Sundström Travel Logo

Vad är resande för oss?


Att resa är att stilla sin nyfikenhet – nåja, ju mer man reser desto större blir nyfikenheten. Vi är fascinerade av andra kulturer och lär oss mer och mer om denna fantastiska planet. Vi vandrar på starka ben mot Cerro Torre och Fitz Roy i den magnifika nationalparken Glacier National Park, El Chalten i Patagonien, Argentina. Klicka på bilden för att förstora.

I ett historiskt perspektiv konstaterar vi att vi är otroligt lyckligt lottade som lever just nu. På några dygn går det att resa till merparten av alla länder i världen och trots människans enträgna försök att utplåna regnskogar, djur och andra naturfenomen finns det fortfarande mycket att se och göra.

Ser vi 20 - 40 år bakåt i tiden så var det betydligt svårare att nå världen och även om exempelvis korallreven har funnits väldigt länge där de är idag så fanns det knappt något som hette sportdykning på den tiden, så de gick inte att uppleva. Anders och Eva på rad efter varandra under dykning med Dolphin Bay Divers på Fiji. Klicka på bilden för att förstora.

Ingen kan med säkerhet säga hur vår planet ser ut om 10 – 20 år men det är onekligen en relativt dyster bild som målas upp. Så vi njuter av resandet och inspireras att ta vårt ansvar för att bevara det fina på jorden och ifrågasätta en del av vårt västerländska beteende.

Resandet ger nya perspektiv och värderingar – det är oundvikligt. Perspektiv på våra liv, på Sverige och tänk så mycket vi lärt av oss av de kulturer vi mött.

Med ödmjukhet och respekt för andra människor och kulturer är resandet en livsnjutning. Det har även gett oss många nya vänner – både resenärer och andra människor vi träffat.

I slutändan är det mötet med människan man kommer ihåg och som verkligen berikar resandet.

I byn Meno i övre Sepik-floden, Papua Nya Guinea tar barnen hand om småsysonen när föräldrarna ordnar med mat för dagen. Klicka på bilden för att förstora. Naturligtvis ökar intresset för globala frågor och viljan och ansvaret att hjälpa andra har förstärkts. Materialistiska ting hamnar längre ner på prioriteringslistan och vi har ännu svårare att gnälla över småsaker i vardagen.