Sundström Travel Logo

Hué - Heading South i Vietnam


Vietnam (Hue, Hoi An and Nah Trang) 2006-08-16

Resan till centrala Vietnam och Hue' gick ganska bra, *ler* förutom att Taxichauffören till flygplatsen försökte få oss att betala 10 USD/person och inte /bil...Han lyckades INTE!! Sen fick vi taxa in planet igen och byta pga. tekniskt fel (splitterny Boeing 737). Tur att de upptäcker sådant på marken och inte när vi lyft... Men när vi väl kom fram till Hue', mitt i natten, blev vi mottagna som Kungar. Quy från Hanoi har bokat in oss på Hotel Phong Nha i deras bästa rum högst upp med stor balkong!

Tung till vänster på sin andra arbetsplats (fina hotellet). Vi hade mycket stor hjälp av honom i Hué. Klicka för större bild.Personalen är jättegullig mot oss (vi undrar om vi betalt alldeles för mycket för rummet!?), speciellt Tung (till vänster på bilden) som verkligen har servicen i blodet. Första dagen strosar vi runt i Hue', äter lunch på en gammal restaurang, Lac Thanh, med traditionell Vietnamesisk mat, Mums!!

Som vanligt finns det fler restauranger med samma eller liknande namn. För så funkar det här, går det bra för någon så apar många efter (och alltid lurar det någon). Så det betyder att det finns gott om "falska" restauranger, resebyråer och hotell i hela Vietnam. Rest. Lac Thanh drivs av en döv kille och naturligtvis så härmar man även det, utstuderat va?!

Vi blir påhoppade HELA tiden av rekordtjatiga försäljare som tycker att vi ska åka Cyclo i stället för att gå och köpa, köpa, köpa....Hello, How are You, Where are You from, my friend? - blir ganska tjatigt i längden.... Ett - Nej, tack, sagt med ett leende, betyder ingenting. Lite trist. Vi förstår dock varför och accepterar fakta. Väldigt många är fattiga här i landet och lönerna är skrämmande låga och det finns många oläkta sår och själar kvar från kriget.

På väg hem tittar vi in på det alldeles nya femstjärniga Hotell Imperial - Imponerande!! Vi bokar bord till i morgon kväll, lördag. De har ett öppningserbjudande vi inte kan motstå: Middagsbuffé med 53 rätter gjorda av en känd kock och inkl all dryck (goda Italienska viner) för endast 16 USD/person!! Och det ser underbart gott ut! Så ikväll blir det en enkel nudelsallad.

Vi har bokat in oss på "Citytour" + "DMZ-tour" de närmsta två dagarna. Hue' är en intressant stad både historiskt och kulturellt. Här utspelade sig väldigt hårda fighter mellan de syd- och nordvietnamesiska sidorna under Vietnam-kriget men mycket är uppbyggt efter striderna som krävde mångas liv - både civila och soldater (läs boken Dispatcher av Michael Herr). Vi besöker bl a The Citadel, olika Tomber och Pagoda's.

Nyrullad, färgglad rökelse för försäljning. Klicka för större bild.Vi får även se hur de tillverkar de traditionella hattarna, "Conical Hat". De görs i tre skikt och det verkar ta ganska lång tid ändå kostar de inte mer än en dollar! Synd att vi inte kan få ner dem i packningen...Det är även imponerande att se hur fort man tillverkar rökelser, blixtsnabbt, och det luktar så gott. Vi avslutar turen med drakbåt tillbaka till Hue' på The Perfume River.

Efter lite dusch och fix beger vi oss till Imperial Hotel för att "fira Lördag". Utsikten och solnedgången från baren på 16:e våningen är helt enastående vacker, och att sen bli serverad en tiopoängs Margherita gör ju inte saken sämre! Det visar sej att det är Tung som gjort våra drinkar. Han jobbar som Bartender här på Imperial men har sitt andra jobb på "vårt" Hotel. Inte ovanligt att man har två jobb. Och buffén?? Ja, den är kanon! Vilken festmåltid!! Och underbar personal även här. Vi får veta (och träffar honom också) att Hotell Managern är en fantastisk Chef, det märks! Vi avslutar kvällen i baren hos Tung med Espresso och Sambucca.

Det var lite tungt att gå upp 5:30 men vad får man inte stå ut med som Professionell Turist......Vi har en ganska lång bussresa framför oss och det är svårt att kunna sova i den gamla skumpiga bussen och tyvärr så visar sej guiden vara riktigt kass så...vi får förlita oss på det som står i Lonely Planet. Det är både spännande och skrämmande att se hur livet måste ha tett sig under Amerikakriget (ja, vietnameserna kallar det så).
I DMZ (Demilitarised Zone) var, ironiskt nog, kriget som hårdast, här föll det 100-tusentals ton bomber!! Vi går ner i Vinh Moc tunnlarna (som ser likadana ut nu som de gjorde 1966 då man startade att bygga dom) här levde folk och det föddes t.o.m. 17 barn här nere!! På bilderna de visar ser man hur totalt utbombade byarna var, riktigt ruskigt, och det är bombkratrar precis överallt runt omkring oss.

Ett tips till er som vill åka hit är att inte ta en grupptur (för mycket fuffens och dåliga guider) utan hyr en bil och en kunnig guide. Det kostar naturligtvis mycket mer men det är värt det. Många "turistfällor" är det gott om!!!!!! Vi åker tillbaka över Ben Hai River och svänger inåt landet efter Highway 9, passerar The Rockpile och besöker Khe Sanh Combat Base med dess skrämmande museum och gamla rostiga amerikanska tanks och helikoptrar. Inte långt härifrån ligger Hill 881 North och Hill 881 South där många dog i djungelstriderna och bombandet.

På kvällen bjuder vi ut Tung, dels på en drink i hans egen bar (första gången han är där som gäst!) dels på Vietnamesisk restaurang som han rekommenderar. Han är seriös och vi uppskattar hans sällskap mycket. Sista dagen i Hue' blir vi bjudna på Vietnamesisk lunch av Hotelledningen på Phong Nha, en ära och vi äter naturligtvis lite mer än vi borde......

Bussresan till Hoi An tar ca 4 timmar med ett (välbehövligt) stopp på en halvtimme. Bussen är gammal och träsmaken kommer efter bara fem minuter....Bussen är ju naturligtvis inte gjord för STORA Européer! Men - det var billigt och här får man kvalité' efter peng så att säga!

Visst är hon vacker Eva i sin nysydda vietnamesiska dräkt i svenska färger. Klicka för större bild.Vi har bokat ett Hotel strax utanför Hoi An men byter efter första natten då det är mer praktiskt att bo mitt i "smeten". Dagarna går åt till att prova kläder!!!! Här ligger skrädderierna som ett pärlband efter varann och på varje gata! Vi har fått ett tips på skräddare av Philippa Jacobs som varit här tidigare. Och stället finns kvar! Anders beställer Golfshorts (inför Onsdagsklubben nästa år - grabbar, ni får se upp - Anders laddar för fullt!!) och skjortor och Eva beställer en Vietnamesisk dräkt. De blir jättebra och vi beställer lite fler grejer, något varje dag...... *ler*..svårt att sluta när man väl börjat. Det är ju så billigt!!

Nåväl, vi shoppar inte bara, vi är lite kulturella också. Med egen bil + chaufför åker vi till My Son en TIDIG morgon. Engelsktalande guider finns på plats och vi får tag på en kille som pratar riktigt bra engelska, kul. Vi kommer dit före alla bussturister och åker därifrån precis när vi ser den första turistbussen komma!! My Son var den viktigaste platsen för Kungadömet Champa och är också en "Unesco World Heritage site".

Några av ruinerna vid My Son. Klicka för större bild. Det byggdes mellan 400- och 1200-talet. Dessa religiösa byggnader upptäcktes när Franska arkeologer besökte området på 1800-talet. Då var de helt övertäckta av djungeln. Som tur är finns det mycket dokumentation och fotografier gjorda av Fransoserna för.....vad tror ni hände under "Amerikakriget"? Jo, det blev nästan helt förstört av Amerikanska bomber!! :-( Vi kan se det lilla som finns kvar och man har börjat restaurera lite, men som mycket annat så saknas det pengar.... Det är mycket intressant! En del föremål har flyttats till bl a Museet i Danang.

Vår packning? Nä, den är inte större. Vi skickar hem de grejor vi köpt med Posten.

Tag plats - dörrarna stängs! Snart avgår tåget från Danang till Nha Trang. Toaletterna numrerade!? Klicka för större bild.Vi har nu provat på både buss och flyg på var resa söderut så nu är det tågets tur. Vi har hittat en liten "resebyrå" som faktiskt levererar det vi betalar för och det som hon säljer, ganska ovanligt, och vi är glada för det och bokar allt genom henne. Tåget går från Danang så vi hyr samma kille som igår som kör oss dit på 50 min. Vi passar också på att besöka "Museum of Cham sculpture" innan tåget tar oss till Nha Trang.

Nha Trang ligger ca 9 timmars tågresa söderut från Danang neråt kusten. En mysig kuststad med fina beacher. Precis vad vi "behöver" och vi hoppas att de inte är lika tjatiga mot oss turister här. Det är sommarlov för de Vietnamesiska barnen och många har sin semester just här, vilket säkert bidrar till att det inte är LIKA jobbigt med alla försäljare. Här räcker det oftast med att säga - Nej, tack! två-tre gånger!

På ett av dyken här i Nha Trang hittar vi denna Ghost Pipe Fish. Klicka för större bild. Bor på ett härligt, litet Hotel på 7:e våningen alldeles nära beachen och med utsikt och balkong över havet. Man får mycket för pengarna, detta stora kanonrum kostar 25 USD! Och igår åt vi supergoda skaldjur med drink före och ett glas vin till maten för endast 150 SEK (för två), och då är det lyxmat!! Annars kan man få en bra middag för 20-40 Skr/2 pers.

Nha Trang är känt som ett av Vietnams bästa dykställen och vi bokar in oss för två dykdagar med Rainbow Divers. Dom är mycket professionella och vi får deras mest erfarna divemaster för vår fem dyk. Huang har dykt i dessa vatten i 10 år och känner till allt som finns att leta efter. Dykningen är bra och vi är mycket nöjda.

Idag slappar vi lite och drar vidare imorgon in mot Central Highlands i vår fortsatta färd söderut. Vi återkommer med rapport senare och hoppas ni får en fin avslutning på augusti - tänk vad många kräftskivor vi kommer att missa i år!

Många kramar EvAnders

Bilder