Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Tillbaka i Sverige
Sundström Travel Logo

Tillbaka i Sverige


 • RĂ€kna med att du inte kommer ihĂ„g en enda inloggning eller pin kod nĂ€r du kommer hem!


 • Köp en flaska stresshormoner (om du behöver det!) dĂ„ din kropp Ă€r tom pĂ„ dessa stresshormoner den dag du kommer hem.


 • UpptĂ€ck TV8 om du nĂ„gon gĂ„ng tittar pĂ„ TV - de har vĂ€ldigt bra program (VĂ€rlden I Fokus och annan utlandsbevakning) som kĂ€nns betydligt mer relevanta Ă€n mycket av det andra som visas i rutan.


Uppdaterad 2008-03-03

Tiden har gÄtt fort sedan vi kom hem frÄn vÄr Jorden runt resa och mÄnga frÄgar oss hur det har varit att anpassa sig till ett normalt liv, vad vi har för resplaner för framtiden och hur vi har förÀndrats som mÀnniskor.

Gent allmĂ€nt tar vi dagarna som de kommer och försöker att inte boka upp sĂ„ mycket i almanackorna sĂ„ vi kan bevara den spontanitet som karaktĂ€risera vĂ„r tid pĂ„ resandes fot. Vardagarna tillbringar vi pĂ„ vĂ„ra arbeten och övrig tid umgĂ„s vi med vĂ€nner och bekanta och eftersom vi i november sĂ„lde vĂ„rt hus i TĂ€by och flyttade till Finnboda Hamnkontor Ă€gnar vi tid till att utforska vĂ„r fantastiskt vackra huvudstad – Stockholm.

Utrensning av prylar

Vi började redan 2005, i samband med att vi förberedde resa, att rensa ut grejor och nu knappt 3 Är efterÄt kan vi konstatera att vi har gjort av oss med sÄ mycket prylar, klÀder, möbler sÄ att vi numera kan bo i en luftig tvÄrummare utan att Àgna tid till att försöka hitta plats för grejor och omdisponera förrÄd och garderober.

UtgÄngspunkten var att tillÀgna samma princip i vÄrt permanenta boende som vi hade under resan dÀr vi i vÄra ryggsÀckar (75 respektive 60 liter) visste exakt vad som var nedpackat och varje sak skulle ha ett existensberÀttigande. Samma princip har vi anvÀnt nÀr vi gÄtt igenom alla vÄra egendomar vilket innebÀr att det vi fortfarande har kvar har vi gjort ett aktivt val att behÄlla. MÄnga svÄra beslut men nu nÀr vi gÄtt igenom denna process kÀnns det enormt befriande.

Under denna process har vi gjort mÄnga medmÀnniskor glada genom vÄr generositet dÄ mycket av grejorna skÀnkts till familj, vÀnner, bekanta, obekanta samt att vi gett bort mÄnga ting till Svenska Kyrkan i TÀby och skickat anvÀnda klÀder och skor till vÄra vÀnner pÄ Papua Nya Guinea.

Vi kan dela med oss av nÄgra reflektioner nÀr det gÀller att rensa ut grejor:

 • Det tar vĂ€ldigt lĂ„ng tid (kalendertid) att rensa ut ett hus och det kan behövas bĂ„de tvĂ„ och tre vĂ€ndor för att kunna fatta beslut om vissa prylar.

 • Även en anvĂ€nd t-shirt, en fleectröja med ett hĂ„l i och ett par slitna skor Ă€r bĂ€ttre Ă€n ingenting för mĂ„nga mĂ€nniskor i fattiga lĂ€nder.

 • Vi har i möjligaste mĂ„n försökt att undvika att Ă„ka till soptippen Ă€ven om det har blivit nĂ„gra vĂ€ndor dit.

 • Blocket fungerar alldeles utmĂ€rkt för att sĂ€lja begagnade möbler.

 • TyvĂ€rr Ă€r det dyrt att skicka grejor med Posten men vi har sett det som en god investering i andra mĂ€nniskor.

 • Det Ă€r en trend idag att rensa vilket t.ex. Svenska Kyrkan mĂ€rker av dĂ„ de Ă€r tvungen att tacka nej till en hel del grejor som de helt enkelt inte kan bli av med.

 • Det Ă€r en renande process!


 • Andra förĂ€ndringar

  En bestĂ„ende förĂ€ndring Ă€r det ökade miljöansvar vi försöker ta i vĂ„rt dagliga liv och intresset för vĂ„r miljö. I sitt jobb har Anders möjligheten att ta ut tjĂ€nstebil. En av de första frĂ„gorna han fick nĂ€r vi kom tillbaka var vilken tjĂ€nstebil han ville plocka ut. Det spontana svaret blev – ”nĂ„got med fyra hjul och en ratt, tack” och det fanns egentligen bara ett val – numera kör han nĂ€mligen en miljöbil.

  KlĂ€dinköpen har minskat drastiskt – numera försöker vi att verkligen att anvĂ€nda de klĂ€der vi valt att behĂ„lla.

  Vi kommer aldrig att tillÄta oss sjÀlva att hamna i ekorrhjulet igen vilket innebÀr att vi sÀger Nej pÄ arbetet betydligt oftare nu Àn vad vi gjorde tidigare.

  IstĂ€llet för normala julklappar har vi gett ekonomiskt stöd till minskadade Poiy i Kambodja och till renoveringen av en förskola utanför Cuzco i Peru – detta kommer vi att fortsĂ€tta med.

  Överkonsumtionen i samhĂ€llet och lĂ„nebubblan

  NÄgot som verkligen slagit oss Àr den överkonsumtion som finns i det vÀsterlÀndska samhÀllet. Dagens ekonomiska tillvÀxt bygger pÄ att vi skall konsumera mer och mer, köpa mer och fler prylar för att hÄlla hjulen rullande och vÄr tes Àr att det inte hÄller i det lÄnga loppet och att vi Àr inne i en stor förÀndringsprocess som kommer att fÄ stora konsekvenser.

  Detta i kombination med det ökande engagemanget för klimatfrĂ„gorna, den unga generationens ökade insikt kring detta kommer att förĂ€ndra vĂ„rt samhĂ€lle och vĂ„r syn pĂ„ vad ett ”rikt” liv innebĂ€r.

  LÄnebubblan som finns kommer att spricka med en smÀll och vi har gjort vad vi kan för att förbereda oss för detta genom att dra ner pÄ fasta kostnader och placera pensionspengar och dylikt i rÀntebÀrande papper.

  Även om det blir en smĂ€rtsam process hoppas vi att mĂ€nniskor lĂ€r sig nĂ„got av detta och reflekterar över sina liv och i högre grad prioriterar mĂ€nsklighet, sina medmĂ€nniskor, familjemedlemmar och inte fokuserar sĂ„ mycket pĂ„ "prylar" i framtiden.

  VÄr vÀrld Àr sÄ fantastisk bakom alla "saker" - förhoppningsvis kommer fler och fler till insikt om detta!

  Framtida resplaner

  Vi har legat relativt lÄgt med resplaner sedan vi kom hem. Genom flytten till lÀgenheten har vi skapat en större flexibilitet för framtiden och nu under 2008 har vi en hel del mindre resor inplanerade.

  NĂ„got större reseprojekt Ă€r inte inplanerat i dagslĂ€get men vi skulle gĂ€rna ge oss ut igen pĂ„ ett likadant projekt – dĂ„ blir det nog sĂ„ att vi köper en tur och retur biljett till nĂ„gon kontinent utan nĂ„gon detaljerad plan.