Sundström Travel Logo

Galápagos – Underbara öar väster om Ecuador


Ecuador (Galapagos) 2005-11-29
Anders har lite babytalk med ett litet sjölejon på en av Galapagos öar. Klicka på bilden för att förstora.
Kära djurvänner!

Och är man inte djurvän så blir man......

Vi har nu påbörjat vår gruppresa med Thabela Travel.

Karin Bernesson (vår Reseledare och ägare av Thabela Travel) kommer även att lägga in bilder från just vår resa senare, så kolla in om ni känner igen oss! Vi mötte resten av gruppen, 27 st, i Quito, där vi startade dagen med en härlig stadsrundtur och eftermiddagen och kvällen (det finns ju roomservice!!) och natten tillbringade vi på vårt JÄTTElyxiga hotellrum! Den 25 nov t.o.m. 29 november är vi ute och utforskar en del av Galapagos.

Vi startar ombord på M/V Santa Cruz, efter flyg från Quito med tre mellanlandningar! Santa Cruz är ett kryssningsfartyg som tar ca 90 pers och det är fullt! Första turen går till "La Galapaguera" på San Cristobal Island och vi kollar på Giant Tortoises (alltså Jättelandsköldpaddor) och små gula fina fåglar som heter Yellow Warbler och så några andra av Darwins tretton olika finkar. Captain´s cocktail och fyrarättersmiddag är inte fy skam.

En liten kort tur med Santa Cruz och vi är vid "Hood Island"/"Española" (Öarna har minst två namn), här finns Blåfotad sula, Lavaödlor, Havsiguaner, lightfooded Sally crab, Waved Albatross, och många, många sjölejon (flera harem). Snorkeleftermiddag som kanske inte gav så mycket nytt och dessutom är det kallt! Tur att det finns en varm Jacuzzi på båten, där värmer Eva sig i en timme!! Blir serverad färsk Sashimi till drinken..mums, mums. På natten seglar vi i tretton timmar till "Isabela island" och går upp riktigt tidigt för att spana efter val och delfiner.

Sjölejon ser vi hela tiden (de låter precis som Anders när han rapar.. hi hi). Och vi får se flera valar och lekande delfiner. Den supermumsiga frukosten blir ännu godare efter en sådan morgon! Vi åker Jolle till Urbina Bay och ser landiguaner, stora och lite gulaktiga, rätt läbbiga faktiskt. Snorklade och såg murena, rocka, pufferfish etc. Efter en Ecuadoriansk söndagslunch var vi tvungna att ta siesta i solen en stund, vi helt enkelt kollapsade på en solstol.........Skärpte oss och åkte till "Punta Espinoza" där man tydligt ser hur olika vulcanlavan beter sej beroende på vind och regn bl a.

Här finns det pingviner! Så långt upp som vid ekvatorn! Fågellivet är helt otroligt, måste upplevas! Kolla in korten. Här finns också flightless carmorant och MASSOR (alltså berg) av mariniguaner. Solnedgång i världsklass. Dags for den sista middagen på båten med supertrevliga nya vänner, 27 st, och fisk och hummer baserad fyrarätters.......säger inget mer. Känn!!!

Nu har vi tillbringat två dagar på ön Santa Cruz, en kort taxibåtsresa från Puerto Ayora, på ett nytt lyxigt hotel "Finch Bay". Fem av oss har gjort två dyk idag och sett Hammarhaj!!! Det är ganska kallt i vattnet (21 grader) så vi har 7 mm semidry dräkt och extra jacka med luva, trots det huttrar Eva som den värsta pelikan.......(jo, dom huttrar)

Vi såg också en del andra hajar, ett stim av dem faktiskt och en JÄTTEstor murena, stingrays, stim av barracudor och några sköldpaddor, ja och inte att förglömma en vacker blå nudibranch som heter "Galapagosnudibranch". På grund av mycket stark ström så tog vi inte ned kameran denna gång.

Igår besökte vi Darwins forskningsstation, som Sverige sponsrat med mycket pengar, och kollade så att "Lonesome George" och "Diego" skötte sej. "Lonesome George" är en jättesköldpadda från ön Pinta, den nordligaste ön på Galapagos, som inte har en enda släkting!! Och han vill inte ha någon sköldpaddsflicka från någon annan ö, så hans art kommer att dö ut....:-( (En student från USA försökte t.o.m., under ett helt år, att masturbera George för att rädda lite sperma men den var för stor!!! Olika falla ödes lott...*ler* Diego är från början stulen från en annan ö i Galapagos och togs till ett zoo i San Diego. När så även den arten höll på att dö ut (med bara två hanar) så fick man tillbaks "Diego" - som nu har tusen sköldpaddsbarn!!! Och han jobbar vidare!!

I morgon lämnar vi dessa fantastiska öar och nationalparken och drar vidare ut på landet och senare Peru och Lima. Kramar i massor från oss som inte fattar att det är Advent och Anders födelsedag på torsdag!

Bilder