Sundström Travel Logo

Kaikoura - Whale watch i Kaikoura, Sydön Nya Zeeland


Nya Zeeland (Wellington) 2006-02-16

Efter två timmar nådde vi den lilla byn Kaikoura ( Kai=food, Koura=crayfish) och något vi lärt oss är att ta vara på tillfällen för vädret kan skifta väldigt fort så vi tog oss ner till hamnen direkt och kollade om vi kunde komma med någon av Whale Watch-båtarna redan nu - och visst - det fanns plats en timme senare!

Det var uppehåll och inte så blåsigt - nåja, det gungade riktigt bra därute ute till havs. Och, ja vi blev förvarnade om att vi kunde bli sjösjuka - så vi tog för säkerhets skull ett litet "dykpiller".

Vi blev satta på en buss och fick där en säkerhetsgenomgång och vips, så är vi framme vid båten, Paikea! Vi sitter bekvämt i "salongen" och ser på djupmätaren att det är en "canyon" under oss. Strax utanför Jettyn är det upptill 100 meter djupt men väldigt snart får mätaren "rena snurren" och går snabbt ner till 1.500 m u h!!! Och det är därför man kan se Valar året om här.

Vi spanar på den första Kaskelottvalen (sperm whale) som ligger vid ytan och andas i ca 5 minuter innan den dyker ner i djupet igen. Där stannar den i ca 45 minuter innan den behöver gå upp till ytan och andas igen. Så för att få det perfekta Valstjärtkortet får man bara en enda chans och det är precis när den dyker neråt. De vet oftast på utseendet av stjärten vilken val det är. Var tredje val är en hanne som heter Tiake. Han är ca 18 meter lång, lite kortare än vår båt. Och där, tredje gången gillt får vi ett fin-fint kort! Yippi!!

På vägen tillbaka ser vi Albatrosser flygandes runt båten, det är mäktigt! Så otroligt stora fåglar!! Vi förstår Karin på Thabela Travel som har dessa fåglar som sin personliga favorit. (Karin Bernesson berättar och visar bilder om Inkariket med Galapagos den 21 mars 2006 i DN-huset på Gjörwellsgatan 30 - för mer info kolla på hennes hemsida) Som en extra bonus så kommer det cirka 500 delfiner och leker runt båten på vägen tillbaka - de slår volter och showar på sitt karaktäristiska sätt. Verkligen en härlig båttur!!

En sådan tur skall naturligtvis premieras så vi tog oss till en av de bättre restaurangerna och Eva beställde in Kaikouras stolthet - Crayfish (mums-mums) och Anders tog dagens fisk (något maorinamn som vi inte kommer ihåg - gottigottgott var det) och till det beställde vi in en Allan Scott Chardonnay 2004 (eller var det 2005?) och njöt!

Resten av tiden i Kaikoura tillbringade vi utefter halvöns stränder och kollade på sälar, cormorants/shags/skarvar och andra sjöfåglar - kikade på fårmodet - alltså frisyrerna, smet iväg på en bodypump och åt upp alla våra matrester vi hade på vårt hostel.

Anledningen till det var att vi dagen efter skulle ta oss upp till Picton och där lämna vår fina Toyota Corolla - som tagit oss 5.250 underbara kilometer på Sydön - för att ta färjan över till Wellington på Nordön. Väl uppe i Picton tog vi farväl av South Island för denna gång - sammanfattningsvis har det varit drygt 5 veckor av bara minnesrika dagar. Ta chansen när ni kan och åk hit - ta dock gott om tid på er!! Vill ni ha några tips så vet ni att vi mer än gärna hjälper till.

Nu har vi anlänt till Wellington, plockat ut en ny bil vid färjelägret - en ljusgrön Ford Fiesta - och bor kungligt hos Philip och Hellen Swales i Upper Hutt.

Massor av South Island kramar - hoppas att du får (läs: tar dig) möjlighet att komma dit någon gång i ditt liv!!

EvAnders

PS. Deb och Rich har hört av sig (skönt - Rich överlevde body pumpen!!) – de åker till Australien imorgon – skall bland annat se Commonwelth Games i Melbourne och en U2 konsert i Adelaide.

Bilder