Sundström Travel Logo

Papua Nya GuineaPNG har allt en äventyrare kan drömma om.

Här finns en variation av fascinerande och unika kulturer som är oslagbar - betänk, här finns över 800 olika språk! Fågellivet är unikt, dykningen i världsklass, naturen med alla djur är bedårande och människorna underbara.

Av de länder vi besökt är PNG det land som har den största potentialen - framför allt för resenärer som redan upplevt Sydostasien, Afrika och Sydamerika och som är hungriga på något nytt och annorlunda.

2004 utfärdades 16.000 turistvisum i PNG, att jämföra med lilla Fijis 500.000!! Obegripligt lite med tanke på vilken "skattkammare" landet är! Så här glad är man om man är en välutrustad Mud Man utan mask. Klicka för större bild. Antalet turister kommer att öka med tiden även om det säkert tar sin tid och går långsamt. Den skeva bild som framför allt Australiensiska media ger där PNG och storstäderna Port Moresby och Lae framställs som städer med enbart gangsters förhindrar landets expansion inom bl. a turismen. Att sen övriga världen och de som aldrig varit här tror att de fortfarande finns kannibaler gör ju inte saken bättre!

Naturligtvis är det samma sak här som i övriga världen: de fattiga samlas i storstäderna och i "egna" områden som så klart blir kriminella och visst förekommer det våld och problem här. Men det är samma sak i alla storstäder som NY, London, Sao Paulo etc etc. Vem som helst skulle gladeligen sätta sig på ett plan till USA - där dör mer än 30.000 personer per år av skador från olika typer av skjutvapen!!! Bara för att få lite perspektiv.

Vi har träffat många som har bott (och bor) i Port Moresby och andra städer i PNG under många år och alla är överens om att tidningarna överdriver och att det gäller att undvika vissa delar av städerna - speciellt när det är mörkt. Sunt förnuft bör råda, svårare är det dock att skydda sig mot malaria och den utbredda korruptionen i landet.

Glöm inte bort att landet är väldigt ungt - det har bara varit självständigt sedan 1975 – och det märks på många sätt. Många skolor runt om i PNG saknar lärare, sjukvården är ofta underutvecklad och politikerna mycket korrupta och det kommer att ta lång tid innan detta ändras. Infrastrukturen vad avser vägar, telekommunikation, Internet är inte lika utvecklad som i övriga världen så här behöver man gott om tid – både vad gäller planerandet och resandet.Punktering nummer 2 inom loppet av en timmme - nu är det kört så vi går resten till Warili Lodge. Klicka för för större bild.

PNG är i pionjärsstadiet för backpackers, andra resande och i första hand för de som har pengarna, tiden, modet och erfarenheten. Upplevelserna som dessa pionjärer kommer att få är dock obetalbara och kommer att bana vägen för resten av äventyrliga människor samt hjälpa till att utveckla landet som resemål.

Så fort man måste färdas med bil eller båt så kostar utflykterna relativt mycket. Bensinen och Diesel är rent av svindyrt! Dessutom är slitaget på bilar och bussar högt då vägarna för det mesta är otroligt dåliga.

Det kan gå några dagar mellan duscharna på vissa ställen och toaletterna är mycket primitiva om man bor hemma hos folk eller på mindre guesthouses så en viss erfarenhet av primitiva förhållanden är en fördel!

Det finns redan nu ett antal mindre lodger/hotell/guesthouses i PNG och många familjer erbjuder övernattningar i hemmen. Då är det bambugolv med ev. en enkel madrass som gäller.

Vi köpte en Jorden Runt biljett från One World och fick in ett stopp i Port Moresby. Nu går inte just det att göra längre men det finns andra sätt. Lägg in ett stopp även här – ni kommer inte att ångra er. Huli Wigman på Bachelor School. Klicka för större bild.PNG är fantastiskt spännande och exotiskt för den som har möjlighet att addera en summa mot de vanliga turistmålen. Man måste för det mesta flyga inrikes då vägarna inte alls är utbyggda. Flygbiljetterna är förhållandevis dyra men inte alls fullbokade. Om Air Niugini skulle kunna börja erbjuda ett flygpass skulle det vara en win-win stuation. Air Niugini finns representerade i Sverige så ni kan ordna med inrikesflyget innan ni åker iväg. I Stockholm finns även en mycket bra resebyrå som organiserar resor till Papua Nya Guinea - kontakta oss så förmedlar vi kontakten.

Det måste inte vara en förbokad, arrangerad resa om ni är väldigt resvana. Ta kontakt med några bra nyckelpersoner i de olika delarna av PNG ni vill besöka i god tid så ordnar de fantastiska program om ni bara ordnar med inrikesflyget. Resebyråerna som arrangerar resor till PNG använder i första hand lyxresorter (läs dyra) och lägger på en riskmarginal så en direktkontakt ger ett lägre pris.En mycket färgglad Huli kvinna med sin lilla baby. Klicka för större bild.
I “Huli Wigman land” i Tari, väster om Mendi uppe i Southern Highlands står Steven Wari från Warili Lodge och väntar på potentiella kunder varje gång ett plan landar, idag 4 gånger i veckan. Och man kan definitivt åka hit på vinst och förlust, det är inte fullbokat på Warili Lodge så ofta......och är det fullt hjälper han gärna till med alternativ. Steven har ingen egen PC så det kan ta några dagar innan han hör av sig!!

Alois Mateos på Ambunti Lodge fixar ditt äventyr på Sepik River. Han behöver några dagar att "sy ihop" en bra tur. Han jobbar via emailen så det är lite lättare.

Pat och Pete på Napatana Lodge ordnar allt för dig om du kommer till Alotau i Milne Bay och i Mount Hagen ordnar Haus Poroman det ni vill göra och uppleva.


Läs våra 4 spännande reseberättelser från Papua Nya Guinea genom att klicka i menyn till vänster.

Längst ner på sidan på varje reseberättelse finns de foton som tillhör texten.