Sundström Travel Logo

Fjordland - Kryssning på Doubtful Sound med Fjordland Navigator


Nya Zeeland (Doubtful Sound) 2006-01-31

Har tagit oss en sovmorgon (!) och vaknar i vårt lilla krypin på knappt 6 kvadrat, på Manapouri Lakeview Motorpark, till strålande solsken!

Idag skall vi ut och kryssa! Vi skall ut på den 40 kilometer långa Doubtful Sound, en av många otroligt vackra fjordar här på sydvästra Sydön. Och med oss har vi våra Engelska vänner, Deb och Rich, som också är ute på en "365 dagars resa runt jorden". Kanske kommer ni ihåg att vi träffade dem och delade ett 4-bäddsrum på ett hostel i El Chalten i Patagonien, Argentina i november - nu har våra vägar mötts igen!

Vi blir upphämtade och körda till Lake Manapouri för en 50 minuters båtresa över det kristallklara vattnet till andra sidan av sjön. Där väntar en 40 minuters bussresa - på den "väg" som kraftverksbyggarna byggde på 60-talet - över Wilmot Pass. Garanterat inga andra fordon på den vägen ute i bushen!! På passet får vi vår första glimt av fjorden och utsikten är helt otrolig!! Nya Zeeland har verkligen det vackraste av HELA världen samlat i sitt relativt lilla land. Nu skall vi dock vara snälla mot våra grannar i väst - de norska fjordarna är definitivt i klass med detta!

Vi checkar in oss i vårt fyrabäddsrum (rum?) på Fjordland Navigator, en vacker båt där vi skall tillbringa det närmsta dygnet. Under säkerhetsbreefingen får vi kaffe och hembakta muffins, mums!! Vi är ett 70-tal personer och säkert 15 olika nationaliteter finns representerade.

Vi lättar ankar och beger oss på vår färd genom Doubtful Sound mot Tasmanska Havet. Fjordlandskapet är så vackert.......höga branta berg mot det lugna blå vattnet! Och man tror inte att det är sant: Kan det verkligen växa skog på dessa branta klippor? Hur väl funkar naturen!?

Snart är det dags for lite aktiviteter, vi väljer att paddla kajak. Det har vi inte gjort på väldigt länge så det är med darriga ben vi sätter oss ned i kajaken. Det går ju finfint även om vågorna blir lite väl höga ibland och sveper rätt över oss. Man kunde ju bli lite blöt........Vi blev dränkta!!! Anders tyckte att det var lika bra att bada helt efteråt, i 12 gradigt vatten! - "Ähh, det var kallare att bada i isvak i Finland förra vintern"

Tur att vi har en strålande sol som kan torka oss och våra kläder. Mot kylan (?) fick vi en supergod soppa och vi kostar på oss ett kallt glas vitt vin. Det slank ner ganska snabbt minsann.

Upp på soldäck och kolla in naturen, vi passerar en ö som bebos av sjölejon och sälar - de ligger som vanligt och bara lapar sol och slöar - man skulle kunna tro att de är svenska turister!?!

Tiden går snabbt och efter att varit ute på öppet vatten en stund (nästa landmassa är Sydpolen) är det dags för middag. Vi hade hört innan att den skulle vara otroligt god så förväntningarna är på topp och vet ni? - Den var ännu bättre än förväntat!! Den bästa middagen hittills i NZ!! Skönt med lite omväxling mot våra egenlagade middagar på de hostel vi normalt bor på.

Solnedgången blir fin, vi får nypa oss i armen för att fatta att vi får uppleva detta, ännu en hård arbetsdag för oss "professionella turister" är snart till ända!! Och, inga flygplan eller ens andra turistbåtar som stör - inte heller några trängselskatter, snöslask, stress eller januarimörker.

Efter att vi introducerat Deb och Rich för PLUMP och spelat en omgång (Anders vann!!) så kryper vi till kojs. Professionella turister som vi är så sätter vi klockan tio minuter före gonggongen, går upp direkt (kl 6:20) och slipper kön till duscharna!

Nu är vädret helt annorlunda, det regnar rejält och vinden har ökat ordentligt!! Men det är ganska gott att äta en STOR frukost inne i en båt och höra regnet skvalpa utanför. Dessutom så blir vattenfallen mycket vackrare - tyvärr brukar det ta 24 timmar innan de blir riktigt stora så det missar vi denna gång. Här är faktiskt solsken "dåligt" väder ur det perspektivet!

Vilken tur att vi lyssnat på de människor vi träffat här i Nya Zeeland som berättat att Doubtful Sound är lika vackert men inte lika känt som Milford Sound!! Igår tog vi nämligen bilen upp till Milford Sound, den kändaste av fjordarna här i Fjordland och då förstås den mest besökta. Vi blev omkörda av bussar hela tiden och väl framme så kryllade det av små flygplan, helikoptrar och dagsutflyktsbåtar. Nu skall det dock sägas att Milford Sound är fantastiskt vackert och att bilresan dit upp var som att se stora delar av "Sagan om Ringen"-filmerna.

Ännu ett dygn har passerat på vår fantastiska resa runt jorden och efter drygt 130 dagar på resandes fot ångrar vi inte för en sekund detta 1-åriga break från ekorrhjulet hemma i Sverige.

"Man lever bara en gång"

Många kramar EvAnders

Bilder