Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Phnom Penh - In The Footsteps of Pol Pot
Sundström Travel Logo

Phnom Penh - In The Footsteps of Pol Pot


Kambodja (Phnom Penh) 2006-08-29

Bra artikel i DN 2007-03-30 om Kambodja Efter Ànnu en tidig morgon gÄr vi ner till floden och till bÄten som skall ta oss till Kambodjasidan av Mekong floden. Vi besöker fler minoritetsfolk och en fiskeby innan det Àr dags att lÀmna Vietnam. VÄr guide samlar ihop alla pass och tar en taxibÄt till grÀnsen i förvÀg och fixar Kambodja Visum Ät oss, mycket smidigt!

Snart gĂ„r bĂ„ten över grĂ€nsen mellan Vietnam och Kambodja. Klicka för större bild.Vi gĂ„r bara igenom “Tullen” och fĂ„r passet stĂ€mplat. Nu byter vi bĂ„t, till en större som skall ta oss nĂ„gra timmar in i Kambodja. Barnen utmed floden vinkar glatt Ă„t oss och senare pĂ„ eftermiddagen vattnar man sina djur och tar dagens "dusch" i den bruna floden. Vi har valt att Ă„ka slow boat och...ja...lĂ„ngsamt gĂ„r det........efter byte till en liten (liten Ă€ven för Eva - hur tror ni dĂ„ det var för Anders!!??) buss sĂ„ Ă€r vi framme i Phnom Penh vid 19-tiden. Om ni skall Ă„ka över Mekongdeltat in i Kambodja sĂ„ fĂ„r vi nog rekommendera en “fast boat”, dĂ„ Ă„ker man bĂ„t hela vĂ€gen och Ă€r framme i Phnom Penh vid 14-tiden. Fast den kostar 4 Usd mer.... *ler*

Vi tar en TukTuk till Billabong Hotel som vi bokat i förvĂ€g pĂ„ nĂ€tet. Vi bor strax under budget och Hotellet Ă€r en fulltrĂ€ff!! En oas mitt i storstaden Phnom Penh!!! Phnom Penh Ă€r mycket “tystare” Ă€n stĂ€derna i Vietnam. Dvs. nĂ€stan inget tutande och ungefĂ€r lika mĂ„nga bilar som motorcyklar. Bilarna Ă€r ocksĂ„ mycket lyxigare Ă€n i grannlandet (större maffia??) samtidigt som vi ocksĂ„ mĂ€rker att det Ă€r betydligt fattigare hĂ€r Ă€n i Vietnam!?

Vi tillbringar mycket tid de nĂ€rmaste dagarna hĂ€r i vĂ„r oas. Maten hĂ„ller hög klass och det Ă€r lugnt och skönt, INGEN som tjatar pĂ„ oss om: Motorbike, Mister eller TukTuk, Madame? Where are You going. Very cheap, very cheap. NĂ„vĂ€l, vi beslutar oss för att besöka “Killing Fields of Choeung Ek” och “Tuol Sleng” under nĂ€sta dag. VĂ„r TukTuk kille frĂ„n igĂ„r kommer och hĂ€mtar oss vi hotellet kl 10. Vi Ă„ker ut mot Killing Fields pĂ„ en vĂ€ldigt dĂ„lig, hĂ„lig och dammig vĂ€g. DĂ„ vi sitter “ute” blir vi sĂ„klart rejĂ€lt smutsiga, men vad gör det? Och dĂ„liga vĂ€gar Ă€r vi ju vana vid.... *ler*

PÄ Killing Fields hyr vi en guide och allt vi fÄr höra Àr sÄ ofattbart skrÀmmande. Vi gÄr runt pÄ omrÄdet, tÀnder rökelser för de sörjande (alla i Kambodja!) och pÄ gÄngarna mellan de uppgrÀvda massgravarna ligger klÀdtrasor och benrester som kommer upp ur jorden vid varje regn.

Visst minns vi bilderna frĂ„n TV och massmedia nĂ€r de i början av 80-talet grĂ€vde upp massgravarna men att se det sĂ„ hĂ€r i verkligheten Ă€r oerhört ofattbart. Och INGEN förstĂ„r varför, hur kunde det ske?? Och hur kunde en hel vĂ€rld luras av Pol Pot-regimen, eller Khmer Rouge som de kallades? Hitler var helt galen men denne man var ÄNNU vĂ€rre!!! Och vĂ„r guide berĂ€ttar att han hade en stol i FN, Ă€r det möjligt??!!!

I April 1975 trodde folket i Kambodja att de blev befriade och att “kriget” var slut. De gillade inte sin förra regim dĂ€r de rika bara blev rikare och de var ocksĂ„ pĂ„verkade av Vietnamkriget, sĂ„ dĂ€rför hĂ€lsade de Khmer Rouge med glĂ€dje och hurra rop nĂ€r de invaderade och tog över Phnom Penh. GlĂ€djen varade i nĂ€stan tre timmar....sedan bröt helvetet loss!! Soldaterna hade vapen, visade det sej, och de evakuerade alla frĂ„n Phnom Penh under förespegling att Amerika skulle bomba staden. Man lĂ€mnade sina hem i rasande fart under pistolhot! Soldaterna sa att det bara var för tre dagar. Men de ljög!

Man gĂ„r inte oberörd efter efter ett besök pĂ„ Killing Fields. Klicka för större bild.De mördade ALLA med utbildning, som doktorer, lĂ€rare, politiker, studenter osv. osv. T o m de som hade glasögon slog de ihjĂ€l: de sĂ„g ju intelligenta ut!! De flesta satte man i fĂ€ngelse (S21) först och de erkĂ€nde under tortyr en massa “brott” de inte gjort. Detta för att övriga vĂ€rlden skulle luras. Man tog kort framifrĂ„n och frĂ„n sidan, som man gör nĂ€r folk fĂ€ngslas, inte för att det behövdes (de skulle ju Ă€ndĂ„ mördas) men för att lura omvĂ€rlden!! Samtidigt stĂ€ngdes alla grĂ€nser till Kambodja. Pol Pot hade en ide om att alla skulle vara lika, ingen fick Ă€ga nĂ„got, inte studera, ha likadana svarta klĂ€der, vara bönder eller arbetare, Ă€ta samtidigt och lyda order!! SĂ„ de som inte hade “mjuka” hĂ€nder klarade sej bĂ€ttre, om de nu inte svalt ihjĂ€l.

Han tog barn till soldater och fick dem att slÄ ihjÀl folk, sittandes pÄ huk med förbundna ögon och bakbundna hÀnder fick de skallen inslagen med bamburör, yxa eller hammare vid olika Killing Fields runt om i Kambodja. Man ville inte "offra" kulor pÄ dem!!! Ofta dog de inte direkt utan begravdes levande i massgravarna. NÀstan 2 miljoner Kambodjaner mördades, en fjÀrdedel av befolkningen!!! Detta pÄgick mellan 1975 och 1979 dÄ de slutligen "befriades" av Vietnameserna. Och...nu fattas nÀstan en hel generation....i vÄr Älder.

Vi har tÄrar i ögonen nÀr vi lÀmnar Killing Fields och det beror inte pÄ den gropiga och dammiga vÀgen..........................

VĂ„r TukTuk kör oss till det forna “Khmer Rouge Security prison, S21” eller Tuol Sleng. DĂ€r visas en film under eftermiddagen sĂ„ vi kommer överens om att först Ă€ta lunch (vi förstĂ„r ocksĂ„ att vi kommer att vara ÄNNU mer tagna efter fĂ€ngelsebesöket och Ă€ta mĂ„ste vi ju..) Det finns en bra restaurang precis mitt över gatan och dĂ€r Ă€r rofyllt med plats för eftertanke.

Vi hyr en guide Àven pÄ fÀngelset. Det ser ut precis som Vietnameserna fann det i januari 1979. Mycket skrÀmmande!! Av alla de ca 20.000 som fÀngslades och torterades hÀr (Àven de egna soldaterna frÄn Pol Pot-regimen) överlevde bara sju!! Dessa sju var bl a konstnÀrer och fotografer. SÄ hÀr finns mÄlningar och fotografier som beskriver hur det verkligen var och dom dokumenterade allt sÄ har finns material i överflöd. Vilken tortyr, det gÄr bara inte att beskriva. Och kolla in vÄr bild med fÀngelseregler...

Filmen vi ser visar ocksÄ hur hemskt det var i HELA Kambodja, Àven ute pÄ landet. Och ingen har Ànnu stÀllts till svars för allt detta. Pol Pot (Kamrat 1) och hans nÀrmaste Àr döda och man kan inte stÀlla alla dessa barnsoldater till svars.........

Vi har svÄrt att ta oss för nÄgot mer denna dag, det finns grÀnser för vad vi kan ta in....................VÄr TukTuk kille kör oss direkt hem. Och vi sitter tysta hela vÀgen.

Skönt att vara i vÄr oas och Àta en lugn lördagsmiddag och prata igenom dagen.

Dagen efter Ă€r det kanonvĂ€der och vi fastnar vi den stora poolen hela förmiddagen. Skönt att inte behöva stressa ivĂ€g nĂ„gonstans. Vi beslutar att stanna ytterligare nĂ„gra dagar i Phnom Penh. PĂ„ eftermiddagen Ă€ter vi lunch pĂ„ “Friends” en restaurang dĂ€r man utbildar gatubarn i turistsvĂ€ngen/restaurangbranschen. Det blir en dyr lunch dĂ„ vi vet att all Tips gĂ„r till “eleverna”. Sedan besöker vi Nationalmuseet och Grand Palace med Silver Pagoden. Otroligt vackert och vĂ€lvĂ„rdat. I Silverpagodan finns det en religiös figur, mans stor, gjord helt i guld (90 kg) och med 9584 diamanter varav den största vĂ€ger 25 karat. Pampigt!! Sen kommer ÖSREGNET!!! Och vi menar ÖSREGN! Vi klarar oss ganska bra genom att ta en TukTuk tillbaka till Hotellet och “jobb” pĂ„ Internet.

VÄr sista hela dag i Phnom Penh tillbringar vi dels vid poolen, (kanonvÀder igen!) dels pÄ promenad utmed Tonle Sap River och ett besök pÄ Wat Phnom. Anders tar massage pÄ "Seeing Hands", av blinda Kambodjaner, som har en hÀrlig kÀnsla i fingrarna.... Eva lÀser en mycket bra bok, som hon kan rekommendera: "First they killed my Father. A daughter of cambodia remembers". Skriven av Loung Ung.

OvÀdret nÀrmar sig med stormsteg över Grand Palace i Phnom Penh. Klicka för större bild.PÄ kvÀllen ser vi en film om Pol Pot och hans Angkors. Det Àr en "minibiograf", med en storbilds skÀrm pÄ 1,5 x 2 m och vi Àr helt sjÀlva!!! Mycket intressant film. Hoppas fler ser den......

Ja, landet Àr fortfarande vÀldigt korrupt och en del av regeringen kommer frÄn det gamla "Khmer Rouge" som hÀrjade i slutet pÄ 1970-talet. Sammanfattningsvis sÄ kan vi sÀga att det vi upplevt av Kambodja Àr fascinerande med en skrÀmmande nutidshistoria och fascinerande historia och vi skulle nog velat ha lite mer tid att Äka ut pÄ landet ocksÄ men det fÄr bli en annan gÄng.

I morgon Äker vi buss till Siem Reap för att utforska Kambodjas historia och se Angkor Wat och de andra templen under nÄgra dagar innan vi ÄtervÀnder till Bangkok.

Kramar frĂ„n Era Professionella Turister – EvAnders

Bilder