Sundström Travel Logo

A Rafting worth waiting for!!!!


New Zealand (Wanaka) 2006-01-17

Strax söder om Christchurch på "Banks Peninsula" ligger en underbar liten "fransk" stad vid vattnet, Akaroa, det blev vårt nästa resmål efter några dagars "acklimatisering" i Christchurch.

Vi bodde hos två tjejer som hade två dubbelrum i sitt hem, Dolphin Backpackers. Rekommenderas! Strosar runt i den oerhört charmiga, franska kuststaden (kan inte göra mer då vara kroppar värker som tusan efter den TUNGA Bodypumpen....)

Alla gator har franska namn och de flaggar t.o.m. franskt, och maten, maten.......god och.......fransk.. Stannar dock bara en natt och vi åker vidare inåt land mot Rangitata River och förhoppningsvis lite spännande White Water Rafting i morgon.

Har hört att detta lär vara den häftigaste i NZ! Med en grade av 5, på en skala mellan 1 och 6 och då är 6 "unraftable", kanske lite tungt for två nybörjare men va fan , man lever bara en gång! Vi bor på Rangitata Rafting Lodge i ett dubbelrum mitt i ingenstans, härligt lugnt och skönt. Anders grillar lamm och lagar till en supermiddag, mums!!

Vi får låna deras kök, mycket välutrustat och de har en massa DVD filmer (och surround ljud) att fördriva kvällarna med. För ja, det blir fler kvällar........ den 12 januari regnar det som tusan och har regnat på västkusten sedan dagen innan, vilket betyder att floden ar oerhört hög, för hög att våga göra rafting på. Om den normalt gör 150 kubikmeter/sekund, och 200 är gränsen för rafting, så gör den nu drygt 500!!

Vi tar bilen en dryg timme till Timaru, en kuststad på östsidan och lägger in lite bilder på minTur samt kollar av mailen. Tillbaks på lodgen, lagar middag (Anders gör det kanon idag igen!!) och vår spänning är STOR, hur blir det i morgon?? Jo, floden går sakta ner men......den är bara nere på ca 320.....Vaknar tidigt, äter frukost och undrar: Hur blir det?? Nå, den är för hög och det går inte att rafta idag heller....:-(

Vått är det! Eva i grön hjälp näst längst fram till vänster och Anders helt översköljd av vatten. Adrenainet sprutar i denna grade V!!! Klicka på bilden för att förstora.Fan den som ger sej!!! Vi beslutar att ge den en chans till!! Beger oss ut på vandring i Peel Forest, nära där vi bor, en ganska tuff vandring på 5 timmar. Tillbaks på lodgen blir det en härlig dusch och pastamiddag och hoppsan! - vi lyckas välta vårt bord (men det var en häftig falk vi fick span på) och Eva får vin på sina kläder! Vi får låna en tvättmaskin och passar på att tvätta alla våra kläder, Yippi!!

Nu har det kommit fler förväntansfulla gäster till lodgen och de väntar en buss från Christchurch vid 11 i morgon förmiddag. Kanske då.......fast det ser mörkt ut......Vaknar den 14:e...Hur ser det ut???? Jo, den går sakta ner, just nu är den strax över 200.....vi avvaktar och ser!!

Det kommer ca 30 pers med bussen och vi äter lunch ihop....och .......spänningen är olidligt hög.....JAAAA! Det kommer att bli äventyrligt men....... den är strax över 190 och vi kör!!!!!!!! GUD VA' HÄFTIGT!!!!!

Det är det högsta guiderna kört på denna säsong så det kittlar ordentligt i magen, redan under genomgången på lodgen.

Med bussar och 5 gummibåtar åker vi till en lugn del av Rangitata River där vi sjösätter och delar upp oss i grupper om 6 och får en ordentlig genomgång - säkerhet och team - under den första ca 20 minuter lugna delen. Kommer att starta lite "lugnt" med grade 2 som sedan följs av "Wild water rafting".

Vi måste alla kämpa tillsammans för att klara oss igenom, "Tsunamin" (en grade 4 del) och de två grade 5 delarna utan att flippa runt......... Vi blir ett riktigt "rescue team" under den första grade 5 delen, då båten efter oss flippar runt och ingen av dem lyckas hålla fast vid båten......vi plockar upp 4 livrädda pers i vår båt och lyckas hålla oss på rätt köl tills vi kommer till lite lugnare vatten. Här går vi av båten (och gör precis som Anja innan hon skall köra sin slalom) och kollar in dels att det går att köra den sista lååånga grade 5 delen dels att vi VILL köra den. Man kan gå runt...... Men det är det ingen i vår båt som vill gå.......

Steve, vår guide, förklarar för oss att denna sista häftiga del är "som allt det andra, fast allt på en gång"..........WOW!!!!!!! Vi är oerhört fokuserade och lyder Steves order, adrenalinet pumpar för fullt, vi kämpar och blir dj... blöta (som syns på bilderna) hjärtat pumpar ordentligt men..vi klara't!!!!!!!!!!!!!

Och som grädde på moset så fick vi möjlighet att hoppa från en 10 meters klippa (det är HÖGT!) rätt ner i den vilda floden!!! Klart vi gjorde! Det känns nu ganska lätt att bara släppa kontrollen.......... Med all utrustning på oss (inkl hjälmar) tog EvAnders ett steg och HOPPADE tillsammans!!!!!!! Kolla bilderna från raften (nedan) som vår fotograf tog, tyvärr var minneskortet slut när vi hoppade nerför klippan.

Behöver vi säga att BBQ:n på lodgen blev lyckad!!!! Vi beslutar oss för att stanna ännu en natt på detta underbara ställe!!!

Vaknar nästa morgon av att det är fullt med folk på lodgen. Denna dag har de förutom Christchurchbussen även en morgonrafting. Känns ganska skönt att lämna den nu överfyllda lodgen........

Åker mot Lake Tekapo, kollar in lite fina vyer, handlar, kollar mail och åker vidare, förbi Lake Pukaki där vi har en fantastisk vy över Mt Cook, det högsta berget i NZ, 3.574 möh! Bokar dubbelrum i Twizel, på ett litet Backpackers och äter en god italiensk middag på "Poppies".

Efter en natts god sömn åker vi upp till Mt Cook och vandrar i Hooker Valley innan vi drar vidare mot Wanaka och Wanaka lake. Vi lagar en härlig grillmiddag, jodå, det blir lamm så klart, vi är ju på NZ! Beslutar att stanna i 2-3 dagar, här finns så oerhört mycket att göra och se, vad ska man välja????? Kanske Eva ska göra sitt Skydive här - om vädret tillåter? Över berg, glaciärer och klarblå sjöar! Vi återkommer!!!

Blåsiga hälsningar från EvAnders som njuter av Sydön på NZ.

Bilder