Sundström Travel Logo

Phnom Penh - In The Footsteps of Pol Pot


Kambodja (Phnom Penh) 2006-08-29

Bra artikel i DN 2007-03-30 om Kambodja Efter ännu en tidig morgon går vi ner till floden och till båten som skall ta oss till Kambodjasidan av Mekong floden. Vi besöker fler minoritetsfolk och en fiskeby innan det är dags att lämna Vietnam. Vår guide samlar ihop alla pass och tar en taxibåt till gränsen i förväg och fixar Kambodja Visum åt oss, mycket smidigt!

Snart går båten över gränsen mellan Vietnam och Kambodja. Klicka för större bild.Vi går bara igenom “Tullen” och får passet stämplat. Nu byter vi båt, till en större som skall ta oss några timmar in i Kambodja. Barnen utmed floden vinkar glatt åt oss och senare på eftermiddagen vattnar man sina djur och tar dagens "dusch" i den bruna floden. Vi har valt att åka slow boat och...ja...långsamt går det........efter byte till en liten (liten även för Eva - hur tror ni då det var för Anders!!??) buss så är vi framme i Phnom Penh vid 19-tiden. Om ni skall åka över Mekongdeltat in i Kambodja så får vi nog rekommendera en “fast boat”, då åker man båt hela vägen och är framme i Phnom Penh vid 14-tiden. Fast den kostar 4 Usd mer.... *ler*

Vi tar en TukTuk till Billabong Hotel som vi bokat i förväg på nätet. Vi bor strax under budget och Hotellet är en fullträff!! En oas mitt i storstaden Phnom Penh!!! Phnom Penh är mycket “tystare” än städerna i Vietnam. Dvs. nästan inget tutande och ungefär lika många bilar som motorcyklar. Bilarna är också mycket lyxigare än i grannlandet (större maffia??) samtidigt som vi också märker att det är betydligt fattigare här än i Vietnam!?

Vi tillbringar mycket tid de närmaste dagarna här i vår oas. Maten håller hög klass och det är lugnt och skönt, INGEN som tjatar på oss om: Motorbike, Mister eller TukTuk, Madame? Where are You going. Very cheap, very cheap. Nåväl, vi beslutar oss för att besöka “Killing Fields of Choeung Ek” och “Tuol Sleng” under nästa dag. Vår TukTuk kille från igår kommer och hämtar oss vi hotellet kl 10. Vi åker ut mot Killing Fields på en väldigt dålig, hålig och dammig väg. Då vi sitter “ute” blir vi såklart rejält smutsiga, men vad gör det? Och dåliga vägar är vi ju vana vid.... *ler*

På Killing Fields hyr vi en guide och allt vi får höra är så ofattbart skrämmande. Vi går runt på området, tänder rökelser för de sörjande (alla i Kambodja!) och på gångarna mellan de uppgrävda massgravarna ligger klädtrasor och benrester som kommer upp ur jorden vid varje regn.

Visst minns vi bilderna från TV och massmedia när de i början av 80-talet grävde upp massgravarna men att se det så här i verkligheten är oerhört ofattbart. Och INGEN förstår varför, hur kunde det ske?? Och hur kunde en hel värld luras av Pol Pot-regimen, eller Khmer Rouge som de kallades? Hitler var helt galen men denne man var ÄNNU värre!!! Och vår guide berättar att han hade en stol i FN, är det möjligt??!!!

I April 1975 trodde folket i Kambodja att de blev befriade och att “kriget” var slut. De gillade inte sin förra regim där de rika bara blev rikare och de var också påverkade av Vietnamkriget, så därför hälsade de Khmer Rouge med glädje och hurra rop när de invaderade och tog över Phnom Penh. Glädjen varade i nästan tre timmar....sedan bröt helvetet loss!! Soldaterna hade vapen, visade det sej, och de evakuerade alla från Phnom Penh under förespegling att Amerika skulle bomba staden. Man lämnade sina hem i rasande fart under pistolhot! Soldaterna sa att det bara var för tre dagar. Men de ljög!

Man går inte oberörd efter efter ett besök på Killing Fields. Klicka för större bild.De mördade ALLA med utbildning, som doktorer, lärare, politiker, studenter osv. osv. T o m de som hade glasögon slog de ihjäl: de såg ju intelligenta ut!! De flesta satte man i fängelse (S21) först och de erkände under tortyr en massa “brott” de inte gjort. Detta för att övriga världen skulle luras. Man tog kort framifrån och från sidan, som man gör när folk fängslas, inte för att det behövdes (de skulle ju ändå mördas) men för att lura omvärlden!! Samtidigt stängdes alla gränser till Kambodja. Pol Pot hade en ide om att alla skulle vara lika, ingen fick äga något, inte studera, ha likadana svarta kläder, vara bönder eller arbetare, äta samtidigt och lyda order!! Så de som inte hade “mjuka” händer klarade sej bättre, om de nu inte svalt ihjäl.

Han tog barn till soldater och fick dem att slå ihjäl folk, sittandes på huk med förbundna ögon och bakbundna händer fick de skallen inslagen med bamburör, yxa eller hammare vid olika Killing Fields runt om i Kambodja. Man ville inte "offra" kulor på dem!!! Ofta dog de inte direkt utan begravdes levande i massgravarna. Nästan 2 miljoner Kambodjaner mördades, en fjärdedel av befolkningen!!! Detta pågick mellan 1975 och 1979 då de slutligen "befriades" av Vietnameserna. Och...nu fattas nästan en hel generation....i vår ålder.

Vi har tårar i ögonen när vi lämnar Killing Fields och det beror inte på den gropiga och dammiga vägen..........................

Vår TukTuk kör oss till det forna “Khmer Rouge Security prison, S21” eller Tuol Sleng. Där visas en film under eftermiddagen så vi kommer överens om att först äta lunch (vi förstår också att vi kommer att vara ÄNNU mer tagna efter fängelsebesöket och äta måste vi ju..) Det finns en bra restaurang precis mitt över gatan och där är rofyllt med plats för eftertanke.

Vi hyr en guide även på fängelset. Det ser ut precis som Vietnameserna fann det i januari 1979. Mycket skrämmande!! Av alla de ca 20.000 som fängslades och torterades här (även de egna soldaterna från Pol Pot-regimen) överlevde bara sju!! Dessa sju var bl a konstnärer och fotografer. Så här finns målningar och fotografier som beskriver hur det verkligen var och dom dokumenterade allt så har finns material i överflöd. Vilken tortyr, det går bara inte att beskriva. Och kolla in vår bild med fängelseregler...

Filmen vi ser visar också hur hemskt det var i HELA Kambodja, även ute på landet. Och ingen har ännu ställts till svars för allt detta. Pol Pot (Kamrat 1) och hans närmaste är döda och man kan inte ställa alla dessa barnsoldater till svars.........

Vi har svårt att ta oss för något mer denna dag, det finns gränser för vad vi kan ta in....................Vår TukTuk kille kör oss direkt hem. Och vi sitter tysta hela vägen.

Skönt att vara i vår oas och äta en lugn lördagsmiddag och prata igenom dagen.

Dagen efter är det kanonväder och vi fastnar vi den stora poolen hela förmiddagen. Skönt att inte behöva stressa iväg någonstans. Vi beslutar att stanna ytterligare några dagar i Phnom Penh. På eftermiddagen äter vi lunch på “Friends” en restaurang där man utbildar gatubarn i turistsvängen/restaurangbranschen. Det blir en dyr lunch då vi vet att all Tips går till “eleverna”. Sedan besöker vi Nationalmuseet och Grand Palace med Silver Pagoden. Otroligt vackert och välvårdat. I Silverpagodan finns det en religiös figur, mans stor, gjord helt i guld (90 kg) och med 9584 diamanter varav den största väger 25 karat. Pampigt!! Sen kommer ÖSREGNET!!! Och vi menar ÖSREGN! Vi klarar oss ganska bra genom att ta en TukTuk tillbaka till Hotellet och “jobb” på Internet.

Vår sista hela dag i Phnom Penh tillbringar vi dels vid poolen, (kanonväder igen!) dels på promenad utmed Tonle Sap River och ett besök på Wat Phnom. Anders tar massage på "Seeing Hands", av blinda Kambodjaner, som har en härlig känsla i fingrarna.... Eva läser en mycket bra bok, som hon kan rekommendera: "First they killed my Father. A daughter of cambodia remembers". Skriven av Loung Ung.

Ovädret närmar sig med stormsteg över Grand Palace i Phnom Penh. Klicka för större bild.På kvällen ser vi en film om Pol Pot och hans Angkors. Det är en "minibiograf", med en storbilds skärm på 1,5 x 2 m och vi är helt själva!!! Mycket intressant film. Hoppas fler ser den......

Ja, landet är fortfarande väldigt korrupt och en del av regeringen kommer från det gamla "Khmer Rouge" som härjade i slutet på 1970-talet. Sammanfattningsvis så kan vi säga att det vi upplevt av Kambodja är fascinerande med en skrämmande nutidshistoria och fascinerande historia och vi skulle nog velat ha lite mer tid att åka ut på landet också men det får bli en annan gång.

I morgon åker vi buss till Siem Reap för att utforska Kambodjas historia och se Angkor Wat och de andra templen under några dagar innan vi återvänder till Bangkok.

Kramar från Era Professionella Turister – EvAnders

Bilder