Sundström Travel Logo

Queenstown - Te Wai Pounamu - Sydön, Nya Zeeland – Del ett


Nya Zeeland (Dunedin) 2006-01-22

Vad är så speciellt med Nya Zeeland? Efter drygt två veckor i landet är det väl för tidigt att ge något direkt svar men vi har fått vårt första intryck och det som slår oss är den säregna, omväxlande och vackra naturen. Vi skall nu och fortsättningsvis under vår resa i NZ försöka åskådliggöra det med bilder - se våra första alster nedan.

Med tiden hoppas vi även kunna fånga själen i landet - lite därför kommer vi nu att dra ännu mer söderut mot Southland där det inte finns lika många turister. Kanske kan vi även fotografera det där som man bara åker förbi men som kanske inte är så spektakulärt.

De bofasta har förstått marknadsvärdet av naturen och djuren till fullo så här kostar det mesta pengar att uppleva. Den Nya Zeeländska dollarn har blivit väldigt stark de senaste två åren så turistpeaken har nåtts för denna gång och de flesta affärsidkare märker av att NZ har blivit ett dyrare land att vistas i genom att det kommer lite färre turister hit i år som kan spendera de rätta pengarna.

Överhuvudtaget är de väldigt duktiga på att marknadsföra sina attraktioner (här finns det broschyrer i drivor - överallt!) och det är fantastiskt vilken draghjälp de har fått genom filminspelningen av Sagan om Ringen, som gjordes på Nya Zeeland.

Vi har lyckats hålla vår budget vad avser mat och boende genom att hitta bra hostel samtidigt som restaurangbesöken blivit betydligt sparsammare. Här lagas det egen pasta, sallad, nudlar m.m. och grillarna på våra hostels används flitigt samtidigt som luncherna för det mesta är egentillverkad matsäck..

Sedan Eva gjorde sitt magnifika 12.000 fots fallskärmshopp har vi gjort ett par härliga dagsvandringar, dels i Wanaka och dels i Queenstown - se bilder. Wanaka var riktigt charmigt och Queenstown är äventyrssporternas Mecka så här var det puls, mycket folk och action överallt. Det cirkulerar hanggliders över stan hela dagen lång och folk kommer med leende på läpparna med fotografier från bungyjumps (det finns ett gäng olika!!), hanggliding, fallskärmshopp, jetboating etc. etc. etc...

Det vi gjorde i hurtväg var att köra ett spinning och ett pump-pass efter varandra en tidig morgon. Skönt och mindre träningsvärk denna gång!!

Vi var naturligtvis och kikade på Kawarau Bridge där AJ Hacket började bungyjumphoppningen för mer än 20 år sedan - inget hopp av oss denna gång, dock! Inte heller för Anders gamla Unisys kollega från England - Colin Gash och hans fru Sue som är ute på, ja just det, en jorden-runt-resa, som vi träffade i Queenstown. De reser åt "andra hållet" och vi har haft mailkontakt sedan i höstas och räknat ut att vi borde kunna träffas på Sydön, NZ - och så blev fallet!! Två trevliga middagar tillsammans blev det plus att Eva inspirerade Sue att göra ett fallskärmshopp - vi får se framöver om det blir av?!?

Vi har redan lyckats köra knappt 200 mil med vår lilla Corolla och ändå har vi i princip enbart tagit oss från Christchurch via Queenstown till Dunedin och det är faktiskt helt otroligt så många typer av landskap vi lyckats få se under dessa mil. Något som är slående där vi åkt är hur lite träd det finns och hur torr och "obördig" jorden är. Det är knappt att fåren hittar något gräs uppe i bergen - och får och lamm finns det många miljoner av!! När vi kommer till västkusten om en vecka eller så lär detta inte stämma - det är där allt regn faller.

Idag gjorde vi en heldagsutflykt till Otago Peninsula och kikade på sjölejon, sälar, albatrosser och pingviner - det var en riktig höjdardag - sicken härlig natur och vilka naturupplevelser!! Hemma i Sverige har det enligt nätupplagan av DN varit snöstorm med tusentals avvåkningar i snöovädret över helgen, och när du läser detta (efter att ha skottat dig fram till bilen, kämpat genom drivorna) är det ännu en måndagsmorgon på jobbet.....

Massor av kramar – EvAnders

Bilder