Sundström Travel Logo

Mendoza - Äventyr i Mendoza!


Argentina (Mendoza) 2005-10-29

Tänk, man lär sig något nytt varje dag. Än mer när man är på resandes fot i främmande land som vi är.

1. Argentina är 6 gånger större till ytan än Sverige. Under den dryga vecka vi varit i landet har vi upplevt alltifrån fuktdrypande djungel i Missiones till meterhöga snödrivor i Anderna och skall man ta sig någonstans i landet så pratar man dagar och inte timmar när man planerar in sina bussturer.

2. Mendoza som är det största vindistriktet i Argentina är en oas i en öken. Okej, att vi kanske hade trott att det var torrt och så i området men att det i princip är en öken - det visste vi inte innan. Hela stadens (och odlingarna) existens är uppbyggd på mångåriga (från inkatiden) och mycket sofistikerade kanalsystem där vattnet leds nerför berget från vattenreservoarer till odlingarna.

3. Här finns olja i massor. Oljeindustrin här i Mendoza är större än vinindustrin - då är ändå Argentina det 4 eller 5 största vinlandet i världen.

4. Argentina är billigt. En lunch med en stor köttbit med salladstallrik och en halv flaska vin går på cirka 30 konor. Vi var med på flera utflykter har i Mendoza - den längsta och dyraste varade från 07.00 till 21.30 (San Rafael) och kostade 200 kronor.

5. Bilparken är gammal. Är man intresserad av gamla bilar, bussar och lastbilar är Argentina (och hela Sydamerika) helkul. Här ser man gamla godingar, den ena värre än den andra. Det låter härligt och "frustas" när bilarna drar iväg från vägkorsningarna.

6. Många är fattiga och det går inte en timme utan att man ombeds ge en slant till någon som kommer fram till en. Gäller i princip alla städer vi varit i - både Brasilien och Argentina. Ju större städer desto tuffare. Peppar, peppar men än så länge har vi inte inte känt oss hotade en enda gång.

7. Det Sydamerika vi sett de första 6 veckorna är betydligt mer lättrest än vad vi kunde föreställa oss. Infrastrukturen med långdistansbussar är alldeles fantastisk ( i städerna är det buss, taxi och metro som gäller). Kolla in på Andesmar så får ni en inblick i serviceutbudet (ja, det är på spanska men att titta på bilder och klicka på länkar är väl inte så svårt!?). Det blir nog fler turer till denna kontinent - oj, vad mycket som återstår att se!!!!??!

OK, Mendoza var helcool. Vi har varit på några bodegas och kollat in vinodlingarna, provat viner (MALBEC ÄR KUNGEN AV VINER I MENDOZA) och blivit imponerad av kvalitén och professionalismen.

Utflykterna vi gjorde var helt suveräna, dels så åkte vi till San Rafael och kollade häftiga ökenliknande landskap, raviner med helkonstiga stenformationer och dels åkte vi upp i Anderna till gränsen till Chile på 3.200 meter över havet. Där var det isande kallt, halv storm och snöglopp. Vi hade hoppas kunna se toppen av Aconcagua (6.900 meter över havet) men det var inte väder för det denna gång.

Nu har vi sett de vår första Kondor - det blev ett 20-tal till slut. Maffigt stora fåglar - cirka 3 meter mellan vingspetsarna.

Nu tar vi nattbussen tillbaka till Buenos Aires och vilar upp oss på söndag innan nya äventyr väntar nästa vecka i Uruguay och ett besök på en Estancia utanför Buenos Aires - oj vad tiden går fort - nästa lördag flyger vi ner till Sydamerikas sydligaste stad Ushuaia (ligger 350 mil söder on Buenos Aires!!) i Patagonien.

Massor av sydamerikanska kramar!

EvAnders

Bilder