Sundström Travel Logo

Amazonas – ett bra ställe att fira 50-årsdagen!


Ecuador (Amazonas) 2005-12-23

Nåja, inte har Eva firat att hon varit i djungeln i 50 år men däremot att hon, istället for 50-årskalaset med släkt och vänner i Täby valde att tillbringa sin födelsedag i Quito och de därefter kommande dagarna i en hydda med myggtält utan el med diverse husdjur (kackerlackor och andra kryp, fladdermöss, spindlar m.m, m.m), 5 timmar med båt på en biflod till Amazonas från närmaste sk. stad.

Nu skall vi inte gå händelserna i förväg då det faktiskt hände en del innan vi upplevde tarantellor, pirayor, caymaner, X (en dödligt giftig orm som heter så eller X 24), Yuturi myran etc. Det var ju faktiskt så att vi fick några dagar att softa i Quito innan Sophie, Lina och Peter skulle dyka upp den 17/12. Och vi softade verkligen efter alla äventyr vi haft de senaste två månaderna - passade på att smälta alla intryck och upplevelser vi haft, inga väckarklockor, några böcker blev utlästa och vi hann få vår första magbakterie som gjorde oss ganska matta några dagar.

Vi gjorde en del förberedelser innan de skulle komma och vips var det den 17/12 och Anders fixade en bukett bestående av 50 röda rosor och sjöng "Happy Birthday" till födelsedagsbarnet på morgonkvisten innan Jimmy med son stod utanför med den gula skolbussen, som vi hade hyrt för de nästkommande två dagarna, för tidig avfärd till flygplatsen i Quito.

På tidtabellen så landade MD 11:an från Amsterdam (efter 17 timmar via Bonaire och Guayaquil!) med Sophie, Lina och Peter och välkomstkommittén tog hand om de synnerligen bleka nordborna och deras bagage (Är vi så bleka i hyn hemma i Sverige under vintertid?). Ingen jetlag har de så de accepterade vårt inplanerade program så hem och duscha och sedan en tur med Jimmy och son i skolbussen till Citad del Mitad del Mundo, cirka 20 kilometer utanför Quito för att uppleva hur det är att stå (bokstavligen) på ekvatorn.

Deb och Richard från England (som vi bodde med i El Chaltén) hade tipsat oss att den riktiga ekvatorn ligger några hundra meter från det stora monumentet så vi drog dit - Museo Solar Inti Nan. Ett litet men charmigt ställe där de ges möjlighet att experimentera lite.

Det mest slående är "diskhotricket"!! De placerar en liten mobil diskho med vatten på ekvatorlinjen och vattnet rinner precis rakt ner! Sen placerar de samma diskho 1 meter söder om ekvatorlinjen och JAAA! vattnet snurrar medsols. De flyttar diskhon en meter norr om ekvatorlinjen och JAAAAAA! vattnet snurrar motsols!!!! Så djävla coooolllt! Vi kör "äggtricket", dvs vi balanserar ett okokt ägg på en spik och får det att stå kvar!! Vi kör "muskeltestet" och konstaterar att man är otroligt mycket svagare på ekvatorlinjen än 1 meter därifrån - förklara det om ni kan!!!! Skulle vara intressant att köra ett Tyngdlyftnings VM på ekvatorlinjen - he-he!!

Jimmy tar oss upp med bilen till en vulkankrater där vi tittar ner några hundra meter och konstaterar att botten på kratern är alldeles grön och att här finns fullt av hus och odlingar! Snacka om att människan är påhittig. Födelsedagsmiddagen den 17:e får ungdomarna ta själva då vi behöver ta hand om våra magar.

Dan efter kommer Jimmy tidigt - 07.00 - för att köra oss till Papallacta som ligger cirka 2 timmar med bil från Quito. Frukost på vägen dit och efter att ha passerat ett pass på 4.100 meter kommer vi så småningom till den lilla byn Papallacta som ligger på 3.300 meter över havet. Papallacta har begåvats med heta källor och vi beger oss till termabadet och spenderar två timmar i dessa heta källor med ett tjugotal pooler - underbart skönt i en vidunderlig miljö och en härlig kontrast till Quitos kyliga klimat.

Vi introducerar ungdomarna till ceviche och visar dom marknaderna där indianerna visar upp och säljer sina hantverk och på kvällen drar alla utom Anders till Adam´s Rib och käkar grillade revbensspjäll med BBQ-sås. Anders tar det lugnt och äter risuppkok och får uppleva hur Boca Junior efter straffläggning vinner finalen mot Pumas och blir Sydamerikanska mästare - GOOOOOOOOOOOLL! Bocas målis tar Pumas sista straff och sätter sedan Bocas sjätte straff otagbart - en Klassiker redan!!

Den 19:e är det tidig avfärd mot flygplatsen - Amazonas väntar (och våra magar är "back-in-business"). 25 minuter i luften och vi landar i Coca, en skitig håla som domineras av den oljeutvinning som breder ut sig i Amazonas. Väntan och därefter 5 timmar på flodbåt (vi ser delfiner!) nerför Napo-floden, in på bifloden Yuturi och så uppenbarar sig vår lilla lodge mitt i djungeln - Yuturi Lodge där vi möts av den entusiastiska personalen och efter en kort orientering har det hunnit bli mörkt och det är dags att äta lite innan vi beger oss ut på en nattlig exkursion och kikar på diverse "intressanta" kryp med våra ficklampor.

Under de närmaste dagarna ger oss vår indianska guide Medoardo en fantastisk inblick i växtlivet, insekts- och kryplivet, fågellivet, djurlivet och vattenlivet genom vandringar i djungeln och kanotutfärder. Det som är mest slående och fascinerande kanske är hur dessa människor under århundraden lärt sig att ta vara på det mesta av det som finns i djungeln. Varje djur, träd, varje buske används till något - mycket som mediciner av olika slag. Vi gillar Medoardo skarpt - han pratar en lugn och behaglig spanska och vår engelsktalande guide som också följer med - Henry - känns nästan lite överflödig. Svar finns på alla våra frågor på en helt begriplig spanska!
Är det någon action i djungeln då????? Ornitologerna skulle svimma av lycka av vad vi får se (vi uppskattar det också fastän vi inte är några proffs på fåglar) - här flyger papegojor kors och tvärs, macaws, paraceets, hoazin, hägrar, kingfisher av olika typer, en fisher eagle och en förbaskat massa andra fågelarter som kretsar runt var huvuden om dagarna och ger ifrån sig en konsert av ljud från gryning till skymning. Mer eller mindre omöjliga att fota med var kamera så du får hålla dig tillgodo med..... din fantasi!!

Annars då? Tja, Medoardo han visar att larver är smaskens medan vi håller oss till myror - ja, myrorna hade en distinkt citronsmak. Inte Yuturi myran dock, den håller vi oss borta från då den är dj... giftig - no good, som Medoardo säger. Vi tar ett dopp i floden, några timmar senare sätter vi oss på samma ställe och fiskar piraya (que !?!?! - inte så bra om man blöder fick vi i alla fall veta), vi detaljstuderar en tarantula spider och på kvällarna ger vi oss ut på floden med ficklampa och jagar caymans som lyser med sina röda ögon vid flodkanten - guiden dyker ner med handen i vattnet och tar upp den i båten såklart!

Medoardo han tatuerar oss med några skumma frukter - håller i ett par veckor - och ordnar med olika musikinstrument och vips har han gjort en extra ryggsäck med sin storfeta machetekniv!? Naturligtvis skjuter vi med blåsrör och får även komma hem hos några indianer som bor i området och dricka hembränt.

Ett lite annorlunda 50-årsfirande där ute på Yuturi men för Eva några underbara dagar och tänk er - en av kvällarna ropar Lina och Peter att vi skall komma in i deras hydda och vad serveras där? Jo, naturligtvis riktig Champagne och pumpernickel med gåslever!!!!! Det är klass på Evas tjejer! Skall det firas skall det firas!! Mumselimums!

Efter det senaste dygnet som vi tillbringat på en annan lodge - Yarina Lodge där vi kollat på diverse apor och andra djur - kolla fotona! så skall vi ikväll fira Evas födelsedag än en gång genom att käka middag tillsammans på Adam´s Rib här i Quito - vi gör ett nytt försök!!

Måste tillägga att vi hade kanonväder hela tiden i djungeln och att det började regna igår lite och i natt kom det en hel del för att sedan fullkomligt ösregna under den en timma långa båtfärden från Yarina till Coca idag på morgonen. Och sicken dj.... smäll det blev när blixten slog ner i en kabeltorn bara några hundra meter från oss under båtfärden - trumhinnorna vibrerar fortfarande!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Klockan 23.00 lokal tid ikväll går nattbussen till Atacames vid kusten där vi bokat några nätter hos Alfonso på Aldea Hotel - tänk imorgon är det julafton och vi skall nog bara slappa och lapa lite sol, tror vi!?

Vi tänker på er alla och all god mat ni kommer att äta tillsammans med släkt och vänner.

Massor av kramar och GOD JUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EvAnders

Bilder