Sundström Travel Logo

Att komma hem


Våra vänner som precis genomfört en singsing i byn Meno i övre Sepik-floden, Papua Nya Guinea. Klicka på bilden för att förstora. Det är helt underbart att kunna ta sig ordentligt med tid för att umgås med familj och goda vänner – i slutändan är det ju det som är det viktigaste.

Att få distans till det liv vi levde innan vi åkte iväg är kollosalt nyttigt. Det vi möttes av var stress, oro, spring, stora rubriker i morgontidningarna om politiker som betalat barnflickor svarta pengar och politiker som inte betalat TV-licensen.

En annan sak som slog oss var vilka som lyftes fram som "idoler" i tidningarna. Inte var det någon som hade räddat tusentals människor från svält eller som gjort en banbrytande upptäckt inom medicinen utan någon bonde som fått visa upp sig som brudsökande eller någon annan dokusåpaindivid som gjort något totalt oväsentligt.

Vi hör människor i vår omgivning klaga högljutt på sådant som miljarders människor i andra länder skulle skaka på huvudet åt och säga – ”är DET era problem i den välutvecklade världen”??Poiy, som själv förlorat sitt ben på en landmina, demonstrerar för Anders de olika typer av minor som placerats ut över hela Kambodja på Aki Ra´s landmine museum i Siem Reap, Kambodja. Klicka på bilden för att förstora.

Vi konstaterar även att tiden går väldigt fort och att många inte lagt märke till att vi varit borta drygt ett år.

Som en direkt konsekvens av våra nya värderingar har vi rensat ordentligt i vårt hem. En hel del möbler och andra ting har vi sålt, skänkt till bekanta eller till Svenska Kyrkan. Garderoberna är ordentligt rensade och vi har börjat skicka iväg kläder till våra nya vänner i Papua Nya Guinea.

Efter att ha varit tvungen att köpa buteljerat vatten under ett år inser vilket fantastiskt bra kranvatten vi har i Täby. Nu är det definitivt slut med köp av kolsyrat, smaksatt vatten på ICA!

Hur är det då att komma tillbaka in i ekorrhjulet? Tja, det går liksom inte! Och måste man det? Det är frågan som kommer att ockupera våra tankar den närmaste tiden.

Vad var bäst då? Jo, att vi hade modet att åka iväg!!


I mars 2008 uppdaterade vi dessa tankar om att komma hem - läs mer här