Sundström Travel Logo

Mt Hagen - Highlands igen, Mt Hagen och Goroka


Papua Nya Guinea (Mt Hagen and Goroka) 2006-06-09

Innan vi flyger till Mt Hagen hinner vi med några ärenden i Wewak. Bland annat hälsar vi på hos “Kakaokungen” Henry i hans fabrik/kontor i Wewak . Vi får låna hans PC och efter lite om och men så får vi iväg ett email till vår närmaste familj och talar om att vi har det kanon!

Inflygningen mot Mt Hagen i Whagi Valley är pampig med bergen som omringar dalen. Före 1933 hade ingen vit människa varit här. Gissa om världen blev förvånad när det visade sig att dalen innehöll mer än 1 miljon människor!

Inrikesflyg på Papua Nya Guinea. Klicka för större bild. På flygplatsen möter Tomas oss. Det visar sig att Tomas är Huli och god vän med Steven Wari så vi konverserar hela den skumpiga vägen till Haus Poroman Lodge. Vi faller pladask! Vicket mysigt ställe! Det ligger på cirka 2.000 m.ö.h med fina vyer över Highlands och har en fantastisk trädgård med blommor och orkidéer. Husen är byggda i traditionell stil med fina konstverk på väggar och tak och med vissa moderniteter som DVD-hörna, bibliotek och bar (!!) samt ett modernt kök. Maria (är också från Tari och god vän med Steven) följer oss till vår bungalow. Den är stor och smakfullt inredd och vi har t.o.m egen dusch!

Innan middagen sitter vi i huvudbyggnaden runt den stora öppna spisen och småpratar med de övriga gästerna; 4 geologer samt mor och son (Francis och Bill) från Australien. Helen i köket lagar en god 3-rätters middag och vi njuter av ett glas australiensiskt vin.

Barn i arbete - dom börjar spontant att sjunga för oss när vi passerar dom. Rörande! Klicka för större bild. Klockan 05.40 väcks vi av vår guide Simeone. Vi skall tillsammans med australiensarna vandra i djungeln och titta på Bird of Paradise. Stigen guiden leder oss på är smal och lerig och på vissa ställen ganska brant. Det dröjer knappt två timmar innan vi hör den karaktäristiska fågelsången från Bird of Paradise. Vi smyger runt på olika platser och när vi lämnar området har vi sett 3 hanar och 4 honor av Raggiana Bird of Paradise. Den fortsatta vandringen går genom små bosättningar och stora trädgårdar fyllda av små rotfrukter och grönsaker. Här odlas även mycket kaffe.

Vi erbjuds skjuts av en man och hopar upp på flaket på hans lilla lastbil och hamnar så småningom nere i Mt Hagen. Mt Hagen är PNG:s tredje största stad. Vi går runt en stund och passar på att inhandla en tandkrämstub (?!) innan Tomas kör oss upp till Haus Poroman igen.

Vi sätter oss i allrummet och tittar på "First Contact". En fascinerande och gripande dokumentär (av Bob Connolly och Robin Anderson) med orginalfilm och foton från den guldexpedition med bröderna Michael, Daniel och James Leahy som först upptäckte Whagi Valley 1933. Tänk – en miljon människor som inte visste att det fanns vita människor. De trodde att deras döda förfäder hade återuppstått när den “vite mannen” kom!

Efter middagen berättar Maria hur det är att leva som Huli kvinna och om deras starka kultur. Vi känner igen mycket från vårt tidigare besök i Tari och hon berättar väldigt livfullt och gripande och svarar på våra frågor. Senare sätter sig Eva och Maria och pratar länge. En underbar kvinna som gått igen mycket trots att hon inte är så gammal. Skulle så gärna vilja visa henne hur vi bor och lever.

Se upp - här kommer Mud Man! klicka för större bild. Nästa dag kör Tomas oss ner för berget till Mt Hagen där vår transport med guide väntar. Bilresan från Mt Hagen till Goroka tar cirka 6 timmar men då har vi även hunnit med några stopp på vägen. Förutom besök på kaffe- och teplantager stannar vi i en by och får se en 'Mud Man Show". Det blir en del fotograferande och byborna blir väldigt glada när vi ber om en adress dit vi kan skicka fotona!

Förutom det faktum att den nya kameran ger bra bilder så har den en stor skärm så väldigt ofta tar vi kort och visar “objekten” resultatet. Det har visat sig vara en väldigt lyckosam teknik/taktik och vi känner även att vi kan ge något tillbaka. Ingen har sagt nej till att bli fotograferad och vi har aldrig behövt betala något för att ta foton!

Kaffebönorna torkas på fältet upp i Högländerna. Klicka för större bild. Hur många människor vi skakat hand med vet vi inte men det är väldigt många! Likaså alla "Hello" eller "Good Morning" och alla de vita handflatorna från vinkande människor. Tänk, hittills har vi inte träffat en enda människa i PNG som tiggt efter pengar! Hur långt kan man gå på gatorna i en europeisk eller amerikansk stad innan någon ber om pengar??

När vi kommer fram till Lutheran Guesthouse i Goroka går vi ut på stan och handlar beefcrackers och vatten till morgondagens flygresa och äter en tidig middag. Nästa dag väntar dykningen i Milne Bay – det skall bli riktigt härligt!!

Kramar EvAnders

Bilder