Sundström Travel Logo

Sydney - Jazz Meets the Symphony


Australien (Sydney 2006-05-11

THE SYDNEY HARBOUR

"Jazz Meets the Symphony" - en passande titel på vår ankomst till/och första intryck av Australiens största stad - Sydney. Citykärnan domineras av Symphonins attribut - VÄLKOMPONERAT, RIGORÖST och STRUKTURERAT i form av breda gator, skyskrapor, välputsade moderna bilar och kostymklädda människor på väg till eller från sina kontorsstolar med snabbmaten i ena handen och mobilen i den andra.

Vi som fortfarande har Jazzens attribut - IMPROVISATION, LÖSSLÄPPTHET och SPONTANITET i blodet från Fijis övärld, får perspektiv på den "svenska" vardagen och konstaterar att livet bör bestå av bägge delarna.
The Sydney Harbour med Operahuset och Harbour Bridge som de mest välkända landmärkena är mycket vacker. Lite likt Stockholm, med allt vatten! Transportmedlet båt/färja används av både Sydneyborna och av oss turister. Det är slående hur många Asiater det finns i Sydney - både bofasta och turister. Man kan nästan tro att vi redan hunnit till Singapore.

Vi har besökt Manly Beach, Taronga Zoo, Sea Aquarium, gjort en båttur runt Harbour och naturligtvis var vi också på Operahuset. I Operahuset gick vi dels på en guidad tur, vet ni att taket är gjort av vitt kakel från Höganäs?, samt var och lyssnade på en underbar konsert, ja just det, "Jazz Meets the Symphony"! Medverkande var Lalo Schifrin, James Morrison, Christian McBride, Gordon Rytmeister och Sydneys Symphoniorkester. Tack än en gång Familjen Ljung, det var en mycket uppskattad födelsedagspresent. Eva firar hela detta år också!

Sydney är dyrt så vi spräcker vår budget varje dag och på alla områden (boende, mat och övrigt), vi hoppas att kunna ta igen det i Sydostasien.....Trots detta så kändes det helt rätt att ta in på ett "riktigt" Hotel - faktiskt första gången sedan i december. Specialerbjudande på nätet, 550 kr, stort rum där vi fick plats att packa ur våra nästan mögliga ryggsäckar och sortera bort det som nu skall skickas hem. Vi behöver inte våra varma kläder längre efter det att vi lämnat Australien, typ mössa, vantar, långkalsonger och vandringskängor.Stortvätta gjorde vi också, hade "coin operated guest laundry" i rummet snett mitt emot.

Och vet ni vad vi hade i rummet mitt emot oss? Jo, ett GYM! Det användes flitigt av både Eva och Anders. Anders är nästan helt bra i foten nu och provspringer korta sträckor på löpbandet. Eva kunde jogga lite längre och begav sig ut på en runda runt Operahuset, Botaniska trädgården och runt i Harbour, ett underbart sätt att se en stad på!

Vårt hotellrum hade både kylskåp och vattenkokare med kaffe, the och mjölk samt en uppsättning glas och koppar - så frukost serverades "på sängen" varje morgon. Det gjorde även de flesta middagar!

BLUE MOUNTAIN

Tänk Er en golfbana, kunde vara i Sverige, på hösten med alla underbara färger, FAST med Eucalyptusträd, färgglada Papegojor och andra, i våra ögon, "underliga" fåglar. En sort med gul "ögonmask", en annan som låter som ett barn (eller en katt) som skriker. De vackra "änderna" låter som om de säger - Mamma! - Undra på att golfen går si så där.......... Men vilka härliga golfdagar!!

Vi har fått låna PATnKAYs (goda vänner till våra goda vänner Fam. Jacobs) hus i Blackheath som ligger i Blue Mountain ca 2 tim med bil västerut från Sydney. Vi tackar och bugar.......och NJUTER!!! Att kunna laga mat i EGET kök, det var länge sen....Att äta frukost när VI vill och ATT få elda i öppna spisen för att få UPP värmen...WOW!!! Om vi kunde så skulle vi ta med "höstkylan" och ta fram den halvtimmesvis på nätterna i hettan i Papua New Guinea och Sydostasien...... Men, man kan inte få allt och det känns som om vi fått/tagit för oss mycket - nästan allt - av livet!

Nåväl, förutom att vi bor vid 11:ans green och 12:ans tee (och spelar mycket golf) så finns här riktigt vackra vandringar i Blue Mountain/Grand Canyon. Summa summarum så ar vi glada åt lite kyla och "strukturerat" liv (Symphony) och vet att ni där hemma i Sverige njuter av värme (äntligen!) och av "spontanitet" (Jazz). Och som sagt; kombinationen är oslagbar!!

Många kramar EvAnders

Bilder