Sundström Travel Logo

Rotorua - The Volcano land of Te Ika A Maui - Nordön, Nya Zeeland


Nya Zeeland (Raglan) 2006-03-05

Kia Ora!

Ett "normalt" år skulle vi den första söndagen i mars ha varit på Njoy i Täby och kört "Vasaloppet" på spinningcyklar under ca 4 timmar tillsammans med 29 andra, samtidigt som vi kollar på storbilds-TV och ser vem som vinner det prestigefyllda Vasaloppet (och Anders skulle ha kört Öppet Spår förra helgen)! Vi hoppas att det blev en Svensk och helst en Mora-son som vann i år!!
Den färgglada Champagne Lake utanför Rotorua. Klicka på bilden för större bild.Istället har vi idag (första söndagen i mars) anmält oss till en surfingskola i Raglan!?! Raglan är världsberömt för sin "Vänster" - en vänster som är en av världens längsta surfingvågor. Peter, vill du komma med? Vår målsättning är enbart (och det är inte så enbart!) att lyckas komma upp på brädan en gång och få känna det som är så speciellt med surfing. Världspremiär för oss imorgon eftermiddag alltså - håll tummarna!!!

Innan vi kom hit till västkusten på Nordön så tillbringade vi tre dygn i Rotorua. En fascinerande stad (och vi försökte att negligera alla japaner, koreaner etc.) med varma källor, svaveldoft och mycket Maorikultur. Rotorua har en mycket fin Marae som vi besökte - Marae Ohinemutu.

Vi besökte både Wai-O-Tapu och Waimangu strax utanför Rotorua där vattnet kommer uppsipprandes, ibland uppsprutandes, tillsammans med diverse mineraler som bildar både färgglada och vackra formationer (se foton). Naturligtvis relativt turistiskt men värt att titta på och fascineras av.

Waimangu skapades av det stora vulkanutbrottet den 10 juni 1886 - vi har läst och sett mycket information om detta kraftfulla vulkanutbrott - både i Waimangu men även på Museet i Rotorua som vi besökte en av dagarna.
Ett härligt museum som fokuserar mycket kring Maori-kulturen och dess historia. De har en stor avdelning med gamla Maori ting som visar dess historia och hantverksmässiga kunskaper. För att få än mer kunskap i Maori-kulturen besökte vi en av kvällarna Mitai för en kväll med diverse föreställningar och traditionella danser, inklusive den kända "Haka" - deras krigsdans. Svårt att få bra bilder i mörkret men det var både spännande och lärorikt. Vi bjöds även på "Hangi" - middag tillagad på traditionellt Maorivis i jorden, som i en stor ugn. Det var mums-mums!!!

Sista dagen i Rotorua passade vi på att se hur man klipper Får. Det var VÄLDIGT mycket Japaner på uppvisningen och lika kul som att titta på "showen" var det att titta på när Japanerna irrade runt och testade de "Japanska" hörlurarna....Trassligt värre kan man säga!! Det finns 19 olika raser av Får i Nya Zeeland, de flesta har man för ullens skull. Rekordet på Fårklippning lyder på 700 st på 9 timmar, det gör ett Får var 45:e sekund!! Mycket snabbare än att raka knoppen på Anders!

Efter denna uppvisning gick vi en guidad, mycket bra, tur på "Kiwi Encounter". Vi har insett att enda chansen att få se Kiwis (fåglarna) är att besöka ett Zoo eller liknande. Här föder man upp Kiwis och lyckas rädda och sätta ut ca 60 % av Kiwibarnen. I det vilda klarar sig bara 5 % till vuxen ålder! Ägget (ett enda gudskelov!) upptar en STOR del av fågelmamman, när det är dags att värpa så har det motsvarande storlek som om vi skulle föda fram en 4-åring!! Vi får även se tre Kiwis på "riktigt". De är vakna bara på natten så här har man vänt på dygnet för dem, vilket de inte tyckts ha någonting emot. Vi fick dock inte ta några kort så vi har laddat ner kort från nätet sa att ni ska kunna se hur dessa vinglösa Kiwis ser ut.

På vägen från Rotorua till Taupo besökte vi Orakei Korako (The Hidden Valley) - också det ett ställe med varma källor, puttrande lerpooler och vackra formationer och färg-konstellationer. Vi stannade även vid Nya Zeelands mest välkända vattenfall - de berömda Haka falls - en liten loska i jämförelse med Iguasso-fallen i Sydamerika men med en otroligt fin turkos färg på fallet. Haka betyder sockervadd och det ser de verkligen ut som!!

I Taupo slog vädret om och det blev riktigt kyligt (hösten närmar sig) och för första gången på länge fick vi lite regn på oss. Vi hade ju tänkt vandra "Tongariro Crossing" men vi bestämde att det var för trist väder att ta den 8-timmars långa vandringen. Istället åkte vi ner till Waiouru och besökte ett mycket bra Arme' museum. Om ni träffar en person från NZ (och Australien) eller planerar att besöka NZ lär er då namnen Gallipoli och ANZAC - det är respekt!!

På vägen tillbaka stannade vi och tog några foton på vulkanen Mt Ngauruhoe, mer känt som Mount Doom i Mordor från "Lord of the Rings" - inget höjdarväder, dock!

Väl tillbaka i Taupo tog Eva en timmes Powerwalk utmed strandkanten. Skönt att kunna ge sig ut på egen hand fast det är mörkt. Känns mer tryggt än Täby! Under promenaden noterade Eva att ALLA Hotel, Motel och Hostel var "No Vacancy", hmmm vad berodde det på? Det finns ju så oerhört många. Jo; dagen efter, lördag går den stora tävlingen, "Ironman" i Taupo!!! Fan, också! Om vi bara vetat lite i förväg...............fast nu blåste ju hela simningen, 3,8 km inne och vem vill "bara" cykla 18 mil och springa en "Mara"?
Så, i går lördag, åkte vi i regn och STARK blåst vidare och stannade i Waitomo på ett Hostel med egen pool minnsan! Nåväl, vi struntade i poolbadet och gjorde en "Black River Rafting" i stället. Iklädda våtdräkt, rubberboats, hjälmar med pannlampor och mycket skratt, hoppade, studsade och "seglade" vi i underjorden i Ruakuri-grottan, 60 meter ner i underjorden!!!!!! Vattnet var nog bara 12 gradigt men det tänkte vi inte så mycket på utan vi kollade alla glowworms, lysmaskar (det ser ut som himmelen gör en stjärnklar natt), skumma grottformationer och försökte hålla oss på "i" simringen (innerslangen)! Skitkul!!!

Imorgon är det äntligen dags: Surfingskola kl 15:00!!

Arohanui

EvAnders

PS. Orkar ni kan ni kika på den excentriske Warren's foton från East Cape på: Warren reser ridandes med sina två hästar runt NZ!?

Bilder