Sundström Travel Logo

Siem Reap - Angkor What????????


Kambodja (Siem Reap) 2006-09-02

Bra artikel i DN 2007-05-20 om AngkorWat Kaos!! Att bli avsläppt vid busstationen i Siem Reap efter en lugn och behaglig bussresa från Phnom Penh är kaotiskt!! Speciellt som det är lågsäsong och det finns hundratals arbetslösa tuk tuk förare som kastar sig över oss och sliter i armar och bagage bara för att få oss att hamna just i deras tuk tuk. Alla skriker och hänger efter oss och panikkänslan är inte långt borta – tur att vi varit med om del! Det finns några poliser närvarande och de går omkring med elpistoler och skjuter på dom som är alldeles for närgångna. På något sätt tar vi oss därifrån och följer med en kille som en västerlänning pekat på i tumultet och han ger ett väldigt lugnt intryck när vi så småningom kommer fram till hans tuk tuk.

Så här glad är man om man heter Ratana och är den bästa tuk tuk-föraren i Siem Reap! Klicka för större bild.Han bara ler och sätter sig lugnt upp på sadeln och åker iväg till vårt Hotel. Priset är löjligt lågt – 1 krona för en 10 minuters tripp och vi förstår att det är så det fungerar. Man åker ner till busstationen för att få ett jobb mer eller mindre gratis med förhoppning att det skall generera jobb de närmaste dagarna.

Vi gillar vår driver Ratana så vi bestämmer att vi vill åka med honom nästa dag och bokar en tid när vi skall träffas på morgonen. (skall ni till Siem Reap - meddela det till honom via mail innan ni åker dit och boka upp honom - de vi rekommenderat honom är jättenöjda)

Vi kontaktar även en guide som vi fått tips om på hotellet i Phnom Penh och pratar med honom per telefon och kommer överens om en grov plan för de närmaste tre dagarna vilket innebär att vi åker själva med Ratana den första dagen och får en överblick över området och sedan har vi vår guide Rathanak de sista två dagarna. Efter en rush i ösregnet till och från en restaurang i närheten slocknar vi på hotellrummet.

Ratana kör oss upp mot tempelområdet och det behövs verkligen en tuk tuk eller bil för att ta sig i mellan templen. Avstånden är stora och templen likaså. Har du sett Angkor Wat eller några av de andra templen här i närheten av Siem Reap? I så fall vet du vad vi pratar om!!

Vårt första stopp blir Angkor Wat som är världens största religiösa byggnad. Vi kliver av tuk tuk:en och lämnar Ratana på parkeringen medan vi först tar oss över den 180 meter långa vallgraven (här kan man snacka om vallgrav!!) innan vi kommer till den externa muren, som bara den mäter 1,3 km x 1,5 km, som omgärdar Angkor Wat.

Att stiga in och beskåda detta tempel är helt fantastiskt. Byggt cirka år 1.150 av Kung Suryavarman II är Angkor Wat mästerverket bland alla de tempel som Khmererna byggde under sin storhetstid. Vi går runt och tar oss även upp för de ruskigt branta trapporna så långt upp man kommer (tornen är 65 meter höga). Anders tycker inte det är alldeles kul att gå ner men som tur är hittar han något att hålla sig i på en av sidorna. Pust!! Eva "springer" ner i förväg. Orättvist!!

De fascinerande ansiktbilderna vid Bayon templet. Klicka för större bild.Vi återvänder andaktiga till Ratana som åker vidare mot Angkor Thom och in genom det södra tornet. Vi åker vidare tills vi kommer till templet Bayon. Bayon med alla sina ansikten är spökligt häftigt! Vi kikar även på Baphuon och Terrace of the Elephants innan Ratana tar oss till Khmer Village restaurant där vi äter lokal mat. Bland annat provar vi kambodjansk ost – någon form av fiskpasta som smakar spännande.

Efter lunch tittar vi på Ta Prohm, Banteay Kdei och Prasat Kravan innan vi säger till Ratana att vi är nöjda för dagen. Mycket tempel blir det....Nu har vi fått överblicken och imorgon skall vi ta i stort sätt samma tur men i långsammare tempo och med guide.

Runt omkring alla tempel finns försäljare av vatten och annan dryck, t-shirts, smycken, böcker etc. och de är på oss som hökar hela tiden. Mest barn som agerar försäljare och även en hel del tiggare – de flesta har förlorat någon kroppsdel i en minolycka.

Vi avslutar dagen med ett besök på minmuséet. En naturlig avslutning efter att ha sett alla dessa handikappade människor och som ni märkte i vårt förra utskick skrev vi en separat story om vårt besök där. Vi tyckte det förtjänade den uppmärksamheten!!

Totalt har vi säkert kört 40-50 kilometer bland templen så visst behöver man ett fordon för att ta sig runt här. Ratana släpper av oss några hundra meter från vårt Hotel på ett ställe med blinda massörer, seeing hands, där vi tar varsin timmes massage.

Dagen efter står Ratana och Rathanak och väntar på oss och klockan 8 är vi iväg. I tuk tuk:en berättar vår guide om Siem Reaps historia och han håller på i en halvtimma innan vi är framme vid Angkor Tomb och Bayon. Vi går igenom Bayon i betydligt långsammare tempo och på helt andra ställen än när vi var där själva. Han visar de oerhört detaljerade utsmyckningar som finns på murarna. De visar på ett mycket detaljerat sätt scener från vardagslivet och krigsscener med en detaljrikedom som är enastående. Det visar sig snabbt att $ 20 om dagen, som en guide kostar, är mycket väl investerade pengar.

Vi fortsätter till Baphuon, Phimeanakas, Terrace of the Elephants och Terrace of the Leper King innan vi återvänder till lunchställena utanför Angkor Wat där vi äter lunch. De uppskattar att vi bjuder dem på lunch och att de får sitta vid vårt bord – inte vanligt!! Men ganska självklart, tycker vi!!

Angkor Wat. Klicka för större bild.Trots att vi är ganska möra är eftermiddagens besök på Angkor Wat med Rathanaks guidning fantastiskt. Nu fokuseras mycket av tiden på de utsmyckningar som finns på väggarna. Bara att titta på de kilometerlånga reliefväggarna med legender ur Khmers historia och ur hinduismens kända sagor tar oss några timmar.

Trötta och nöjda åker vi tillbaka in mot Siem Reap. Vi gör upp med Ratana att han skall komma och hämta oss klockan 18.30 för att köra oss till restaurangen som ligger 20 meter över på andra sidan gatan!!!! Varför – jo, om han kör oss dit får han gratis käk och det ställer vi så klart upp på. På restaurangen är det uppträdande med traditionella kambodjanska danser, de är så vackra. Nåja, vi tar en omväg ner på byn för att hämta ut lite dollares, ta en pilsner och kika ut en restaurang till imorgon kväll.

Sista dagen i Siem Reap börjar vi med en tur med tuk tuk:en och vår guide till Tonle Sap Lake där vi stiger på en båt som tar runt oss bland de flytande byarna i området. Tonle Sap lake är en naturlig jättereservoar för Mekongfloden och är Sydostasiens största sjö med ett enormt stort fiskutbud. Vi är ute med båten ett par timmar innan det är dags att glida iväg med tuk tuk:en igen och då styr vi kosan mot Ta Prohm.
Visst, det är samma ställe som i filmen Thomb Rider. Klicka för större bild.
Det som är så speciellt med Ta Prohm är att arkeologerna inte har röjt undan träden här utan detta tempel är verkligen fångat av djungeln. Det ger en mycket mystisk och speciell miljö och om ni känner till filmen Lara Croft - Tomb Rider kanske ni känner igen er på några av fotona!! Vi avslutar med besök på Pre Rup, Banteay Kdei, Prasat Kravan och Phnom Bakheng för att se solnedgången innan det är dags att åka hem. Ja, någon solnedgång blev det inte, det började att regna och vi gick ner INNAN alla japaner, koreaner och kineser ens hade gått upp.

Eva är risig i magen så Anders och Ratana går ut själva och äter middag på en liten lokal Khmer restaurang (Mike Jagger var där förra året!) i gamla stan. Det blir en tidig kväll och det är dags att börja ladda inför den besvärliga bussresan till Thailändska gränsen.

Återkommer snart med en berättelse om den resan!!Många kramar från era professionella turister!!

EvAnders

Bilder