Sundström Travel Logo

Ihla Grande - Bland kolibris, apor och fåglar på Ilha Grande


Brasilien (Ilha Grande) 2005-10-07

Att vi skulle till Ilha Grande hade vi bestämt redan innan vi for men att det skulle vara så svårt att slita sig från Rio - det var en överraskning. På Everest Park Hotel i Ipanema blev leendet större och större för varje dag när vi på förmiddagen gick ner till receptionen och frågade "Can we stay one more night?". Till slut hade vi så bestämt att - Vi åker imorgon!

Som så många andra dagar i Rio var vädret lite molnigt så efter en sista konsultation med "världens bästa Rio-guide" Peter Hult, så bestämde vi oss för att åka in till Centro och kolla läget.

Happy Hour (2 pilsner for 8 spänn) på ett ställe, vi masade oss vidare runt hörnet och gick mot ett härligt oljud - en sambaorkester på 10 personer! Bara svarta människor, stället enkelt och bra skumt men ajajaj vicket drag. Lite försynt drog vi oss in så att vi fick sittplats - 3 timmars samba-samba musik, några choppy (pilsner) i kroppen och lite kyckling därtill, folk som spontandansade (vicket fotarbete!!!!), musiker som kom fram och kramade oss!?!?!!

När musiken var slut och orkestermedlemmarna började packa ihop kom en av killarna (Joao) fram och frågade (tror vi, eftersom han inte kunde ett ord engelska!) om vi ville hänga på till ett annat ställe. Naiva och godtrogna som vi är hängde vi på. Några skumma kvarter bort hör vi ännu högre ljud och en MASSA människor - många kostymklädda och några i lite enklare klädsel de flesta i 25 - 40 års åldern - snacka om afterworkdrag!! Inte en turist inom en radie av 2 kilometer!!!

Joao ville introducera oss för sina arbetskompisar och musikerkompisar och efter mycket handskakande, sambadansande, öldrickande så var Joao mycket noga med att fixa en taxi så att vi kunde komma hem säkert - det bidde ganska sent!

Notera att vissa bilder är tagna på ett annat ställe någon dag tidigare där vi hade kamera med oss - på Kamikaze och Ponthino (som ställena hette) var det inte läge att ta fram någon kamera.

Morgonen när vi skulle åka var vi väl lite bakis efter nattens festande - så det blev ännu ett "Can we stay on more day" - solen sken och vi fick en kanondag på Ipanema beach och en kväll på ett av Copacabanas strandställen.

Nåväl, den 1 okt checkade vi ut och åkte buss och båt till Ilha Grande. Det tog ca 5 timmar. Det är lågsäsong i Brasilien just nu, bara "vår", så att hitta en billig Pousada var lätt. Vi bor centralt, stort rum, fläkt, dusch och toa och en bra frukost ingår i priset som är 150 kr/natt.

Vi vandrar till olika platser och beacher (102 st!). De tre första dagarna ca 6-7 timmar/dag. Med lite blåsor och skavsår på fötterna tillbringar vi den sista dagen på en vacker skonare som tar oss till Lagoa Azul.

För att beskriva Ilha Grande är bilderna som vi lagt in troligen det bästa sättet att göra det på - det vi inte kan förmedla är det konstanta ljudet av fågelsång, apljud och ljudet av lizards som rasslar fram i snåren och den fuktiga värmen och svetten som rinner på våra kroppar i uppförsluten.

Nu befinner vi oss i Paraty, en charmig gammal stad från den portugisiska kolonialtiden som ser lika dan ut nu som 1750, på fastlandet några timmar söderut från Ilha Grande.

Vi har precis kommit hit och lämnat in våra kläder for tvättning för första gången (50 spänn for det mest vi har med oss).

Vilka är då reflektionerna efter de första 2 veckorna (lite drygt)?

Brasilianarna är verkligen vänliga och hjälpsamma, det är relativt lätt att resa runt och få saker och ting ordnade, vi har inte känt någon oro for vår säkerhet en enda gång hittills. Boendet billigare än planerat men det är svårt att inte falla för alla matfrestelser - dom kan laga god mat i detta land - trust us!!!

EvAnders

Bilder