Sundström Travel Logo

Nelson - Te Wai Pounamu - Sydön, Nya Zeeland – Del tre


Nya Zeeland (Blenheim) 2006-02-13

Vet ni vad en "Squassom" är? Eller vad parasiten Giardia kan ställa till med? Eller en lite enklare fråga kanske - varför kallas Nyzeeländare KIWIS? Vad är BBH? Återkommer senare med svaren! Nåväl, vi har nu kört mer än 5.000 kilometer på Sydön i vår Corolla och sedan vi senast hörde av oss tagit oss från Manapouri i söder via västkusten till Kaikoura i norr.

Efter vår superba cruise på Doubtful Sound tog vi oss till Queenstown ännu en gång. Denna gång för att fixa de senaste inläggen i resboken, svara på mailen, tvätta, handla och småfixa (+ spinning och bodypump på gymet!). Mest praktiska grejor som vi tar oss tid att fixa lite då och då, nåja - vi stack upp i Shotover Canyon och körde Shotover Jet. Sjukt - de drar i 80 km/h genom ravinen med en jetmotor (Hamilton Jet = ingen propeller) som gör att båten bara behöver några centimeter vatten för att ta sig fram, några centimeter från klipporna och jag tror vi hann med 10 stycken 360 grader spins med båten. De kallar det Thrill Therapy! Och som Eva säger: Skratt terapi!

Vi hade sedan en ganska lång färd till West Coast via Haast till Franz Josef Glacier. Franz Josef Glacier och Fox Glacier, cirka 20 kilometer därifrån, är stora turistattraktioner och många som kommer hit tar en helikoptertur upp till toppen av glaciären och kikar på Mt Cook och Mt Tasman, en del tar en dagstur på glaciären med guider och vi - vi gjorde inget av det där! Efter ha sett de magnifika glaciärerna i Patagonien (i Argentina och Chile) med Perito Moreno som den mest spektakulära glaciären och Upsala Glacier som den största så var det inte så svårt att lätta därifrån efter två dagar.

Vi hann dock med att åka till Lake Matheson som lär vara den mest fotograferade sjön i NZ. Anledningen? Jo, den är en perfekt "spegelsjö" där både Mt Cook och Mt Tasman syns som spegelbilder i sjön. Under förutsättning att det inte är molnigt!! Vi gick upp 05.30 och hade en helt underbar morgonvandring runt sjön (1,5 timme) - vi såg inte några snöklädda berg men naturen var jättefin och fågellivet var på topp. Tog lite bilder och ett kort på ett vykort så ni kan föreställa er hur det kunde ha sett ut. Höjdpunkten var väl ändå att få Deb och Rich att för första gången i sina liv ta en långpromenad före frukost!! Skulle Deb ha vetat att det stod en långpromenad på schemat skulle hon inte följt med - he-he!!

Västkusten på Sydön är enslig, kollosalt vacker, regnig, grön, vindpinad, charmig och för de flesta en bilresa. Det finns dock en del städer och kommer man upp mot Hokitika och Greymouth blir de riktiga städer. Vi tog oss upp till Greymouth där vi bodde några nätter på ett riktigt höjdarställe - Global VillageTravelers Lodge. Ett BBH som varmt kan rekommenderas!! BBH är den kedja av hostels som ni skall använda av er när ni reser runt på NZ. Vi passade på att "abonnera" TV-rummet och kikade på Del 1 och Del 2 av Sagan om Ringen - nu med andra ögon efter att ha sett en hel del av Nya Zeeland. 3:an tänker vi ta inom en vecka eller så - den har vi inte sett någon gång, faktiskt! (apropå film - vi såg King Kong i veckan på bio - COOL!). Anders och Rich gick iväg till ett ölbryggeri i Greymouth - Monteith's - och fick sig en guidad tur och provsmakning - mumsmums!! En av dagarna tog vi bilen upp efter kusten och besökte en gammal guldgruva innan vi åkte till de berömda Pancake Rocks i Punakaiki inne i Paparoa National Park. Spännande formation - se bilderna.

Kustvägen (The Coast Road) är mycket vacker och här finns mer än en "squassom" vid vägkanterna. Det var en av guiderna i Doubtful Sound som använde det uttrycket och som det låter är det en Possum som är platt som en pannkaka efter ha blivit påkörd (squashed) av en bil. Possum är ett av NZ största hatobjekt - ett litet djur som bara ställer till det. De räknar med att det finns någonstans mellan 70 och 100 miljoner possum i NZ och de käkar upp träd, växter och är ett hot för många av de inhemska djurarterna.

Ännu en ganska lång bilresa genom bland annat Buller Gorge innan vi kom fram till Nelson. Nelson blev bas några dagar för att ordna med våra magar. Vi har varit uppblåsta, haft lite diarré och inte haft någon direkt matlust (Eva har mått illa ganska ofta) så vi stack iväg till läkaren och Eva fick lämna prover och visst - vi hade parasiten Giardia i oss. Tre dagars antibiotika och alkoholförbud under 5 dagar. Vi har förmodligen fått den med oss från Sydamerika, Ecuador. Men den finns även på Nya Zeeland så vi är inte riktigt säkra.

Alkoholförbud och Vin-och Mat Festival i Marlborough - jodå, vi köpte biljetter och var där i två dagar och provade (och spottade ut!) ett antal viner från NZ, käkade gott och träffade många likasinnade (god mat och dryck är god livskvalitet') Kiwis. Just det, namnet Kiwis för Nya Zeeländare kommer från fågeln Kiwi och inte kiwifrukten. En vedertagen förklaring till varför de "fick" namnet kommer från 1:a världskriget då soldaterna från NZ hade en Kiwi på rockslaget.

Kika på en av bilderna - det är verkligen en världssensation - Eva bor i en husvagn! Nu är det ju så här att skall man hitta boende i Blenheim när det är vinfestival och de flesta hostels och motell är bokade ett år innan så får man ta det som finns. Husvagnen var OK men stället vi bodde på var riktigt skitdåligt - men det fyllde sin funktion!! Övernattningen på Pat och Pauls Watsons Way Backpackers i Renwick dagen efter var desto bättre - helt enkelt tipptopp.

Dagarna innan var vi i Abel Tasman National Park och paddlade kajak och vandrade. Att paddla tvåmanskajak var riktigt trevligt - vi hade (visade det sig dagen efter när vi vandrade) riktigt bra väder med lite vind och inga vågor. Stackars Rich och Deb - vi drog med dem även på detta. Nåväl, vara engelska kompisar tyckte det var riktigt "enjoyable" även om vi hade två olika tempon i kajakerna och de var lite stela efteråt. Inte blev det bättre för Rich då vi lyckades lura med honom på gymmet samma kväll för att prova på BodyPump. Första gången i gymmet för Rich och på podiet stod en kvinnlig variant av Arnold Schwarzenegger som AAAAABBBSolut inte tog någon hänsyn till att det fanns en rookie i salongen - till och med vi hade träningsvärk i två dagar efteråt - han sa något om "not friends any longer" innan han försvann ut i sin campervan efter passet. Nåja - han överlevde och senast vi hörde från honom - de är nu på Nordön - var vi go'a vänner igen!!

Vandringen i Abel Tasman National Park var av karaktären "mycket lätt" vandring så vi gick i sandalerna de 15 kilometer vi bestämt oss för att avverka. Fina vyer och härligt. Just det, den här dagen blåste det en hel del och sjön var riktigt gropig så de som var ute och paddlade fick verkligen kämpa. Perfecto att ta vattentaxi till Torrent Bay och sedan vandra tillbaka till bilen - bra koncept!

Nu är vi Kaikoura och har precis kollat in vad som finns ute till havs. Här finns dock inga bra möjligheter att ladda ner våra senaste bilder sa det får vi fixa när vi kommer till Wellington - skriver även några korta rader om Kaikoura då.

Även om vinter-OS känns väldigt avlägset just nu sa hoppas vi att ni hejar fram våra medaljhopp ordentligt - här i NZ har de inte så stora förhoppningar på sina aktiva!?!!?

Med förhoppning om några ädla medaljer från Turin så önskar vi dig en kul Happy Valentine och en bra vecka!!

Många kramar EvAnders

Bilder