just det att göra lĂ€ngre men det finns andra sĂ€tt. LĂ€gg in ett stopp Ă€ven hĂ€r – ni kommer inte att Ă„ngra er. Huli Wigman pĂ„ Bachelor School. Klicka för större bild.PNG Ă€r fantastiskt spĂ€nnande och exotiskt för den som har möjlighet att addera en summa mot de vanliga turistmĂ„len. Man mĂ„ste för det mesta flyga inrikes dĂ„ vĂ€garna inte alls Ă€r utbyggda. Flygbiljetterna Ă€r förhĂ„llandevis dyra men inte alls fullbokade. Om Air Niugini skulle kunna börja erbjuda ett flygpass skulle det vara en win-win stuation. Air Niugini finns representerade i Sverige sĂ„ ni kan ordna med inrikesflyget innan ni Ă„ker ivĂ€g. I Stockholm finns Ă€ven en mycket bra resebyrĂ„ som organiserar resor till Papua Nya Guinea - kontakta oss sĂ„ förmedlar vi kontakten.

Det mÄste inte vara en förbokad, arrangerad resa om ni Àr vÀldigt resvana. Ta kontakt med nÄgra bra nyckelpersoner i de olika delarna av PNG ni vill besöka i god tid sÄ ordnar de fantastiska program om ni bara ordnar med inrikesflyget. ResebyrÄerna som arrangerar resor till PNG anvÀnder i första hand lyxresorter (lÀs dyra) och lÀgger pÄ en riskmarginal sÄ en direktkontakt ger ett lÀgre pris.En mycket fÀrgglad Huli kvinna med sin lilla baby. Klicka för större bild.
I “Huli Wigman land” i Tari, vĂ€ster om Mendi uppe i Southern Highlands stĂ„r Steven Wari frĂ„n Warili Lodge och vĂ€ntar pĂ„ potentiella kunder varje gĂ„ng ett plan landar, idag 4 gĂ„nger i veckan. Och man kan definitivt Ă„ka hit pĂ„ vinst och förlust, det Ă€r inte fullbokat pĂ„ Warili Lodge sĂ„ ofta......och Ă€r det fullt hjĂ€lper han gĂ€rna till med alternativ. Steven har ingen egen PC sĂ„ det kan ta nĂ„gra dagar innan han hör av sig!!

Alois Mateos pÄ Ambunti Lodge fixar ditt Àventyr pÄ Sepik River. Han behöver nÄgra dagar att "sy ihop" en bra tur. Han jobbar via emailen sÄ det Àr lite lÀttare.

Pat och Pete pÄ Napatana Lodge ordnar allt för dig om du kommer till Alotau i Milne Bay och i Mount Hagen ordnar Haus Poroman det ni vill göra och uppleva.


LÀs vÄra 4 spÀnnande reseberÀttelser frÄn Papua Nya Guinea genom att klicka i menyn till vÀnster.

LÀngst ner pÄ sidan pÄ varje reseberÀttelse finns de foton som tillhör texten.