Sundström Travel Logo

Peru - Från Galapagos till Lima i Peru


Ecuador (Imburra province in Ecuador and Lima in Peru) 2005-12-02

Den 30:e november flyger vi tillbaka från Galapagos till Quito. Med buss tar vi oss norrut på Pan American Highway (den som börjar i Ushuaia där vi var för en månad sedan) och är snart omringade av vulkantoppar på upp till 5.800 m.ö.h.

Besöker Caledron som är känd för sina brödfigurer som föreställer djur, människor, blommor och nu till Jul även Julfigurer. På alla Helgons Dag går invånarna till kyrkogården och berättar för de döda vad som hänt under året. Det är tradition att figurerna placeras på gravarna för att hedra de döda. Vi skall övernatta på Hacienda Pinsaqui som har en underbar trädgård, välskött och ca 200 år gammal.

Själva Haciendan är från 1790. Här brukade General Simon Bolivar (nationalhjälten i många Sydamerikanska länder) övernatta under sina resor fram och tillbaka från Bogota i Columbia. Vi bor i stora, härliga rum, alla olika och man kan verkligen känna historiens vingslag i väggarna....... Vi får en varm välkomstdrink, ett slags te (med sprit i) i baren och indianer från “häxbyn” ovanför spelar för oss. Anders blir grattad med “Happy Birthday” på panflöjt…. Vår guide, Ramiro och Eva visar hur man dansar till musiken. Bjuds på middag i en underbart vacker matsal.

HAPPY BIRTHDAY TO YOU………..Anders får en brödfigur i form av en Etta att hänga runt halsen + en hjärtformad sten från Glaciar Grey i Patagonien.

Bussen tar oss vidare i Imburra provinsen, först till Cotacachi. I denna by är man specialister på läderarbete så Anders får en till födelsedagspresent; en läderjacka!! Ja, och det får bli en till Eva också……..

Vi besöker en Otavalo-indianfamilj i Peguche (vävspecialister) och får lära oss hur man tvättar ullen, färgar den, spinner och väver. Så vackert!!!! Varje by har sin egen specialitet, när spanjorerna kom på 1500-talet så gav de olika uppgifter till varje indianby och de har hållit fast vid detta.

Efter lunchstopp på Hosteria Puerto Lago, som namnet säger ligger vackert vid en sjö, stannar vi på marknaden i Otavalo. Otavaloindianerna är de mest framgångsrika på hela kontinenten, deras affärer är spridda över Ecuador och de gör affärsresor över hela världen, även till Sverige!! De bär alltid sina traditionella kläder, mannen i mörk filthatt, pancho och lång fläta (flätan symboliserar manlighet!) Kvinnan bär broderad blus, mörk kjol och många halsband. De är så fina!!! Vi kan inte låta bli utan köper oss två jättefina dukar…..Har nu nästan fyllt vår extraväska som barnen skall få ta med sej hem i januari.

När vi nu är mitt på ekvatorn så måste vi ju göra ägg-testet. Balanserar ägget?? Ja, det gör det! Se bildbeviset. Prova själva hemma, ja med ett rått ägg förstås.

Är nu sena till flygplatsen (inte vårt bekymmer, vi är ju på gruppresa!) vi kommer till Lima i Peru och efter nästan två timmar i tull och security är vi framme vid vårt Hotel, Sol del Oro. Femstjärnigt och vi bor i en svit på två rum och kök!!! Anders får sin födelsedagsmiddag vid 23-tiden på Rest Rafael, ett trendigt bar-kök precis mitt emot oss. I dag får vi sovmorgon och kan nyttja Gymet. Jippi!!!!

Stadsrundtur i Lima blir det efter den underbara frukosten. Vi lär oss massor om indiankulturen och då framför allt om Inkaindianerna på Arkeologiska/Antropologiska Museumet. Lima grundades av Pizarro (han ledde Spaniens erövring i Latinamerika och då framfor allt Inkariket) 1535 men förstördes nästan totalt av en jordbävning på 1700-talet.

Före middagen bjuds vi på en Pisco sour, smakar nästan som en Caipirinha, Eva tar två!! Natti-natti - dags för nya äventyr med inkafolket imorgon!!

Kramar/EvAnders

Bilder