Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Siem Reap - Angkor What????????
Sundström Travel Logo

Siem Reap - Angkor What????????


Kambodja (Siem Reap) 2006-09-02

Bra artikel i DN 2007-05-20 om AngkorWat Kaos!! Att bli avslĂ€ppt vid busstationen i Siem Reap efter en lugn och behaglig bussresa frĂ„n Phnom Penh Ă€r kaotiskt!! Speciellt som det Ă€r lĂ„gsĂ€song och det finns hundratals arbetslösa tuk tuk förare som kastar sig över oss och sliter i armar och bagage bara för att fĂ„ oss att hamna just i deras tuk tuk. Alla skriker och hĂ€nger efter oss och panikkĂ€nslan Ă€r inte lĂ„ngt borta – tur att vi varit med om del! Det finns nĂ„gra poliser nĂ€rvarande och de gĂ„r omkring med elpistoler och skjuter pĂ„ dom som Ă€r alldeles for nĂ€rgĂ„ngna. PĂ„ nĂ„got sĂ€tt tar vi oss dĂ€rifrĂ„n och följer med en kille som en vĂ€sterlĂ€nning pekat pĂ„ i tumultet och han ger ett vĂ€ldigt lugnt intryck nĂ€r vi sĂ„ smĂ„ningom kommer fram till hans tuk tuk.

SĂ„ hĂ€r glad Ă€r man om man heter Ratana och Ă€r den bĂ€sta tuk tuk-föraren i Siem Reap! Klicka för större bild.Han bara ler och sĂ€tter sig lugnt upp pĂ„ sadeln och Ă„ker ivĂ€g till vĂ„rt Hotel. Priset Ă€r löjligt lĂ„gt – 1 krona för en 10 minuters tripp och vi förstĂ„r att det Ă€r sĂ„ det fungerar. Man Ă„ker ner till busstationen för att fĂ„ ett jobb mer eller mindre gratis med förhoppning att det skall generera jobb de nĂ€rmaste dagarna.

Vi gillar vÄr driver Ratana sÄ vi bestÀmmer att vi vill Äka med honom nÀsta dag och bokar en tid nÀr vi skall trÀffas pÄ morgonen. (skall ni till Siem Reap - meddela det till honom via mail innan ni Äker dit och boka upp honom - de vi rekommenderat honom Àr jÀttenöjda)

Vi kontaktar Àven en guide som vi fÄtt tips om pÄ hotellet i Phnom Penh och pratar med honom per telefon och kommer överens om en grov plan för de nÀrmaste tre dagarna vilket innebÀr att vi Äker sjÀlva med Ratana den första dagen och fÄr en överblick över omrÄdet och sedan har vi vÄr guide Rathanak de sista tvÄ dagarna. Efter en rush i ösregnet till och frÄn en restaurang i nÀrheten slocknar vi pÄ hotellrummet.

Ratana kör oss upp mot tempelomrÄdet och det behövs verkligen en tuk tuk eller bil för att ta sig i mellan templen. AvstÄnden Àr stora och templen likasÄ. Har du sett Angkor Wat eller nÄgra av de andra templen hÀr i nÀrheten av Siem Reap? I sÄ fall vet du vad vi pratar om!!

VÄrt första stopp blir Angkor Wat som Àr vÀrldens största religiösa byggnad. Vi kliver av tuk tuk:en och lÀmnar Ratana pÄ parkeringen medan vi först tar oss över den 180 meter lÄnga vallgraven (hÀr kan man snacka om vallgrav!!) innan vi kommer till den externa muren, som bara den mÀter 1,3 km x 1,5 km, som omgÀrdar Angkor Wat.

Att stiga in och beskÄda detta tempel Àr helt fantastiskt. Byggt cirka Är 1.150 av Kung Suryavarman II Àr Angkor Wat mÀsterverket bland alla de tempel som Khmererna byggde under sin storhetstid. Vi gÄr runt och tar oss Àven upp för de ruskigt branta trapporna sÄ lÄngt upp man kommer (tornen Àr 65 meter höga). Anders tycker inte det Àr alldeles kul att gÄ ner men som tur Àr hittar han nÄgot att hÄlla sig i pÄ en av sidorna. Pust!! Eva "springer" ner i förvÀg. OrÀttvist!!

De fascinerande ansiktbilderna vid Bayon templet. Klicka för större bild.Vi Ă„tervĂ€nder andaktiga till Ratana som Ă„ker vidare mot Angkor Thom och in genom det södra tornet. Vi Ă„ker vidare tills vi kommer till templet Bayon. Bayon med alla sina ansikten Ă€r spökligt hĂ€ftigt! Vi kikar Ă€ven pĂ„ Baphuon och Terrace of the Elephants innan Ratana tar oss till Khmer Village restaurant dĂ€r vi Ă€ter lokal mat. Bland annat provar vi kambodjansk ost – nĂ„gon form av fiskpasta som smakar spĂ€nnande.

Efter lunch tittar vi pÄ Ta Prohm, Banteay Kdei och Prasat Kravan innan vi sÀger till Ratana att vi Àr nöjda för dagen. Mycket tempel blir det....Nu har vi fÄtt överblicken och imorgon skall vi ta i stort sÀtt samma tur men i lÄngsammare tempo och med guide.

Runt omkring alla tempel finns försĂ€ljare av vatten och annan dryck, t-shirts, smycken, böcker etc. och de Ă€r pĂ„ oss som hökar hela tiden. Mest barn som agerar försĂ€ljare och Ă€ven en hel del tiggare – de flesta har förlorat nĂ„gon kroppsdel i en minolycka.

Vi avslutar dagen med ett besök pÄ minmuséet. En naturlig avslutning efter att ha sett alla dessa handikappade mÀnniskor och som ni mÀrkte i vÄrt förra utskick skrev vi en separat story om vÄrt besök dÀr. Vi tyckte det förtjÀnade den uppmÀrksamheten!!

Totalt har vi sÀkert kört 40-50 kilometer bland templen sÄ visst behöver man ett fordon för att ta sig runt hÀr. Ratana slÀpper av oss nÄgra hundra meter frÄn vÄrt Hotel pÄ ett stÀlle med blinda massörer, seeing hands, dÀr vi tar varsin timmes massage.

Dagen efter stÄr Ratana och Rathanak och vÀntar pÄ oss och klockan 8 Àr vi ivÀg. I tuk tuk:en berÀttar vÄr guide om Siem Reaps historia och han hÄller pÄ i en halvtimma innan vi Àr framme vid Angkor Tomb och Bayon. Vi gÄr igenom Bayon i betydligt lÄngsammare tempo och pÄ helt andra stÀllen Àn nÀr vi var dÀr sjÀlva. Han visar de oerhört detaljerade utsmyckningar som finns pÄ murarna. De visar pÄ ett mycket detaljerat sÀtt scener frÄn vardagslivet och krigsscener med en detaljrikedom som Àr enastÄende. Det visar sig snabbt att $ 20 om dagen, som en guide kostar, Àr mycket vÀl investerade pengar.

Vi fortsĂ€tter till Baphuon, Phimeanakas, Terrace of the Elephants och Terrace of the Leper King innan vi Ă„tervĂ€nder till lunchstĂ€llena utanför Angkor Wat dĂ€r vi Ă€ter lunch. De uppskattar att vi bjuder dem pĂ„ lunch och att de fĂ„r sitta vid vĂ„rt bord – inte vanligt!! Men ganska sjĂ€lvklart, tycker vi!!

Angkor Wat. Klicka för större bild.Trots att vi Àr ganska möra Àr eftermiddagens besök pÄ Angkor Wat med Rathanaks guidning fantastiskt. Nu fokuseras mycket av tiden pÄ de utsmyckningar som finns pÄ vÀggarna. Bara att titta pÄ de kilometerlÄnga reliefvÀggarna med legender ur Khmers historia och ur hinduismens kÀnda sagor tar oss nÄgra timmar.

Trötta och nöjda Ă„ker vi tillbaka in mot Siem Reap. Vi gör upp med Ratana att han skall komma och hĂ€mta oss klockan 18.30 för att köra oss till restaurangen som ligger 20 meter över pĂ„ andra sidan gatan!!!! Varför – jo, om han kör oss dit fĂ„r han gratis kĂ€k och det stĂ€ller vi sĂ„ klart upp pĂ„. PĂ„ restaurangen Ă€r det upptrĂ€dande med traditionella kambodjanska danser, de Ă€r sĂ„ vackra. NĂ„ja, vi tar en omvĂ€g ner pĂ„ byn för att hĂ€mta ut lite dollares, ta en pilsner och kika ut en restaurang till imorgon kvĂ€ll.

Sista dagen i Siem Reap börjar vi med en tur med tuk tuk:en och vÄr guide till Tonle Sap Lake dÀr vi stiger pÄ en bÄt som tar runt oss bland de flytande byarna i omrÄdet. Tonle Sap lake Àr en naturlig jÀttereservoar för Mekongfloden och Àr Sydostasiens största sjö med ett enormt stort fiskutbud. Vi Àr ute med bÄten ett par timmar innan det Àr dags att glida ivÀg med tuk tuk:en igen och dÄ styr vi kosan mot Ta Prohm.
Visst, det Àr samma stÀlle som i filmen Thomb Rider. Klicka för större bild.
Det som Àr sÄ speciellt med Ta Prohm Àr att arkeologerna inte har röjt undan trÀden hÀr utan detta tempel Àr verkligen fÄngat av djungeln. Det ger en mycket mystisk och speciell miljö och om ni kÀnner till filmen Lara Croft - Tomb Rider kanske ni kÀnner igen er pÄ nÄgra av fotona!! Vi avslutar med besök pÄ Pre Rup, Banteay Kdei, Prasat Kravan och Phnom Bakheng för att se solnedgÄngen innan det Àr dags att Äka hem. Ja, nÄgon solnedgÄng blev det inte, det började att regna och vi gick ner INNAN alla japaner, koreaner och kineser ens hade gÄtt upp.

Eva Àr risig i magen sÄ Anders och Ratana gÄr ut sjÀlva och Àter middag pÄ en liten lokal Khmer restaurang (Mike Jagger var dÀr förra Äret!) i gamla stan. Det blir en tidig kvÀll och det Àr dags att börja ladda inför den besvÀrliga bussresan till ThailÀndska grÀnsen.

Återkommer snart med en berĂ€ttelse om den resan!!MÄnga kramar frÄn era professionella turister!!

EvAnders

Bilder