Sundström Travel Logo

Tillbaka i Sverige


 • Räkna med att du inte kommer ihåg en enda inloggning eller pin kod när du kommer hem!


 • Köp en flaska stresshormoner (om du behöver det!) då din kropp är tom på dessa stresshormoner den dag du kommer hem.


 • Upptäck TV8 om du någon gång tittar på TV - de har väldigt bra program (Världen I Fokus och annan utlandsbevakning) som känns betydligt mer relevanta än mycket av det andra som visas i rutan.


Uppdaterad 2008-03-03

Tiden har gått fort sedan vi kom hem från vår Jorden runt resa och många frågar oss hur det har varit att anpassa sig till ett normalt liv, vad vi har för resplaner för framtiden och hur vi har förändrats som människor.

Gent allmänt tar vi dagarna som de kommer och försöker att inte boka upp så mycket i almanackorna så vi kan bevara den spontanitet som karaktärisera vår tid på resandes fot. Vardagarna tillbringar vi på våra arbeten och övrig tid umgås vi med vänner och bekanta och eftersom vi i november sålde vårt hus i Täby och flyttade till Finnboda Hamnkontor ägnar vi tid till att utforska vår fantastiskt vackra huvudstad – Stockholm.

Utrensning av prylar

Vi började redan 2005, i samband med att vi förberedde resa, att rensa ut grejor och nu knappt 3 år efteråt kan vi konstatera att vi har gjort av oss med så mycket prylar, kläder, möbler så att vi numera kan bo i en luftig tvårummare utan att ägna tid till att försöka hitta plats för grejor och omdisponera förråd och garderober.

Utgångspunkten var att tillägna samma princip i vårt permanenta boende som vi hade under resan där vi i våra ryggsäckar (75 respektive 60 liter) visste exakt vad som var nedpackat och varje sak skulle ha ett existensberättigande. Samma princip har vi använt när vi gått igenom alla våra egendomar vilket innebär att det vi fortfarande har kvar har vi gjort ett aktivt val att behålla. Många svåra beslut men nu när vi gått igenom denna process känns det enormt befriande.

Under denna process har vi gjort många medmänniskor glada genom vår generositet då mycket av grejorna skänkts till familj, vänner, bekanta, obekanta samt att vi gett bort många ting till Svenska Kyrkan i Täby och skickat använda kläder och skor till våra vänner på Papua Nya Guinea.

Vi kan dela med oss av några reflektioner när det gäller att rensa ut grejor:

 • Det tar väldigt lång tid (kalendertid) att rensa ut ett hus och det kan behövas både två och tre vändor för att kunna fatta beslut om vissa prylar.

 • Även en använd t-shirt, en fleectröja med ett hål i och ett par slitna skor är bättre än ingenting för många människor i fattiga länder.

 • Vi har i möjligaste mån försökt att undvika att åka till soptippen även om det har blivit några vändor dit.

 • Blocket fungerar alldeles utmärkt för att sälja begagnade möbler.

 • Tyvärr är det dyrt att skicka grejor med Posten men vi har sett det som en god investering i andra människor.

 • Det är en trend idag att rensa vilket t.ex. Svenska Kyrkan märker av då de är tvungen att tacka nej till en hel del grejor som de helt enkelt inte kan bli av med.

 • Det är en renande process!


 • Andra förändringar

  En bestående förändring är det ökade miljöansvar vi försöker ta i vårt dagliga liv och intresset för vår miljö. I sitt jobb har Anders möjligheten att ta ut tjänstebil. En av de första frågorna han fick när vi kom tillbaka var vilken tjänstebil han ville plocka ut. Det spontana svaret blev – ”något med fyra hjul och en ratt, tack” och det fanns egentligen bara ett val – numera kör han nämligen en miljöbil.

  Klädinköpen har minskat drastiskt – numera försöker vi att verkligen att använda de kläder vi valt att behålla.

  Vi kommer aldrig att tillåta oss själva att hamna i ekorrhjulet igen vilket innebär att vi säger Nej på arbetet betydligt oftare nu än vad vi gjorde tidigare.

  Istället för normala julklappar har vi gett ekonomiskt stöd till minskadade Poiy i Kambodja och till renoveringen av en förskola utanför Cuzco i Peru – detta kommer vi att fortsätta med.

  Överkonsumtionen i samhället och lånebubblan

  Något som verkligen slagit oss är den överkonsumtion som finns i det västerländska samhället. Dagens ekonomiska tillväxt bygger på att vi skall konsumera mer och mer, köpa mer och fler prylar för att hålla hjulen rullande och vår tes är att det inte håller i det långa loppet och att vi är inne i en stor förändringsprocess som kommer att få stora konsekvenser.

  Detta i kombination med det ökande engagemanget för klimatfrågorna, den unga generationens ökade insikt kring detta kommer att förändra vårt samhälle och vår syn på vad ett ”rikt” liv innebär.

  Lånebubblan som finns kommer att spricka med en smäll och vi har gjort vad vi kan för att förbereda oss för detta genom att dra ner på fasta kostnader och placera pensionspengar och dylikt i räntebärande papper.

  Även om det blir en smärtsam process hoppas vi att människor lär sig något av detta och reflekterar över sina liv och i högre grad prioriterar mänsklighet, sina medmänniskor, familjemedlemmar och inte fokuserar så mycket på "prylar" i framtiden.

  Vår värld är så fantastisk bakom alla "saker" - förhoppningsvis kommer fler och fler till insikt om detta!

  Framtida resplaner

  Vi har legat relativt lågt med resplaner sedan vi kom hem. Genom flytten till lägenheten har vi skapat en större flexibilitet för framtiden och nu under 2008 har vi en hel del mindre resor inplanerade.

  Något större reseprojekt är inte inplanerat i dagsläget men vi skulle gärna ge oss ut igen på ett likadant projekt – då blir det nog så att vi köper en tur och retur biljett till någon kontinent utan någon detaljerad plan.