Sundström Travel Logo

Alotau - Dykning i Milne Bay


Papua Nya Guinea (Alotau) 2006-06-20

Goroka är en liten stad som är byggd kring landningsbanan så det tar bara några minuter att gå från The Lutheran Guesthouse till flygterminalen. Vi flyger till Port Moresby där vi väntar i fyra timmar på nästa flyg som tar oss till Alotau i Milne Bay. Tilläggas bör att vi numera är ena riktiga hejare på "Sudoku"!

För dom som är intresserade av krigshistoria är striderna under 2:a världskriget i Milne Bay mycket känt. Här utkämpades många stora slag mellan Japanerna och de Allierade. Vi har dock inte valt att åka hit med anledning av detta utan framför allt för den "världsklassiga" dykningens skull.

På flygplatsen blir vi hämtade av Dirk. Dirk har en mycket tung högerfot och en taktik att flyga över alla gupp i vägbanan. Det har regnat stora mängder den sista tiden så den sista biten av vägen ser mer ut som en flod än en lerväg! Efter ca en och en halv timma tar vägen slut och i mörkret väntar en båt som ligger förankrad vid bryggan. Vinden ligger på så vi färdas långsamt framåt men slutligen når vi vårt mål - Tawali!

Tawali är en helt ny dykresort som ägs och drivs av några legendariska dykare och undervattensfotografer. Rob van der Loos har dykt och fotograferat i dessa vatten under ca 30 år och vi känner till honom sedan tidigare efter att ha läst och beundrat bilderna i hans bok "Living Reefs of the Indo-Pacific - A Photographic Guide".

Från början hade vi inte tänkt ta oss råd att bo här (det kostar LÅÅÅNGT mer än vår budget) men vi ändrade oss och bokade om från Sydney, "You only live once" . Nyfikna och spända på den fantastiska dykningen........Vi bor i STORA rum och med all tänkbar lyx.

Anders har tyvärr några elaka sår på benet..(minnen från Sepik) så det blir ingen dykning för hans del de första två dagarna. Som tur är så har vi med oss en omgång antibiotika och den visar sej bita bra på infektionen (Tack, Margareta!). Eva får dyka utan sin bästa "Buddy". Efter en härlig frukost med bl a bacon, ägg, frukt och hembakt bröd så är det då äntligen DIVETIME för Eva!!

Dykbåten med Kapten och Dykguide väntar vid Tawali brygga. Eva har sällskap av Luke (Aussie) och tre snorklare - Aida (Spain), Alex (Chile) och Barbara (PNG). De 4 bor på STORA dykbåten "MV Chertan" och ska för NY Times skriva ett stort reportage om Papua New Guinea och bl a Tawali. Eva, Luke och "Junior", Divemaster gör två dyk före lunch, intar lunch på Tawali och gör två dyk efter lunch. Vilka ställen!! Här finns så otroligt mycket att se. Kolla in alla undervattensfoton, noga!!!

Longnose Hawkfish. Normalt finner vi dom på 20-35 meters djup - denna fann vi på 5 meter. Klicka för större bild. Anders tillbringar dagen på stora verandan och pratar med ägarna Bob Hollis (även CEO och ägare av Oceanic Scuba Equipment), Ronda (hans fru) och Rob om detta stora jätteprojekt "in the middle of nowhere" och han bekantar sej med de andra gästerna som inte dyker. Från baren serveras vi en scotch/Cola och snart är det dags för middag. Dagarna går oerhört fort....

Det är regnperiod och det märks....det regnar mycket. Men vad gör det? Vi blir ändå VÄLDIGT blöta under vattnet... Dag nr två är Eva ensam på båten med bara Kapten och Dykguide Jacob, så det är gott om space....och god service!

Anders "plastar" in benet med bandage och silvertape och är med och dyker de sista två dagarna, kul att få vara bästa "Buddys igen, tycker Anders. En dag är det dock (nästan) uppehåll och vi kan åka till två dykställen "utomskärs". På eftermiddagen gör vi några "Muckdives" (diving on sand and rubble and searching for hidden animals) och det är annorlunda att dyka på mellan 1-2 meters djup. Superintressant! Det finns mycket som gömmer sej i sanden. Kolla in bilderna!

Vicken lycka - vi hittar en Pygmy Seahorse på 23 meters djup. Den är mindre än Evas lillfingernagel!!!!!!!!!!!!! klicka för större bild. Alla ni som älskar dykning: Kom hit!! Det är ännu så länge ganska orört och vi har inte sett till en enda dykbåt förutom vår egen. Hur många har sett en Pygmé Seahorse? Den är inte längre än en lillfingernagel - hur hittar man en sån liten sak på 25 meters djup??? Det finns en vid Barracuda Point och vår dykguide visar den för oss. Tyvärr är det svårt att ta bra bilder på en sådant litet pyttedjur med vår kamera, men visst syns den??

Vi hittar även vår favoritfisk - Mandarin Fish. Den är cirka tre centimeter lång och ett tiotal Mandarin Fish gömmer sig i korallen vid "husrevet" (!). Den simmar fort så att överhuvudtaget få den i focus är en bedrift! Eva lyckades nästan, men det krävdes två dyk på samma ställe (vid samma eftermiddagstid, ca 16:30) 2x30 minuter och nästan 50 bilder......Men visst är den vacker? Ett annat favoritdjur är nudibranches = nakensniglar. Vi har aldrig sett så många olika på samma dyk förut, kolla in några olika på bilderna. Fascinerande och vackra djur, eller hur?

Fisk med rommen i munnen. Here we play it safe! Klicka för större bild. De två sista nätterna i Milne Bay tillbringar vi hos Pam och Pete Swanson på den underbara Napatana Lodge i Alotau. Första natten ser Anders hur Fredrik Ljungberg nickar in bollen i mål och Sverige vinner mot Paraguay. Några (två st för att vara exakt) stolta svenskar sätter upp en bild på det svenska landslaget i baren på Napatana Lodge!!

Under vår första dag träffar vi både "de 4 journalisterna" och så även Francis och Bill (från Haus Poroman). Detta verkar vara ett riktigt "samlingsställe". Och de förstår vi; vilket hemtrevligt ställe!! Personalen stortrivs och man tar till vara på allas kunnande. Drivs MYCKET proffsigt!!

Baren/restaurangen på Napatana är välbesökt, både av andra "vita", gäster och lokalbor. På vår sista kväll har Pam och Pete förberett en önskemiddag, skaldjur minsann! Vi tar några drinkar ihop med Pam, Pete och andra gäster. Drinkarna kommer fram utan beställning..........:-00 Vi har supertrevligt! Till middagen erbjuds vi en flaska vitt vin, mums! Maten är gudomlig!!

Några inhemska DJ:s från TV-bolaget har börjat spela musik och Pete bär undan möbler, snart är det Dancetime! Men först ska man lotta ut en ev. vinst på 800 kina (ca 2.000 kronor) Anders går upp och drar ett nummer, en kvinna reser sej, går fram och ska bland trettio kort dra en joker (så är vinsten hennes) och hon gör det!!!!!!!!!!! STORA applåder och hon bjuder oss på fler drinkar, vi har nu tappat räkningen och det blir verkligen Party, Party. Eva dansar mest hela natten och Anders underhåller i mellanåt de andra gästerna och vi har helt enkelt SKITKUL!!!

Ja, det var värt de "tunga stenarna" i huvudet dan efter. Dessutom regnar det hela dagen och vi väntar på att flyga "hemåt".............känns riktigt sorgligt, vi har haft det mer än fantastiskt!!!

Nåväl, vi kommer fram till Port Moresby och Holiday Inn på kvällen och vi hinner köra två tvättmaskiner på "Guest laundry" under middagen. Vi har "tidig" väckning och bussen mot flygplatsen och den Internationella terminalen går vi sjutiden. Vi har en lång resdag framför oss så vi hinner reflektera mycket över vår månad i Papua Nya Guinea - "where You can Expect the Unexpected"!!!

Singapore känns så väldigt civiliserat när vi kommer fram - inte mycket Jazz.....jo, dock avseende maten. Jippi!!! OCH.......i natt kommer Kerstin och Bengt (våra vänner från Götet) på besök!!!! Vi ska tillbringa två veckor ihop och visa dem våra pärlor i Singapore och Malaysia!! Välkomna, det ska bli skitkul!!!

Många kramar EvAnders

Bilder