Sundström Travel Logo

Torres del Paine - Parque Nacional Torres del Paine


Chile (Puerto Natales) 2005-11-18

¡Hola Amigos!

Buss från Calafate till Pto Natales tog 6 timmar, det tog lite tid i tullarna i bushen! Det mesta vi ser är Pampas, Pampas och Pampas. Ja, ibland är det får, strutsar, kor och hästar och någon gaucho också. Pto Natales är en liten fiskeby i södra Chile, Patagonien, vid South Pacific. Vi äter naturligtvis supergoda fiskrätter och skaldjur och gott Chilenskt vin till.

Vi ska tillbringa tre dagar i Nationalparken "Torres del Paine". Det märks att den är mer känd än runt "Fitz Roy" i Argentina. Här är mycket utländska turister. Tyskar, Spanjorer, Engelsman etc. och vi har träffat Svenskar för första gången sedan Brasilien! Vi hajade riktigt till av språket.

Första dagen gör vi en heldagsutflykt per buss i Nationalparken. Vädret är ganska bra och vi ser både "Hornen" och "Torrarna" (Cuerno och Torres del Paine) Maffigt!! Vi stannar på ett ställe där vi till vänster ser en alldeles klarblå sjö, Lago Sarmiento och till vänster ser vi Lago Nordenskjöld som är fint grön-turkos!
Lago Nordenskjöld har fått sitt namn efter en känd svensk forskare, Otto Nordenskjöld, som var här för ca 100 år sedan. Mellan Lago Nordenskjöld och Lago Pehoe går det ett fint vattenfall som kallas Salto Grande (Det stora vattenfallet) fast.......nu när vi sett Foz de Iguazu.....hmmmm..... men det var fint!

Här finns också fler Guancosfamiljer som inte är så skygga - totalt räknar de att de har cirka 4.200 i nationalparken. Puman är på tillväxt men tyvärr så är de väldigt skygga - Rangern vi pratade med trodde att det fanns cirka 60 pumor i området. Vilda strutsar springer omkring ELLER sätter huvudet i sanden, det ser kul ut!

Lago Grey har som namnet antyder en helt grå färg på vattnet och vid strandkanten är det massor av isberg efter glaciär Grey! Det ser lite underligt ut, sandstrand och isberg hmmm passar inte riktigt in på samma bild!! Vamos a la playa!!!!

Vi blir så småningom avsläppta vid ett vandrarhem där vi tror att vi ska bo men ack vad vi bedrog oss! Klockan är snart 19 och vi får reda på att till Albergue Chileno (vandrarhemmet som vi skall bo på) är det 2,5 timmars vandring uppåt i bergen! JIPPI!!! Vi är lite sega efter heldagsturen och eftersom vi inte visste detta så har vi HELA vår packning med oss! Så, vi börjar gå, ibland lite fel men för det mesta rätt. Jag kan säga att Äventyrsresor inte står så högt i kurs just nu!!!

Nåväl vi kommer så småningom fram till ett litet hus vid en flod, klockan har då hunnit bli nästan 22 och det börjar bli mörkt. Albergue Chileno står det på skylten, YES!!! De flesta sover eller är på gång att lägga sig. Vi blir tilldelade sängar på tredje planet i våningssängen (högt upp är det!) i vårt åttabäddsrum. Får en sovsäck och ett täcke då det är helt fullbokat. Vi frågar snällt om vi kan få något att äta, de tittar på varandra.... (middagen serveras normalt klockan sju) men är vänliga och ger oss lite middag. Vi delar på en flaska vin som belöning för att vi gått så långt och högt (500 m i höjdskillnad!!!!!!!) och för att ta bort frustrationen över att vi inte fått någon information om kvällens vandring. Behöver jag säga att vi sov gott!!

Utsikten mot Torrarn efter någon timmes vandring/klättring. No pain - no gain. Klicka för att se större bild.Det fanns inget varmvatten på morgonen så det var bara att kliva upp, äta en supergod frukost och ge sej av uppåt mot "Torrarna". Vädret är helt ok, vandringen är brant och stenar och sand rullar runt om en hela tiden, fler och fler plagg åker av. Nu har vi bara shorts och T-shirt på oss, härligt! När vi kommit upp, efter en två timmar så där, väntar oss en underbar syn: Molnfria Torres del Paine och en vacker turkos sjö precis nedanför!! Vi äter vår medhavda lunchbox och njuter av den strålande utsikten. Men...."timing is everything" nu är "Torrarna" eller (De blå Tornen) molniga. Vädret förändras otroligt fort, ena sekunden soligt och nästa molnigt eller regn. Blåser gör det nästan jämt. Vi är glada att vi har så bra kläder med oss.

Vi går ner igen och sätter oss i "Matsalen" och läser en god bok (den sista på svenska), efter en efterlängtad dusch i varmvatten!! Alla beundrar vara pyttesmå men stora handdukar. Tusen tack, de kommer verkligen till användning och är hur bra som helst. Torkar på nolltid gör de också.

Vi pratar med en massa folk från hela världen, kul! Alla snackar om att de gjort " The W" - vi har i alla fall fått ihop ett litet "i" i Torres del Paine. Henrik och Philippa - stenarna ligger kvar på tältplatserna - de behövs verkligen för här kan det verkligen blåsa minsann!!! Dagen efter är det dags att vandra ner igen för att ta bussen mot Pto Natales. Vi anade att uppgiften om bussens avgång kanske inte skulle stämma och vet ni? Det gjorde den inte heller, den gick 45 min före tiden vi fått. Fast vi hann med.....

Åt en god fisksoppa när vi väl kom till Puerto Natales, härligt!! Hotellet vi bor på är faktiskt riktigt skrattretande (tur att vi har humor!) Det är inte det ordinarie hotellet som Äventyrsresor använder men detta har de nog inte kollat upp ordentligt.

Frukosten är verkligen helt kass, en "skum" gubbe koncentrerar sej på att fylla på små kakfat istället för kaffe, bröd och ost. Telefonen i receptionen ringer hela tiden men ingen bryr sej, städerskorna bara vimsar runt. Anders sa att det verkar som om hela den ordinarie personalen har åkt på semester. Bra uttryckt!!

Igår åkte vi ner till Punta Arenas (ännu sydligare i Chile) med buss. Vi var på ett museum, åt lunch, skrev lite i Resboken och åkte tillbaka. Hade mycket hellre vandrat i Torres del Paine!! Har informerat Äventyrsresor om att Chile-delen inte var helt bra organiserad och de har lyssnat och ska göra om den till nästa år + ge oss viss kompensation.

Just nu är vi i El Calafate och väntar på att flyga tillbaka till Buenos Aires, kommer dit sent i natt och i morgon skall vi på Asado med Roberto och Mariel på deras segelklubb och på söndag skall Anders förhoppningsvis se Boca Juniors. Kul!! Men först ska vi tvätta ALLA våra kläder, byxorna har antagit en mörkare beige ton......

Kramar EvAnders

Bilder