Sundström Travel Logo

Chile - Vi lämnar Sydamerika med många fina minnen...


Chile (Santiago de Chile) 2006-01-04

Det är med tårar i ögonen som vi konstaterar att vår tid, för denna gång, i Sydamerika tar slut idag. Tre och en halv månad av fantastiska minnen!!

Senare ikväll (onsdag) tar vi flyget till Christchurch via Auckland och tro det eller ej, men vi är framme på fredag morgon (!!). Vår Torsdag 5:e januari 2006 kommer att var nonexistent - så är det när man passerar datumlinjen!! Patrick i Quito!! - bra att du inte är med på flyget då det skulle ha varit svårt att fira din födelsedag - he-he-he!!!!!!! Fast vi är ju väldigt bra på att "flytta" födelsedagar, helger osv.......Så Grattis i förskott, vi skålar i Pisco sour för dej!!

Låt oss göra en sak klart - Sydamerika var betydligt, betydligt bättre än vad vi hade förväntat oss. Vi har slagits av den vänlighet, ödmjukhet, kärlek, omsorg för varandra, nyfikenhet, generositet som människorna har uppvisat. Den har varit äkta och det är människorna vi träffat som är det mest bestående minnet vi har av denna kontinent.

Peppar, peppar - vi har inte råkat ut för den minsta incident - Sydamerika som är så "farligt" och har ett rykte om sig att vara rena banditnästet med tjuvar och kriminella överallt! Visst, vi vet det att det är en hög kriminalitet och har märkt det runt omkring oss (speciellt i storstäderna) men vi har aldrig känt oss hotade, inte blivit lurade eller uppkörda så poängen är väl att det går att vara här och ändå känna sig säker.

Det gäller som vanligt att ta reda på var man inte skall vara och sedan använda sunt förnuft och anpassa sig till rådande förutsättningar (med fantasi och flexibilitet), gömma värdesakerna, inte ha otur, och smälta in så gott som möjligt (Blond Fru med en två meter lång Man!!) - precis som man bör göra vart man än reser.

En mindre jordbävning, några punkteringar under bussresor, pajade luftkonditioneringar, inget vatten på rummet (tre magsjuka!!) , inget varmvatten, inget kallvatten, kackerlackor (i sängarna!) och fladdermöss i hyddan, hetta på rummet, kyla på rummet, stenhårda sängar, lösa sängar, lösa magar, hårda magar, uppblåsta magar, höjdsjuka, skavsår, ösregn, stekande sol, pajade glasögon, träsmak i baken, pajad kamera, pajad ryggsäck, tappade/glömda kläder, gallskrikande ungar på nattflyg, bulor i huvet (Anders såklart!) - ja sånt hör till och är bara glada minnen idag. "Always look at the bright side of life......"

Brasilien var vår introduktion till Sydamerika och med hjälp av Peter Hult på Rioguiden så blev Rio de Janiero tillsammans med Buenos Aires (tack Roberto och Mariel) vara favoritstäder i de länder vi besökt. Med Peters hjälp lyckades vi krypa under skalet på Rio och vi fick uppleva de stora hjärtan som cariocas har och den livsglädje de utstrålar - ofta med hjälp av musik och dans. Eva saknar sin Acai och Anders sin Brahma och vi bägge caipirinas, kolibrina bland träden och Churrascerierna.

Sälar och fåglar på ö i Beagle kanalen utanför Ushuaia, Argentina. Klicka på bilden för att förstora.Det är väl lika bra att säga det - Argentina blev vårt favoritland. Sicken potential detta väldigt stora land har - alltifrån det magnifika och mäktiga Buenos Aires till naturupplevelserna i Patagonien där den massiva kalvningen vi fick se vid Perito Moreno glaciären ger oss tårar i ögonen när vi tänker och pratar om det. Tack än en gång Roberto och Mariel för att ni var så generösa och med en underbar glöd visade oss och fick oss att uppleva Buenos Aires från olika infallsvinklar! Och maten, MATEN!!!!!

Att vi ÄLSKAR grillat, det vet ni ju redan. Men en äkta Choripan, Asado, Lomo, Biffe de Chorizo, Morcilla osv. är helt oslagbart, worldwide!! Att Anders blivit en hängiven Boca Junior-fan kommer säkert att ge honom stor glädje även framöver. Goooooool! Och Eva kunde inte låta bli att slinka in i en "Havanna" butik (Argentinsk choklad etc.) idag och köpa lite chokladtoppar med Dulce de Leche! MUMS!!!

En rättvis bedömning av Chile kan vi inte göra då vi varit här alldeles för kort tid - det vi dock kan konstatera är att det nog är det land som är mest "europeiskt" (i negativ mening) av de länder vi besökt.

Indianatmosfären uppe i Anderna i Peru och Ecuador saknar vi - det är charmerande samtidigt som det är sorgligt då de har det så förbaskat tufft. De behandlas som en tredje klassens människor, lever otroligt fattigt många av dem, en del tigger pengar men ändå finns där en stolthet över sitt ursprung, sin kultur och sina traditioner som gjort stort intryck på oss. Att vi även fått uppleva Inka och de fascinerande och mytomspunna Cuzco, den heliga dalen och Machu Picchu känns som en livsbonus.

Det är inte en överdrift att säga att Galápagos är fantastiskt!! Känns fortfarande overkligt att vi varit där och fått uppleva det helt absurda (i positiv mening) djurlivet där - människa och djur i harmoni kan man verkligen säga. Får ni en möjlighet i livet - åk dit!!!

Att få uppleva djungeln i Amazonas tillsammans med vår indianska guide Medoardo var enastående och så lärorikt - bra att ha den kunskapen när vi skall bo och leva tillsammans med naturmänniskorna i Papua Nya Guinea senare i vår!! Att Lina, Sophie och Peter var med oss också gjorde det ännu bättre och vi är så glada att de kom över och hälsade på oss i Ecuador. Att vi även fick en härlig tid med dem på stranden i Atacames bland "locals", tropiska drinkar, fisk och skaldjur och regaton musik hela dagarna var en bonus. Pajade magar visar att det ÄR en stor skillnad mellan rena och hygieniska Sverige och ett relativt fattigt och underutvecklat sydamerikanskt land.

Spanskan har gått bättre och bättre för var dag som går så Anders känner sig konfident med sin "Studieledigheten för studier". Faktum är att det för det mesta enbart går att kommunicera på spanska då det är det enda språk de kan! Dvs, skall man få utbyte av en resa i dessa länder bör man kunna lite spanska!! Och tänk, vi har bara sett en bråkdel av vad denna kontinent har att erbjuda!

Hasta luego (på återseende) Sydamerika för denna gång - vi kommer tillbaka!!

Massor av latinokramar

EvAnders

Bilder