Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Career break
Sundström Travel Logo

Career breakClick on the English flag (top right corner) for version in English! Att göra ett avbrott i karriÀren Àr idag inte sÄ vanligt, vare sig i Sverige eller utomlands, Àven om det onekligen förekommer. MÄnga skulle dock vilja göra det men det upplevs som omöjligt. "Inte kan vÀl jag". Denna lilla sektion kan kanske fÄ dig pÄ andra tankar och i bÀsta (vÀrsta!) fall fÄ dig att fundera seriöst nÄgra timmar pÄ vÀgen frÄn och till jobbet om vad som egentligen hindrar dig frÄn att förverkliga denna dröm.

Per definition behöver ett "career break" inte innebÀra att göra det som vi gjorde, dvs. att packa en ryggsÀck för att resa Jorden Runt under 365 dagar.Efter 2 x 30 minuter pÄ 12 meters djup vid husrevet pÄ Tawali i Milne Bay pÄ Papua Nya Guinea lyckas vi fÄ nÄgra bilder pÄ vÄr absoluta favoritfisk - en tre centimeters Mandarinfish. Klicka pÄ bilden för att förstora. Den vanligaste orsaken Àr att göra ett avbrott för att studera/forska, volontÀrsarbete, skriva en bok eller liknande.

Dagens hÄrda tempo och höga krav pÄ arbetet tar ut sin rÀtt för fler och fler. Motiven behöver inte vara att man Àr less pÄ sitt arbete eller pÄ storstadens hets utan kan Àven utgÄ frÄn insikten att det finns ett liv utanför de vanliga rutinerna. Drivkraften att göra ett avbrott i karriÀren Àr individuell och oftast Àr det nÄgon eller flera hÀndelser som triggar igÄng beslutsprocessen.

LÄt oss understryka att det INTE Àr ett lÀtt beslut att göra ett "career break"!

Hur stÀller sig arbetsgivarna i Sverige till detta? Vi vet egentligen inte det dÄ vi inte gjort nÄgon vetenskaplig undersökning i frÄgan. VÄr bedömning Àr att det varierar kraftigt och att det ytterst Àr beroende av de enskilda individerna som Àr chefer pÄ ditt företag hur förfrÄgan mottages.

En del personer sÀger sonika upp sig medan andra begÀr tjÀnsteledigt för studier.Anders har en mysstund med en cheetah pÄ Zoo Lujan utanför Buenos Aires i Argentina. Klicka pÄ bilden för att förstora. I det fall tjÀnstledigt begÀrs enligt "Lag 1974:981 om arbetstagares rÀtt till ledighet för utbildning" Àr det viktigt att göra detta i samrÄd med arbetsgivaren och med god framförhÄllning sÄ att arbetsgivaren fÄr möjlighet att planera för frÄnvaron. FörvÀnta dig inte "vÄgen" av arbetsgivaren utan planera din förfrÄgan mycket noggrant.

Hur din tidigare arbetsgivare eller en eventuellt ny arbetsgivare stÀller sig till ditt avbrott i karriÀren nÀr du Àr tillbaka Àr ocksÄ vÀldigt olika. Den insiktsfulle arbetsgivaren förstÄr att batterierna Àr fulladdade och att du troligen utvecklats mycket som person under frÄnvaron men att det kan vara svÄrt att anpassa sig till rutinerna och att komma igÄng. Den konservativa arbetsgivaren har en mindre positiv instÀllning.

NÀr skall man göra avbrottet? Det finns i princip ingen tidpunkt i ditt liv som Àr "perfekt". Antingen har du en arbets- eller familjesituation som gör uppbrottet mer eller mindre omöjligt eller sÄ har du inte tid eller Eva njuter av utsikten mot The Remarkables efter en vandring upp frÄn staden Queenstown pÄ Sydön, Nya Zeeland. Klicka pÄ bilden för att förstora. pengar. Finns det problem eller hinder sÄ finns det Àven lösningar sÄ i grund och botten Àr det din egen instÀllning och drivkraft som Àr nyckeln till huruvida just du kommer att göra ett avbrott.

I vÄrt fall hade vi passerat de tidpunkter i livet dÄ det i princip var omöjligt. Efter 30 Är i arbetslivet kom en period dÄ det inte lÀngre var omöjligt - utan möjligt om Àn besvÀrligt.

Är det vĂ€rt det? Som mĂ€nniska Ă€r det vĂ€ldigt utvecklande att komma frĂ„n ekorrhjulet och fĂ„ perspektiv och nya erfarenheter. För karriĂ€ren kan det kortsiktigt vara en nackdel men pĂ„ lĂ„ng sikt har du förhoppningsvis insikter och erfarenheter som du och din arbetsgivare uppskattar och kan dra nytta av.

Arbetar du i ett internationellt företag finns stora möjligheter att trÀffa kollegor (i deras hemland) som du lÀrt kÀnna pÄ arbetsplatsen eller bara haft kontakt med via mail och fördjupa den personliga relationen med dessa personer.

Sitter du i en chefsposition kan vÀgen tillbaka vara lÄng och besvÀrlig. LikvÀl som man alltid bör söka och hitta glÀdjen, passionen och engagemanget i jobbet sÄ mÄste man Àven stÄ bakom sitt "career break" beslut den dag man Àr Äter i arbetslivet och se det postiva frÄn reseupplevelsen nÀr "vardagen" kan kÀnnas tung.

Det Àr inte ovanligt att ett "career break" Àven slutar i ett karriÀrbyte till ett annat företag eller, vilket kanske Àr vanligare, till en annan bransch.

Hur du Àn tÀnker sÄ Àr det din rÀdsla för denna förÀndring som kommer att vara den största bromsklossen i processen! Du mÄste vÄga vidga din "comfort zone"!

Skriv ett mail till oss om du vill ha svar pÄ dina frÄgor och en offert om du vill ha vÄr fortsatta hjÀlp.

Lycka till!!
Ett avkopplande foto frÄn Milford Sound pÄ Sydön, Nya Zeeland. Klicka pÄ bilden för att förstora.