Sundström Travel Logo

Hanoi - Good Morning Vietnam!!


Vietnam (Hanoi) 2006-08-03

Vad fort man vänjer sej!!! När vi landat i ett varmt och fuktigt Hanoi och satt oss i taxin på väg till Hanois gamla kvarter och vårt Hotel Pacific Prince Hotel, trodde vi att taxichauffören var HELT galen!!

Mopeder, mopeder, mopeder och mopeder. Klicka för större bild.Han tutade HELA tiden och blinkade med helljusen konstant för att köra om den övriga trafiken, trots att det redan pågick en omkörning framför oss och ibland tutar dom bara för att: Äh dom tutar ju konstant!!.

Det finns motorcyklar (typ vespor) överallt och det är klart att ingen reagerar på tutandet, ALLA tutar ju hela tiden. Och rödljus? Ja, varför finns det? Ingen bryr sej ändå. Om ni tycker att det finns många motorcyklar i Malaysia eller i Thailand; tiodubbla det!!! Vi har dock kommit på ett sätt att krossa gatorna och överleva; sök ögonkontakt, gå långsamt och fega inte!!

Quy som gjorde vår vistelse i Hanoi berikande. Kanonkille! Klicka för större bild.Vi bor fantastiskt bra i de gamla kvarteren, kan varmt rekommendera Pacific Prince Hotel! Rent och fräscht, AC och en underbart tillmötesgående personal med Quy (på bilden) i spetsen.
(Uppdaterat 2007-11-20. Quy jobbar inte kvar på hotellet och med honom kan vi tänka oss att servicenivån kan vara vad som helst! Han har nu sålt det hotel han drivit det senaste året. Behöver ni ett enkelt boende och vill ni komma i kontakt med en lokal person i Hanoi för att få tips och en fin introduktion till Hanoi kontakta Quy på hans mail.)
Inklusive en god bufféfrukost betalar vi endast 25 USD/rum! Vi tar en promenad runt kvarteren och Hanoi liknar ingen annan stad vi sett. Det luktar gott, känns ganska tryggt (vi ser inget våld eller dylikt) och man får en känsla av “småstad”. Ja, förutom alla människor, motorcyklar och cyklister förstås!

Varje kvarter är specialiserat på något, dvs. på en gata säljer man bara gardiner, en annan bara kryddor, handdukar, stålgrejer, skruvar och muttrar, knappar och SKOR!!! Vi har aldrig sett mycket skor på en gång. Eva är i paradiset!! Fast, vi köper inget…..har “krympt” våra ryggsäckar och skickat hem (eller gett bort) allt utom kläder för tropiskt väder. Jo, Anders köper 2 T-shirt av en jätte charmig gatuförsäljerska (han BEHÖVDE faktiskt en). Och bara för att hon var så jättegullig så köpte Eva en också, fast hon inte behövde! Vid varje gathörn står det minst tio killar med mopeder som erbjuder sina transporttjänster och det är svårt att gå mer än 10 meter innan en “cykeltaxi” kommer framglidandes och man erbjuds skjuts.

Det syns tydliga spår av det gamla Indokina – alltså det är ganska franskinspirerat och det är inte ovanligt att Vietnameserna kan lite franska. Man ser också tydliga spår av “Amerikakriget”; 75 % av befolkningen är under 30 år!!!! Tänk bakåt, kriget tog slut 1975! En tanke eller undran slår oss - Hur ser det ut på gatorna när alla dessa unga motorcykelförare blir gamla??

Efter lunch, underbart god mat till billiga priser, köper vi biljetter till “The Water Puppet Theatre” Kul och det känns väldigt Vietnamesiskt. Vi hittar till Cha Ca gatan och äter Cha Ca till middag (så gott att vi gör det två kvällar!) en typisk Hanoirätt. Den tillagas vid bordet och det är som en fondue med grillad fisk och MASSOR av dill!! Vietnam är väldigt billigt och det billigaste var nog den Tarte de citron som vi tog på ett franskt café’ som kostade 2,40!!

Dagen efter gick vi upp tidigt för att bege oss till Ho Chi Minhs Mausoleum. Uncle Ho, som han kallas, är mumifierad och ligger till allmänhetens beskådning och hit vallfärdar Vietnameserna för att hedra sin landsfader. Vi klarar oss från regnet när vi köar till Mausoleet och i de museer vi besöker visas mycket kring Vietnams händelserika historia, men när vi tar en långpromenad till Long Bien bron (samma arkitekt som Eiffeltornet och amerikanarna lyckades nästan bomba sönder hela bron. Vietnameserna var dock väldigt duktiga på att hela tiden reparera den) som byggdes vid sekelskiftet så kommer ösregnet.

Vi är här i regnperioden och det märks…….Det regnar nästan hela tiden de första fyra dagarna i Hanoi. Trots det tar vi en tur till Halong Bay och Cat Ba Island. De flesta utflykter runt Hanoi är organiserade, på gott och ont, det är billigt men det blir så klart väldigt mycket turister. Det är stor kontroll, vi får lämna ifrån oss passet ofta men det känns bra med kontrollerna och guiderna sköter allt åt oss. Vi bor på Jonk en natt och sen på Hotel i Cat Ba. Hamnen i Halong Bay gjordes för fem år sedan och kunde ta ca 50 båtar. Idag finns det över 400!!! Inte helt lätt att ta sig ombord.....vi får gå via sex andra båtar för att komma fram till vår båt!

Vi kayakar och badar, trots ösregn på denna plats som är klassificerat som en World Heritage Site. På vår tripp är vi bara sex personer, Lucky us, fyra personer från Spanien, två Svenskar och en guide som talar riktigt bra Engelska. Landet har förstått att det ligger mycket pengar i turismen och många utbildar sej, under fem år på universitet, till turistguider. De är väldigt stolta över sitt land och undra på det som dom kämpat!!

Halong Bay är väldigt vackert med sina limestone öar och måste vara ännu vackrare i solsken. Lite likt Phang Nga i Thailand. Vi besöker “Amazing caves” och WOW, det är verkligen amazing!! STORT!!

Väl tillbaka i Hanoi, ca fyra timmars bussresa från Halong Bay, så blir vi hjärtligt välkomnade av Quy på Pacific Hotel, han har hållit ett rum till oss, trots fullt Hotel, på ren misstanke!! Vilken pärla!! Det känns oerhört bra att ha detta hotell som bas. Eftersom turismen är relativt ny så är balansen mellan “lycksökare” och ärliga som jobbar med turism inte helt i balans här i Hanoi. Man får hela tiden vara på sin vakt. Men de taxiresor och turer osv. som Quy bokar åt oss är ok. Även om man ber taxichaufförerna att köra på taxameter så har en del av dem fifflat med den så att den går många gånger snabbare än normalt. Vi råkar inte ut för det men det är Trist.

På kvällen sitter Anders i hotell lobbyn och dricker Tiger beer med Quy och några av hans kollegor tillsammans med Hugo Chavez livvakter. De är drygt 20 personer som blivit inkvarterade på hotellet så det passar ju bra då Anders får praktisera sin fantastiska spanska!

På väg i stekande sol mot Perfume Pagodan i båt. Klicka för större bild.Igår var vi på en heldagsutflykt till Perfume Pagoda i strålande sol!!! Fan, vad hett det var!! Solhatt på och mycket vatten i ryggsäcken är ett måste på den en timmes långa vandringen uppåt till Pagodan, som är en grotta (!) Innan vi väl kommit dit så har vi åkt en fullpackad liten buss i två timmar och sedan blivit rodda på floden under en timme och som sagt en brant vandring på 1 timme. Men det är det värt! Här är det lugnt och skönt och inne i grottan är det inte så hett. Lunch får vi när vi kämpat oss ner igen.

Vi är “hemma” igen vid 19-tiden. Anders bestämmer middagsställe och det blir på en Vietnamesisk Gourmetrestaurang. Mums!!! Tyvärr så tänkte ingen av oss på att det kunde vara “dyrt” (inget Visa kort med) så vi får “snåläta”…..*ler* . Det är klart för 200 kronor så får man varsin drink, två underbara huvudrätter samt öl och vatten på lyxrestaurang i Hanoi – vad tror ni då man får om man går på en enklare restaurang för 200 kronor – jo, i princip hela menyn!!!

I kväll går flyget till Hue’ i mellersta Vietnam. Runt Hue’ finns det mycket intressanta historiska platser då staden var huvudstad förr i tiden och den ligger även nära DMZ (Demilitarised Zone). Hue är också känt för sin mat (kanske Cooking school?) - vi kommer nog att lägga flera dagar där.

Dagen kommer vi att tillbringa på Internetcaféer och bl a skriva på MinTur, bränna CD, gå på Posten osv., dessa “arbetsdagar” brukar gå väldigt fort!!!

Återkommer från Centrala Vietnam!!

Kramar EvAnders

Bilder