Sundström Travel Logo

Champagne - Hemma efter 382 dagars resande.


France (Pommard, Champagne, Starkeryd and Täby) 2006-10-09

Hur fungerar larmet till vårt hus?? Vi tittar på varandra och konstaterar att vi inte vågar kliva in i huset då ingen av oss är säkra på hur man gör! Vi har glömt bort det – det är ju en sak som går på rutin i vanliga fall! Hmm – vi ringer Per Johansson som fungerat som vår vicevärd när vi varit borta och efter en kort instruktion vågar vi sätta i nyckeln klockan 10.00 torsdagen den 5:e oktober efter 382 dagar på resandes fot. Det är en speciell känsla minst sagt!!!!!!!!!!

Resan till Täby har innehållit en del logistiska utmaningar men med kära vänners hjälp har det gått alldeles förträffligt.
Bästa vinproducenten i Pommard! Åker ni förbi så boka in några nätter på deras Gite de France. Klicka för större bild. Tillbaka till druvtrampet i Pommard! Vi väntar på att Kerstin & Bengt (som även hälsade på i Malaysia och Singapore) skall komma ner och hälsa på. 1.800 kilometer och 22 timmar i bilen från Göteborg hade de i kroppen när de anlände till Pommard. Ingen vila här inte så efter lunchen visade vi dem Beaune och inhandlade lite ost inför kvällen. Det blev grillning på gården med Thierry & Estelle tillsammans med några fenomenala viner och en avslutande ost tallrik. De hade inga problem att somna den kvällen!!!!!!

Under torsdagen åkte vi runt i Bourgogne och besökte bland annat Chateau de La Rochepot innan Bengt & Anders badade i familjens swimming pool. Vinprovning nere i Thierrys vinkällare, middag med 200 sniglar och fabulösa Pinot Noir-viner till maten och osten. Inga problem att somna den kvällen heller!!!

Efter en välbehövlig sovmorgon var det dags för ett känslosamt farväl av Thierry och Estelle – We will be back!!!!!!!!!!!!!! Är ni ute i Europa med bil – boka rum här – det är helt suveränt och ni kommer också att gilla värdparet!! Några av de Chablis-vinerna provade på Chablisienne. Klicka för större bild. In med allt vårt pick och pack och lite viner som inhandlats innan vi tog färdriktning mot Chablis i norra Bourgogne. Medhavd lunch inmundigades vid vägkanten innan vi åkte till vinproducenten Chablisienne där Bengt och Kerstin gjorde sin första vertikalprovning. Dom provade Petit Chablis, Chablis, Chablis Vielles Vignes, 3 olika Chablis Premier Cru och 3 olika Chablis Grand Cru så nu vet dom att det är skillnad på en Chablis och en Chablis!!

Fredagskvällens middag och inkvartering var inbokad i ett fyrabäddsrum på Logis Aux Maisons utanför Chaource söder om Troyes, ett mysigt ställe på landet som Eva tidigare använt på en av sina Sundström Travel resor – ”Golfresor för pigga, livsnjutande, ungdomliga tjejer”.

Under lördagen gjorde vi Champagne. Först ett besök på ett av våra favoritställen - Hostellerie Mont-Aime som vi visade Bengt & Kerstin inför framtida besök i regionen och därefter besök och lite inköp hos Valérie på Michel Lenique. Michel Lenique har varit vår Champagne leverantör under många år. Ni är säkert många som avnjutit deras väldigt goda champagne hemma hos oss!! Lunch på torget i Epernay innan vi tog Moet & Chandons guidade tur nere i kalktunnlarna (bara Moet & Chandon har 28 kilometer tunnlar under Epernay!) med därtill hörande provning. Kvällens övernattning och middag (kanonbra!) hade vi på Prim’Hotel Bagatelle i Dizy.

Sophie och Fabien Pekus. Klicka för större bild. I Tari i Southern Highlands på Papua Nya Guinea i april träffade vi två härliga människor – Sophie & Fabien Pekus. Dom är bägge veterinärer med ett brinnande intresse för natur, djur och fotografering och vi har hållit kontakten under resans gång och det föll sig så bra (dom är väldigt busy med jobb, husrenovering och resor) så vi var välkomna på lunch (som även blev middagen!?) och övernattning i deras hus från 1716. Lunchen tog över 4 timmar och tillsammans med deras fotointresserade vänner som också var på besök tittade vi på natur- och djurfotografier från många av världens bästa fotografer. Vow!

Hjortarna i skogarna i området är brunstiga just nu så efter en 2 timmars utflykt i skogen för att lyssna på dom sa vi god natt. 04.30 ringde väckarklockan och en halvtimma senare hade vi påbörjat bilresan upp till Sverige.

Tur att vi färdades i en Volvo kombi med takbox för alla utrymmen är fyllda med diverse ting (!??!) Resan gick hur bra som helst och på kvällen anlände vi till Halmstad där våra kära vänner Lars-Gunnar och Maria Wiss väntade. Avsked från Kerstin & Bengt och omlastning innan Bengt & Kerstin for vidare mot Hisingen och Göteborg och vi körde mot Småland och då närmare bestämt till deras temporära boende i sommarstugan i Starkeryd. Tidig morgon i Starkeryd. Visst är det vackert i Sverige!! klicka för större bild. Vad vore en Jorden Runt resa utan ett besök i Starkeryd?? Stora huset i Sjöbo är sålt och nästa sommar blir det inflyttning till den nyproducerade lägenheten i Jönköping samtidigt som dom håller på med ett helt fantastiskt byggprojekt på den nyinköpta ön i Linnesjön.

Vi fick en och en halv dag tillsammans där vi fiskade, åkte båt för att titta på byggprojektet på ön, åt nyfångad fisk och nyplockade kantareller och drack några goda viner innan Anders pappa Alvar kom med bil för att hämta oss för den sista transporten till Stockholm.

Eftersom slutstädningen och inventeringen med våra vicevärdar och hyresgäster var på onsdagen i vårt hus så blev det en sista natt i andras sängar hemma hos Alvar och Maj-Lis innan vi på torsdag förmiddag stod där utanför vårt hus och funderade på hur man larmar av!!

Nu väntar en tid av golvslipning och ommålning innan vi börjar plocka hem grejorna från förrådet på Shurgard men så sakta kommer vi nog in i lunken igen. Anders börjar jobba på måndag. Vi är dock säkra på att det blir med andra ögon, insikter och erfarenheter så vem vet när ni sitter där och väntar på att få mail från oss från något av jordens hörn?!

Vi har haft det helt fantastiskt på vår resa och vi har fått så många uppmuntrande kommentarer för våra resebrev och foton - det har inspirerat oss och det är vår förhoppning att våra resebrev har varit ett litet andningshål för Er i vardagen.

Har ni några frågor kring resmålen så vet ni att vi verkligen gilla att prata resor så hör av er! Vem vet - kanske blir Sundstrom Travel Era Profesionella Resekonsulter i framtiden?!

Många kramar från Era Professionella Turister EvAnders

Anders & Eva Sundström

Bilder